Main menu

header

732 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Legumă extrem de apreciată în țările nordice, gulia este o sursă bogată de vitaminele C și B6, dar și de minerale, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu sau cupru. Și tot gulia este prietena celor care vor să slăbească, întrucât în 100 g se regăsesc doar 27 de calorii. Iată câteva rețete senzaționale pe bază de gulii.

Umplute cu legume

Ingrediente: 5 gulii mari, 1 ceapă roșie, o bucățică de praz, 1 ardei, 3 morcovi, 5-6 linguri cu orez, 4-5 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust, 2 lingurițe cu sos de chili, 3 lingurițe cu sos de curry, oregano și busuioc uscat.

Mod de preparare: pentru început, curățați guliile, le spălați și le scobiți cu ajutorul unei linguri. Curățați și restul legumelor, apoi le spălați. De asemenea, spălați orezul și îl puneți în puțină apă călduță. Într-o tigaie, încălziți uleiul în care adăugați ceapa și ardeiul tocate mărunt. Căliți câteva minute, apoi puneţi și prazul tăiat felii, dar și morcovii dați pe răzătoare. Miezul de gulie se toacă în robot și se adaugă compoziției. Lăsați să se călească în jur de zece minute și adăugați sare și piper după gust. Turnaţi orezul și o cană cu apă caldă și lăsați aproximativ cinci minute. Luați de pe foc și, folosind o linguriță, luați din compoziție și umpleți cele cinci gulii. Ulterior, le așezați într-o tavă, alături de compoziția rămasă. Turnați patru căni cu apă, acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați la cuptor aproximativ o jumătate de oră. După ce scoateți din cuptor, adăugați în tavă sosul de curry și chili și presărați oregano și busuioc. Dați din nou la cuptor pentru zece minute. Guliile umplute se pot servi cu smântână.

Supă cremă

732 26 2Ingrediente: 50 g unt (sau 4 linguri cu ulei de măsline), 1 ceapă tăiată felii subțiri, 3 gulii mici, tăiate în bucățele, 1 cartof tăiat în bucățele, 2 l supă clară de pui făcută în casă sau supă de legume, 200 g smântână dulce, 2 lingurițe cu nucșoară rasă, 2 morcovi tăiați julienne, 1 gulie tăiată julienne, 2 linguri cu mărat tăiat mărunt.

Mod de preparare: topiți untul într-o oală. Căliți ceapa aproximativ cinci minute, apoi adăugați trei gulii tăiate și cartoful și căliți. Puneți supa și lăsați până ce aceasta începe să fiarbă, apoi dați focul mic și lăsați pe foc până ce legumele devin moi. Pasați legumele, până ce supa devine foarte fină. La final, adăugați smântână și dați într-un clocot. Puneți nucșoară și potriviți cu sare și piper. Ornați farfuria de supă cu fâșii de mărar tăiat mărunt.

Mâncare de gulii cu mărar și smântână

732 26 3Ingrediente: 500 g gulii tinere, fragede, 2 fire de ceapă verde sau 1 ceapă veche medie, 50 g unt + 1 lingură cu ulei, sare, piper, 1 lingură rasă cu făină, 100 ml lapte rece, 150 g smântână acrișoară grasă sau iaurt grecesc, o mână bună cu mărar tocat, puțină zeamă de lămâie.

Mod de preparare: spălați guliile și decojiți în strat subțire, apoi tăiați ceapa verde și mărarul. Guliile le tăiați în rondele mai groase, apoi în baghete sau în cubulețe. Puneți într-o cratiță la încălzit untul și uleiul, după care adăugați ceapa și un praf de sare. Totul se face la foc mediu. Ceapa trebuie să se înmoaie și să devină translucidă, nu să se prăjească. După câteva minute, adăugați peste ceapă și guliile tăiate și amestecați. Ulterior, mai puneți puțină sare și piper negru proaspăt măcinat. Acoperiți cratița cu un capac și reduceți focul la minimum pentru ca guliile să se înăbușe. Turnați apoi o ceșcuţă cu apă caldă și lăsați să clocotească în jur de zece minute. Într-un bol mic puneți o lingură rasă cu făină împreună cu 100 ml lapte rece și frecați bine să nu rămână cocoloașe. La sfârșit, puneți smântâna sau iaurtul și mărarul tocat.

Gulii pane

732 26 4Ingrediente: 2 gulii potrivite, 4-5 linguri cu muștar, un vârf de cuțit cu piper, 1-2 linguri cu pesmet, ulei pentru prăjit, sare.

Mod de preparare: curățați guliile de coajă, tăiați felii de grosimea unui deget și fierbeți în apă cu sare până observați că se înmoaie. Scurgeți apoi printr-o sită. Îmbrăcați guliile cu muștarul amestecat cu piper, apoi dați prin pesmet. Prăjiți în uleiul fierbinte până devin aurii. Scoateți pe un șervețel de bucătărie și serviți imediat.

Salată

732 26 5Ingrediente: 2-3 gulii mici, sare, maioneză.

Mod de preparare: radeți gulia pe răzătoarea mică, apoi sărați după gust și lăsați să stea la rece aproximtiv două ore. Scurgeți bine de zeamă și amestecați cu maioneză. Serviți rece, ca atare, sau în coșulețe de roșii.

Sufle de broccoli cu gulii

732 26 6Ingrediente (pentru patru persoane): 2 cești cu orez fiert, 1 cutie cu roșii decojite, 4 linguri cu șvaițer ras, 500 g broccoli, 400 g gulii, sare, 2 linguri cu unt, 1 ceapă, 1 ardei gras roșu, puțină zeamă concentrată de legume, 2 gălbenușuri, 200 g smântână, 100 g cașcaval ras, puțin unt sau margarină pentru uns forma.

Mod de preparare: se unge o formă de budincă și se presară în ea orezul fiert, peste care se pun roșiile scurse și tăiate bucățele și apoi șvaițerul ras. Se spală buchețelele de broccoli, se scurg bine, se taie mărunt, se așază în formă peste roșii împreună cu guliile tăiate felii și se sărează. Ceapa curățată și tocată se călește în untul încins până ce devine sticloasă. Se adaugă ardeiul tăiat fâșii, se călește și el, apoi se toarnă peste ingredientele din forma de budincă, împreună cu puțină zeamă concentrată de legume. Se bat gălbenușurile cu smântână, se încorporează cașcavalul ras și se toarnă, de asemenea, peste legume. Se introduce budinca în cuptorul încins la 200 de grade, se lasă 25-30 de minute, se garnisește și se servește pre- paratul cald.

Mâncare de gulii cu carne de vită

Ingrediente: 3 gulii, 500 g carne de vită, 1 lingură cu unt, 4 cartofi, piper, sare, 300 ml supă de legume.

Mod de preparare: spălați guliile, le curățați de coajă şi le eliminați capetele. Curățați cartofii, îi tăiați bucăţi şi îi fierbeți în apă cu sare până când pot fi străpunşi cu uşurinţă, cu furculiţa. Spălați carnea de vită şi o tăiați bucăţi. Încingeți untul într-o tigaie şi sotați bucăţile de carne. După cinci minute, adăugați şi guliile tăiate fâşii subţiri, puneți capacul şi înăbuşiți câteva minute. Turnați supa de legume, potriviți de sare şi piper şi lăsați pe foc până se pătrund şi carnea, şi guliile, adică aproximativ 25 de minute. Serviți cu cartofi natur.