Main menu

header

de Cristina Tache

Sparanghelul este o legumă gustoasă şi uşor de preparat. Are un gust proaspăt şi constituie o garnitură potrivită pentru preparate din carne sau din paste. Poate fi servit şi ca atare, fiert sau cu sosuri. Puteţi găsi sparanghel bun tot timpul anului, dar mai ales în lunile mai-iunie. Cu cât este mai proaspăt, cu atât este mai bun. Poate fi păstrat în frigider, într-un recipient cu apă, şi acoperit cu o folie din plastic sau învelit într-un prosop umed de hârtie, în sertarul pentru legume.

Salată

Ingrediente: 100 g sparanghel, o lingură cu ulei de măsline, o linguriţă cu oţet de mere, o linguriţă cu muştar, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se curăţă sparanghelul de fibrele aţoase, se spală, se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în apă cu sare. Separat, într-un bol, se amestecă ingredientele pentru sos: oţetul, uleiul, muştarul, sarea şi piperul. Se scoate sparanghelul fiert, se scurge bine, se pune pe o farfurie şi se acoperă cu sos.

Supă de sparanghel cu smântână
Ingrediente: un kilogram de sparanghel, două linguri cu făină, 100 ml de smântână, trei gălbenuşuri fierte, 100 g de unt, o legătură de pătrunjel, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se spală firele de sparanghel, se taie vârfurile şi se pun la fiert într-un litru de apă cu sare. Se rumeneşte făina în puţin unt şi se stinge cu puţină zeamă din apa în care fierbe sparanghelul. Apoi se pune făina peste sparanghel şi se lasă să fiarbă bine. Se trece totul prin sită. Într-un castron se freacă restul de unt cu gălbenuşurile şi cu smântâna. Zeama obţinută după trecerea prin sită se toarnă peste pasta din ouă şi din smântână şi se adaugă vârfurile de sparanghel fierte separat. Se pun la sfârşit pătrunjelul tocat, sarea şi piperul.

Cu sos de unt
Ingrediente: 10-15 fire de sparanghel verde, 50 g de unt, o lingură cu oţet de vin, 40 g de parmezan.
Mod de preparare: sparanghelul se pune la fiert în apă cu sare. Untul se topeşte la foc moderat într-o tigaie, până se înnegreşte uşor. Se ia de pe foc, se adaugă oţetul şi se amestecă bine cu o lingură din lemn. Se scoate sparanghelul fiert, se scurge bine şi se condimentează cu sare şi cu piper. Se pune pe un platou, se toarnă sosul din unt peste el şi se ornează cu parmezan ras.

Gratinat
Ingrediente: un kilogram de sparanghel, o jumătate de conservă cu mazăre, opt ouă întregi, o conservă micuţă cu pastă de roşii, 50 g de unt, sare după gust, 50 g de zahăr.
Mod de preparare: sparanghelul curăţat se fierbe în apă cu sare şi zahăr, apoi se strecoară şi se pune într-un castron termorezistent. Mazărea se scurge de lichidul din conservă şi se întinde peste sparanghel, fâcând cu polonicul mici adâncituri în stratul de legume. În aceste găuri se pune câte un ou crud. Pasta de roşii se dizolvă cu apă, pentru a se dubla cantitatea, se adaugă sare şi zahăr şi se toarnă peste legume. Deasupra ouălor se pun bucăţi de unt. Se dă vasul al cuptor şi se lasă până când se încheagă gălbenuşurile.

Rumenit sau fript
Se  încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Se aşază firele într-o tavă de friptură şi se stropeşte cu patru linguri cu ulei de măsline. Se bagă la cuptor pentru 12-15 minute, în funcţie de grosime. Se unge grătarul cu două linguri cu ulei de măsline şi se încinge până fumegă. Se aşază sparanghelul şi se micşorează flacăra la minimum. Se ţine pe grătar câte trei minute pe fiecare parte.

Mici trucuri culinare

Sparanghelul trebuie servit cu preparate simple, care să îi pună în valoare gustul. Se poate consuma rece, ca antreu, cu sosuri sau stropit cu ulei aromat.
Sparanghelul se fierbe în vase largi, în care să poate sta pe orizontală şi nu se lasă prea mult timp pe foc.
Se fierbe la aburi, timp de cinci minute, sau în apă, la foc mic, timp de două-trei minute, în funcţie de grosime. Dacă este fiert prea mult se înmoaie şi nu mai e crocant. Se pune la fiert într-un vas, pe orizontală, cu puţină apă clocotită şi sărată. Vasul nu se acoperă. Pentru a verifica dacă este fiert se încearcă astfel cu un cuţit ascuţit în mijlocul unui fir (dacă intră uşor, înseamnă că este fiert). Se lasă să se scurgă pe un prosop de hârtie.