Main menu

header

de Cristina Tache

Aveţi poftă de o prăjitură bună şi răcoritoare, preparată în casă? Noi vă propunem câteva reţete de torturi tocmai bune pentru o aniversare în familie sau pur şi simplu pentru plăcerea dumneavoastră. Fructele verii sunt delicioase în orice combinaţie, cu atât mai mult când este vorba despre un tort delicios, preparat de dumneavoastră.

De mere
Ingrediente: opt mere, 300 g de zahăr, 50 g de unt, patru ouă, 200 g de făină, patru linguri cu apă clocotită, 150 ml de compot de caise, 400 g de frişcă.
Mod de preparare: se curăţă merele de coajă, se taie în jumătate şi se scot sâmburii. Într-o tavă se presară 100 g de zahăr, se aşază merele şi se pun peste ele cubuleţe mici de unt. Se coc 45 de minute la cuptor. Se prepară blatul astfel: se bat gălbenuşurile cu 200 g de zahăr, se adaugă pe rând patru linguri cu apă clocotită, se încorporează albuşurile bătute spumă şi, la sfârşit, se pune făina. După ce se scot merele din cuptor se pune aluatul peste ele şi se dau iar la cuptor pentru încă 45 de minute. După ce se coace, blatul se răstoarnă pe un platou şi se dă la rece. După ce se răceşte se adaugă compotul printre mere, pentru însiropare, şi se ornează cu frişcă. Se serveşte rece.

Cu spumă de căpşuni
Ingrediente: un blat de tort, 500 ml de frişcă, un kilogram de căpşuni, sirop de căpşuni (poate fi suc fără acid sau siropul de la căpşunile puse cu zahăr).
Mod de preparare: se bate frişca bine. Se pasează separat căpşunile şi se amestecă bine cu frişca. Se însiropează blatul şi se unge cu crema obţinută. La sfârşit se ornează cu căpşuni şi frişcă.

Fantezie cu cireşe
Ingrediente: un blat de tort, 300 g de cireşe, 400 ml de smântână, două pachete cu întăritor de frişcă, două linguriţe cu zahăr, o lingură cu sirop de cireşe, trei linguri cu gem de cireşe, 100 g de migdale mărunţite, zahăr pudră.
Mod de preparare: se amestecă gemul cu câteva linguri cu apă şi se întinde pe blatul de jos. Cireşele se spală, se curăţă de sâmburi şi se lasă la scurs. Se bate smântâna cu întăritorul de frişcă şi cu două linguriţe cu zahăr. Se întinde o peliculă de gem, iar deasupra se pun 100 g de cireşe. Se aşază celălalt blat şi se acoperă cu frişca rămasă. Se ung restul cireşelor cu sirop, se dau prin zahăr şi se ornează tortul cu ele şi cu felii de migdale.

De bezea cu fructe
Ingrediente: şase albuşuri pentru o foaie de bezea (tortul necesită între patru şi şase foi de bezea, după preferinţe), 300 g de zahăr pentru o foaie, zahăr vanilat, lămâie, un litru de  frişcă, 500 g de căpşuni, compot de ananas, banane şi kiwi tăiate feliuţe subţiri.
Mod de preparare: se bat albuşurile cu zahărul şi cu lămâia până când se formează o bezea tare, care să nu cadă la întoarcerea recipientului cu gura în jos. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt şi se unge cu ulei. Bezeaua se dă la cuptorul ce a fost încins în prealabil la foc mic, timp de 45-50 de minute, cu uşa cuptorului uşor întredeschisă (este foarte important acest amănunt, altfel nu se va coace bezeaua). Se repetă aceeaşi acţiune pentru fiecare foaie în parte. Se va lăsa câteva ore la uscat. Frişca se bate şi se împarte în două. O jumătate se amestecă bine cu fructele mărunţite, iar cealaltă jumătate se amestecă împreună cu un întăritor de frişcă şi cu zahăr vanilat şi se dă la rece. Fiecare foaie de bezea se va stropi cu suc de ananas, după care se vor pune frişca şi fructele. Se alternează până la finalizarea foilor. Se ornează cu frişca rămasă şi cu fructe după preferinţe. Se bagă în frigider cu minimum două ore înainte de servire.

De ciocolată albă, cu zmeură
Ingrediente: 500 g de ciocolată albă de menaj, 250 g de mascarpone, 250 ml de frişcă, 500 g de zmeură.
Mod de preparare: ciocolata şi frişca lichidă se pun la baie de aburi. După ce s-au omogenizat bine, se pune compoziţia obţinută la răcit. Apoi se adaugă brânza mascarpone. Se tapetează o tavă cu hârtie pentru copt, se pune zmeura, iar deasupra se toarnă cu grijă compoziţia de mai sus. Se nivelează şi se dă la rece până a doua zi, când se răstoarnă tortul pe un platou. Astfel, zmeura o să fie deasupra. Se va tăia cu un cuţit înmuiat în apă fierbinte.