Main menu

header

761 28 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Nu e nicio îndoială că dulceaţa Crăciunului este dată şi de aromele deosebite şi de parfumul cozonacilor, plăcintelor şi dulciurilor de toate felurile. Iată câteva surse de inspirație, rețete inedite din perioada vechiului Imperiu Austriac, pregătite și acum cu multă dragoste de gospodinele din zona Banatului.

Cremes

Ingrediente: 250 g făină, 70 g unt, 50 g zahăr, 1 linguriță cu amoniac, 2 ceșcuțe cu lapte, 250 g margarină. Pentru cremă: 5 ouă, 300 g zahăr, 160 g făină, 50-60 g unt, 1 baton de vanilie, 1 l lapte.

Mod de preparare: frecați untul cu zahărul, puneți amoniacul în lapte și amestecați cu făina, apoi adăugați și pasta obținută din zahărul frecat cu unt. Se fac două foi care se coc pe fundul tăvii. Într-o oală de fiert lapte, amestecați bine gălbenușurile cu 200 g zahăr, apoi puneți făina și puțin lapte rece. Între timp, fierbeți restul de lapte cu vanilia. Turnați laptele fiert peste compoziția anterioară, omogenizaţi foarte bine și puneți pe foc. Amestecați până se îngroașă și dispare mirosul de făină crudă. Luați de pe foc și puneți untul, apoi amestecați în continuare. Albușurile se bat spumă, iar la sfârșit se adaugă 100 g zahăr și se amestecă cu cealaltă compoziție caldă. Se pune crema între foi, apoi se introduce în frigider până se întărește.

Prăjitura Irmus

761 28 2Ingrediente: 300 g făină, esență de rom, 100 g unt, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 2 linguri cu cacao.

Mod de preparare: amestecați toate ingredientele și puneți lapte cât cuprinde, apoi faceți trei foi care se vor pune la copt pe fundul tăvii. Pentru a obține crema aveți nevoie de o jumătate de litru de lapte rece, care se va amesteca bine cu cinci linguri cu făină și se va fierbe. Se lasă să se răcească și se adaugă esența de vanilie. Frecați spumă un pachet de unt cu 200 g zahăr pudră și umpleți foile, puneți crema, iar deasupra zahăr pudră. Prăjitura se introduce la frigider și se porționează a doua zi.

Prăjitura Banat

761 28 3Ingrediente: 8 ouă, 350 g zahăr + 2 linguri cu zahăr, 1/2 cană cu făină + 8 linguri cu făină, 1 plic cu praf de copt, 1/2 cană cu stafide, 1 cană cu nucă de cocos, 1 cană cu vișine, 1 cană cu nuci măcinate, 1/2 cană cu alune prăjite și tocate, 1 pachet cu unt, 1 fiolă cu esență de vanilie, 200 g ciocolată pentru glazură.

Mod de preparare a blatului: separați ouăle, iar albușurile se bat cu 250 g zahăr. Peste albuș se adaugă stafidele, vișinele, alunele prăjite și tocate, nuca măcinată și nuca de cocos. La final se mai pune o jumătate de cană cu făină și un plic cu praf de copt. Se amestecă totul foarte bine, apoi se răstoarnă într-o tavă tapetată cu foaie de copt și se introduce în cuptorul încins, unde se lasă timp de jumătate de oră. Modul de preparare a foilor: gălbenușurile de la cele opt ouă se freacă bine cu opt linguri cu făină și două linguri cu zahăr. Se obține un aluat lipicios, care se împarte în două părți egale și se întind două foi pe blatul peste care se pune puțină făină. Foile se coc pe dosul tăvii. Pentru a obține crema, frecați bine un pachet cu unt cu 100 g zahăr și o fiolă cu esență de vanilie. Asamblarea prăjiturii: se pune o foaie și peste aceasta se întind jumătate din crema de unt, apoi blatul. Se unge cu cealaltă jumătate de cremă de unt și se pune și cea de a doua foaie. Peste prăjitură se toarnă glazura obținută din 200 g ciocolată care se topește și se amestecă bine cu 50 g unt. Preparatul se lasă la rece până se întărește, apoi se taie sub formă de pătrate.

Prăjitura Iugoslavia

761 28 4Ingrediente pentru blatul de nucă: 6 albușuri, 9 linguri cu zahăr, 150 g nucă măcinată, 4 linguri cu făină, 1/2 plic cu praf de copt, 1 foaie de napolitană. Pentru blatul de cocos: 6 albușuri, 9 linguri cu zahăr, 150 g nucă de cocos, 4 linguri cu făină, 1/2 plic cu praf de copt, 1 linguriță cu esență de migdale, 1 foaie de napolitană. Pentru cremă: 12 gălbenușuri, 12 linguri cu zahăr pudră, 2 pliculețe cu zahăr vanilat, 1 linguriță cu esență de vanilie, 300 g unt, ciocolată rasă pentru ornat.

Mod de preparare blat: pentru fiecare blat se bat bine albușurile cu zahărul, se pun esențele, apoi se adaugă amestecul de făină, nucă și praf de copt și se toarnă compoziția în tavă, peste foaia de napolitană. Se introduce tava la cuptor și se lasă până blatul e rumenit și nu se mai lipește. Mod de preparare cremă: mixați bine gălbenușurile cu zahărul până ce observați că se deschid la culoare și cresc în volum, apoi puneți pe baie de aburi până crema se leagă puțin. Luați de pe foc și adăugați zahărul vanilat și esența și lăsați la răcit. Între timp mixați untul până devine cremos. Când crema a atins temperatura untului, turnați o lingură cu cremă în unt, până se omogenizează. Asamblare: puneți 2/3 din cremă între foi, apoi restul pe deasupra și ornați cu ciocolată rasă. Se lasă la răcit și se porționează a doua zi.

Tort Sacher

761 28 5Ingrediente: 7 gălbenușuri de ou, 150 g unt moale, 125 g zahăr pudră, 200 g ciocolată neagră, 1 pachețel cu zahăr vanilat, 7 albușuri, 125 g zahăr tos, un praf de sare, 150 g făină, unt și făină pentru formă, 150-200 g magiun de caise pentru cremă, rom după gust, frișcă pentru servire. Pentru glazură: 200 g glazură de ciocolată sau ciocolată de menaj neagră, 250 g zahăr, 150-170 ml apă.

Mod de preparare: lăsați ciocolata să se topească cât mai încet. Bateți untul cu zahărul pudră și zahărul vanilat până se face spumă. Adăugați gălbenușurile, unul câte unul. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Ungeți cu unt forma de tort, apoi tapetați cu făină. Bateți spumă albușurile cu un praf de sare, apoi adăugați zahărul tos. Bateți până când obțineți o spumă tare. Adăugați ciocolata topită în masa de gălbenușuri și încorporați albușurile bătute spumă, alternând cu făina. Turnați aluatul astfel obținut în formă și coaceți pentru o oră. Scoateți și lăsați să se răcească. În magiun puteți adăuga puțin rom, pentru un gust desăvârșit. Tăiați tortul la jumătate. Ungeți baza cu magiunul de caise, puneți cea de-a doua jumătate de tort deasupra, apoi ungeți și a doua jumătate cu magiun. Pentru glazură, rupeți sau tăiați ciocolata în bucăți mici. Puneți apa la fiert împreună cu zahărul pentru câteva minute. Luați de pe foc, turnați într-un bol și lăsați să se răcească. Adăugați ciocolata și topiți în amestecul de apă și zahăr. Turnați rapid glazura și neteziți repede cu o paletă. Lăsați să se usuce la temperatura camerei. Serviți alături de frișcă. Nu introduceți tortul Sacher în frigider!