Main menu

header

766 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Aproape toată lumea are murături acasă. Pentru cei care le apreciază gustul în mod deosebit, există și variante de mâncăruri din castraveți, gogonele, gogoșari, varză etc.

Mâncare cu bacon

766 26 2Ingrediente: 1 kg murături asortate (sfeclă roșie, morcov, varză, țelină, gogonele, conopidă, ardei kapia și ardei ușor iute), 250 g carne tocată de porc, 150 g bacon, 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi, 200 g roșii cubulețe la conservă, boia de ardei dulce, verdeață pentru aromat, ulei.

Mod de preparare: se curăță ceapa, se taie fideluță și se pune în tigaia încinsă, într-o lingură cu ulei, la înmuiat. Împreună cu ceapa, se călesc carnea tocată și baconul tăiat cubulețe. Se condimentează cu piper proaspăt zdrobit. După ce carnea și ceapa s-au perpelit câteva minute, se adaugă usturoiul mărunțit. Între timp, se taie mărunt murăturile, se pun în tigaie și se mențin pe foc cinci minute. Se toarnă conținutul conservei cu roșii și se amestecă ușor. Ardeiul uscat se coace pe flacără, se mărunțește și se adaugă în mâncare. Se completează lichidul cu un pahar cu apă călduță și se lasă să scadă la foc potrivit. Se servește cu verdeață proaspătă tocată.

Tocană cu cartofi

766 26 3Ingrediente: 400 g murături (gogoşari, gogonele, ceapă, usturoi, morcovi), 1 ceapă, 2 roşii, 4 cartofi, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se pun murăturile în apă, pentru a se desăra. Se curăță cartofii şi se pun la fiert, cu puţină sare. Între timp, se taie ceapa în bucăţi mici şi se călește în puţin ulei, adăugându-se murăturile bine scurse. Se toarnă roşiile tăiate în cubuleţe şi două căni cu apă. După ce fierb roșiile, se adaugă o parte din cartofii fierți, cu un sfert din cantitatea rămasă bătându-se un piure cu care se leagă sosul.

Supă rusească de castraveți acri

766 26 4Ingrediente: 500-600 g castraveți acri în saramură, 1 morcov, 1/2 ardei gras verde, 1 ceapă, ulei, 1,5 l apă, pătrunjel sau mărar, 1 gălbenuș, sare, piper după gust.

Mod de preparare: castraveții se taie în patru, pe lung, și se înlătură partea cu semințe. Ceapa și ardeiul se mărunțesc, morcovul se rade. Se pun două linguri cu ulei în oala în care se face supa, se adaugă ceapa și ardeiul, iar după două minute se pune morcovul. După ce acesta își schimbă ușor culoarea, se adaugă bucățile de castravete. Se amestecă, apoi se toarnă apa și se lasă la fiert până când bucățile de castravete devin transparente și intră ușor furculița în ele. Se adaugă sare numai dacă este nevoie. Se stinge focul, se lasă să se răcească puțin, apoi gălbenușul amestecat cu puțină zeamă se toarnă în supă și se amestecă. Se pune piper, iar înainte de servire se poate presăra, pentru un plus de gust, pătrunjel sau mărar tocat.

Gogonele cu carne

766 26 5Ingrediente: 750 g pulpă de porc, 6 gogonele de mărime potrivită, 3 roşii, 3 ardei kapia mai mari, 4 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei, 1 linguriţă cu sos de soia, 1 linguriţă cu miere, ardei iute uscat, sare.

Mod de preparare: după ce se spală, carnea se taie cuburi şi se pune la călit în două linguri cu ulei. Se lasă să se rumenească puţin. În acest timp, se taie gogonelele şi roşiile felii nu foarte subţiri, care se adaugă peste carnea uşor prăjită. Ardeiul kapia se curăţă de seminţe, fără să fie tăiat, se spală şi apoi se taie rondele. Se adaugă şi acesta în tigaie, peste toate ingredientele se toarnă o cană cu apă, se condimentează cu sare, se acoperă şi se lasă la gătit vreme de 40-45 de minute. Între timp se curăţă usturoiul, care se pisează şi se amestecă bine cu sos de soia şi miere. Ardeiul iute se taie mărunt şi se combină cu ingredientele. Înainte cu cinci minute de a se stinge focul, se adaugă și acestea şi se mai lasă la clocotit. Se stinge focul şi se serveşte caldă, alături de pătrunjel proaspăt.

Tocană de murături prăjite

766 26 6Ingrediente: 150 ml ulei, 4 cepe mijlocii, 1 farfurie cu murături, 2-3 linguri cu bulion, 1 pahar cu suc de roşii, piper, sare.

Mod de preparare: se curăță și se taie ceapa peştişori şi se călește puţin în ulei, până devine aurie. Se adaugă bulionul şi sucul de roşii, se lasă să dea în două clocote, după care se pun murăturile tocate (şi presate dinainte, ca să se scurgă de zeamă). Se mențin pe foc, turnând din când în când apă clocotită. După ce au fiert pe jumătate, se dau la cuptor până scade sosul. Tocăniţa se poate servi şi rece.

Tochitură

766 26 7Ingrediente: 1 cană cu bulion de casă, 1 kg castraveţi muraţi (sau gogonele ori conopidă), 2 linguri cu ulei de măsline, 1 kg carne de porc, vită sau miel, 3 cepe, 1 crenguţă de cimbru uscat, foi de dafin, 2 legături de mărar sau pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare: ceapa tocată se pune la călit în ulei, iar după două minute se adaugă carnea. După ce aceasta s-a rumenit, se adaugă murăturile tăiate bucăţi mici, bulionul şi mirodeniile. Se lasă pe foc până scade sosul. Se servește cu verdeață tocată.

Tăiței cu varză acră

766 26 8Ingrediente: 1 varză murată (500 g), 200 g tăiței lați, 1 ceapă, 1 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu boia, 4-5 linguri cu ulei, sare, piper.

Mod de preparare: se toacă ceapa și varza cât mai subțire. Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă și se călește ceapa cam două-trei minute, cât să se înmoaie un pic. Se pun boiaua și chimenul, se amestecă bine, apoi se adaugă varza, bine scursă. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să fiarbă la foc potrivit 30 de minute, amestecând din când în când. Cu zece minute înainte că varza să fie gata, se fierb tăițeii, apoi se scurg, se pun în tigaie și se amestecă bine. Se sărează și se piperează după gust.

Castraveți murați cu carne de porc

766 26 9Ingrediente: 1 pahar cu bulion, 3 cepe, 1 kg castraveți murați, 1 kg carne de porc, 2 linguri cu ulei, cimbru uscat, mărar, piper.

Mod de preparare: se toacă cepele și se călesc în ulei încins. Când s-au înmuiat, se adaugă carnea și se lasă să se rumenească. Se stinge cu apă caldă și se lasă să fiarbă o jumătate de oră, cu capac. Se adaugă apoi castraveții tăiați felii mai groase (spălați înainte de a se pune în cratiță), piper și cimbru. După ce se înmoaie castraveții, se toarnă și bulionul și se mai lasă o jumătate de oră. La sfârșit se presară mărar tocat.

Mâncare de post

Ingrediente: 7-8 gogonele, 5 gogoșari, 2 castraveți murați, 2 buchețele de conopidă, 1/4 varză tăiată fâșii, 2 morcovi, 2 cepe, ulei, boia iute, bulion, piper, concentrat vegetal, 1 lingură cu făină.

Mod de preparare: desărați gogonelele în apă călduță. Toate murăturile, inclusiv ceapa, se taie cuburi și se pun într-o cratiță cu ulei, pe foc mic, acoperite. Se amestecă des, până scade apa și sunt bine pătrunse. Se pun făina dizolvată cu puțină apă, bulionul, piperul, concentratul vegetal și apă cât să acopere. Se dă vasul la cuptor până se leagă sosul. Se servește cu mămăliguță.