Main menu

header

770 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

V-ați săturat de mâncărurile pe care le preparați frecvent? Puteți încerca acum câteva delicii din gastronomia vremurilor de altădată, rețete pe care cei mai renumiți bucătari le pregăteau pentru familiile boierești. Vă veți îndrăgosti de gustul acestora.

Piept de pui Von Brukenthal

770 26 2 Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat și feliat, 1/2 țelină mică, 1 morcov, 1 legătură de roșii cherry, 100 g semințe de susan, 1 ardei gras, 1 ceapă mică, 2-3 ouă, 50 g făină, câteva buchețele de broccoli, 1 mână cu spanac, ulei pentru prăjit, puțin unt, sare, piper după gust. Pentru sos: ulei, 1 ou, ananasul din jumătate de conservă, sare și piper după gust.

Mod de preparare: într-o oală se pun un litru de apă și două lingurițe cu sare și se lasă să fiarbă. Curățați țelina, morcovii, ceapa și ardeiul și tăiați-le julienne, apoi puneți-le la fiert împreună cu buchețelele de broccoli pentru aproximativ zece minute. Ulterior, se vor sota în puțin unt, iar la final se adaugă o mână cu spanac și se condimentează după gust. Se pregătește sosul la rece. Faceți o maioneză dintr-un gălbenuș și ulei, iar la final adăugați ananasul din conservă, care ulterior a fost mărunțit foarte bine cu blenderul. Puneți ulei la încins în tigaie. Tăiați fâșiile de piept de pui sub formă de bastonașe, condimentați cu sare și piper, apoi dați prin făină, ou și susan și prăjiți până devin moi și crocante. Într-o altă tigaie sotați roşiile cherry în puțin ulei de măsline, timp de două minute. Așezați totul pe un platou mare, acoperiți carnea cu sos de ananas din belșug și serviți.

Reţeta contesei Ilona

770 26 3Ingrediente: 500 g piept de pui, 30 g unt, sare de mare, piper proaspăt măcinat, paprika, 50 ml bere neagră. Pentru sote de ghebe: 200 g ghebe fierte și scurse de apă, 1/2 ceapă tocată mărunt, 1 lingură cu unt, rozmarin verde, 100 ml smântână, sare. Pentru orez: 300 g orez, 50 g unt, 1 morcov mic, 1 ceapă mică, tocată mărunt, sare de mare, piper măcinat, 1 pahar cu vin alb, supă de pui sau de legume, fierbinte.

Mod de preparare: pentru început, se prepară orezul. Se pune într-o cratiță puțin unt și se încălzește. Se adaugă apoi ceapă tocată mărunt și se lasă să se înmoaie până devine sticloasă. Se completează cu morcovul ras pe răzătoare mică, puțină sare de mare, uleiul de măsline și orezul. Lăsați pe foc două minute, apoi stingeți totul cu vin și turnați supa de pui sau de legume. Potriviți de sare și piper, apoi lăsați la foc mic, acoperit cu un capac, până ce orezul e fiert. Spălați feliile de pui în apă rece, apoi uscați cu prosoape de hârtie. Presărați cu sare de mare, piper și paprika. Într-o tigaie încingeți untul și adăugați feliile de piept de pui. Presărați rozmarin verde tocat și lăsați la prăjit, pe fiecare parte, până ce carnea devine albă. Întoarceți feliile de piept de pui de câteva ori până se rumenesc ușor, adăugați berea și lăsați pe foc până ce scade zeama și feliile de pui devin aurii. Pentru a prepara sote-ul de ghebe, încingeți o lingură cu unt într-o tigaie și căliți ușor o jumătate de ceapă mică, tocată foarte mărunt. După ce s-a înmuiat, adăugați ghebele fierte și bine scurse de apă. Presărați un strop de sare și rozmarin proaspăt. Lăsați la foc până apa lăsată de ghebe începe să se evapore, adăugați smântâna și așteptați până ce sosul se îngroașă. Montați orezul pe farfurie, puneți două felii de piept de pui și asortați totul cu ghebe.

Supă-cremă de castane

770 26 4Ingrediente: 60 ml supă de pui sau de legume, 500 g castane, 400 g ciuperci, 3 linguri cu lapte praf, 2 fire de ceapă verde, 1 lingură cu ulei, sare, piper.

Mod de preparare: într-o oală turnați supă de pui și încorporați laptele praf. Adăugați castanele și lăsați să fiarbă la foc potrivit pentru 20 de minute. Feliați ciupercile și tocați ceapa verde. Căliți ceapa în ulei încins pentru cinci minute, apoi adăugați ciupercile. Rumeniți ciupercile pentru câteva minute. Pasați castanele împreună cu supa, în care adăugați jumătate din cantitatea de ciuperci. Repartizați supa în boluri și serviți cu ciupercile păstrate și un praf de parmezan. Supa se servește caldă.

Plăcinta domniței Pia

770 26 5Ingrediente: 1,5 kg carne de pui cubulețe, 2 cepe tăiate peștișori, 2 morcovi dați pe răzătoarea mare, sare, piper, nucșoară și chimen, proaspăt măcinate, 3 ouă bătute cu o lingură cu smântână, câteva linguri cu ulei, 2-3 lingurițe cu vin, pătrunjel și mărar. Ingrediente aluat: 3 ouă, 75 g unt, apă și făină cât cuprinde.

Mod de preparare: pentru început, faceți un aluat potrivit, pe care îl dați la rece. Este foarte important ca aluatul să fie întins cu sucitorul pe masa unsă cu unt, cu mișcări de sus în jos, să fie împachetat ca un plic și apoi să fie dat din nou la rece. Încingeți puțin ulei în tigaie în care căliți ceapa, peste care puneți puțină sare. Turnați și două lingurițe cu vin. Când ceapa e translucidă, adăugați morcovii dați pe răzătoare și căliți-le împreună. Separat, în altă tigaie, prăjiți carnea de pui cubulețe, până e pe jumătate făcută. Condimentați cu sare, piper, nucșoară, un strop de vin, chimen proaspăt măcinat și mai lăsați puțin pe foc. Într-o sită pe care o puneți peste un vas mai mare, scurgeți puiul, dar și ceapa și morcovii, pentru ca umplutura plăcintei să fie bine legată. Lăsați să se răcorească puțin. Peste amestecul de pui, morcovi și ceapă, puneți cele trei ouă cu smântână și amestecați bine. Asezonați cu pătrunjel și mărar verde, tocate mărunt. Se împarte aluatul în două părți egale și se întind două foi, pe masa unsă cu unt. Se așază prima foaie în tavă, având grijă să fie acoperit perfect fundul tăvii. Puneți umplutura pe care o nivelați, apoi adăugați a doua foaie de plăcintă. Cu ajutorul unui cuțit se fac găuri în foaia superioară, din loc în loc, apoi se unge plăcinta cu ou bătut și se dă la cuptor.

Pui boierești

770 26 6Ingrediente: 500 g carne tocată de pui, 2 morcovi, 2 puișori, 8 roșii, 8 fire de sparanghel, pătrunjel, mărar, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: se amestecă morcovii rași cu carnea tocată, verdeața tocată, sare și piper. Se umplu puii cu amestecul de carne tocată. Se ung cu ulei și se presară cu sare și piper. Se pun în tavă și se coc 90 de minute la foc moderat. Roșiile și sparanghelul se frig pe grătar. Se presară cu sare. Se pun puii pe platou și se ornează cu legumele preparate pe grătar.

Ouă în aluat

Ingrediente: 4 bucăți de aluat de foietaj congelat, 4 ouă, 50 g unt topit, 1 linguriță cu mărar uscat, un praf de sare.

Mod de preparare: lăsați aluatul să se topească la temperatura camerei. În forme de tartă se pun patru bucăţi de hârtie de copt, să depăşească marginile. În fiecare formă se pune o bucată de aluat de foietaj şi se unge cu unt topit. Se pune câte un ou crud în fiecare formă, peste aluat şi se introduce în cuptor. Se lasă 10-15 minute şi se presară un praf de sare şi mărar.