Main menu

header

820 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Leurda a devenit tot mai mult una dintre cele mai apreciate verdețuri ale primăverii. Asociată cu ieşirea animalelor din hibernare, această plantă-tratament energizează, conferă savoare preparate- lor și permite o mulțime de interpretări culinare.

Supă de leurdă şi salată

Ingrediente: 3 legături de leurdă, 2 salate mari, 50 g slănină afumată, 2 l lapte, 1 l apă, 75 g arpacaş, sare, verdeaţă tocată, ulei.

Mod de preparare: se spală leurda şi salata şi se taie fâşii. Ceapa și slănina se mărunțesc. Într-o oală mai mare se pun la încins uleiul și slănina, apoi se adaugă ceapa, salata şi leurda. Se toarnă apa, sarea, laptele şi arpacaşul și se fierb până toate sunt moi. Se servește cu pâine prăjită.

Salată de leurdă cu fasole roşie

820 26 2Ingrediente: 1 mână cu frunze de leurdă, 2 linguri cu boabe de fasole roşie din conservă, 2 linguri cu boabe de porumb din conservă, 2 fire de ceapă verde, 2 ridichi, sare după gust, 1 lingură cu ulei, 1 linguriță cu oţet de mere, 1 linguriță cu miere.

Mod de preparare: se spală bine frunzele de leurdă, se scurg de apă, se pun într-un bol, alături de boabele de fasole roşie, cele de porumb, ceapa verde şi ridichile spălate şi tăiate. Se potrivește gustul de sare, se toarnă uleiul, se pune oţet după gust, se amestecă uşor ingredientele şi se serveşte ca atare.

Pastă de leurdă

Ingrediente: 200 g leurdă, 200 ml ulei de măsline, 100 g caşcaval ras, 100 g seminţe de floarea-soarelui, 1 ardei iute verde, 3 fire de mentă proaspătă, 2 fire de leuştean proaspăt, frunzuliţe de salvie proaspătă, frunze prospete de pătrunjel, 1/2 linguriţă cu cimbru uscat, 1/2 linguriţă cu oregano uscat, sare, piper.

Mod de preparare: se spală bine toate frunzele, se rup în bucăți se pun în robot. Se adaugă ardeiul iute curăţat de seminţe şi se mărunţește totul, după care se transferă compoziția în blender, împreună cu caşcavalul, restul mirodeniilor şi seminţele. Uleiul se toarnă în fir, până rezultă o pastă care se asezonează cu sare și piper. Pasta se poate servi simplă, pe crutoane de pâine, sau în diferite combinaţii de fripturi.

Tartă cu leurdă

820 26 3Ingrediente: 2 ouă, 50 ml ulei, 250 ml iaurt, 300 g făină, 1 plic cu praf de copt, 100 g carne de pui fiartă, tăiată cuburi, 3 ouă fierte, tăiate cuburi, 2 legături de leurdă, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper.

Mod de preparare: se face o compoziție din ouă, un praf de sare, ulei şi iaurt. Într-un bol separat, se amestecă făina şi praful de copt. Leurda se toacă mărunt, apoi se pune peste faină, după care se pun bucățile de ouă şi de carne. Se amestecă toate ingredientele uscate, se toarnă deasupra cele umede, se asezonează cu sare şi piper, se frământă coca și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tarta se dă la cuptor pentru o oră, la foc mediu. Se servește caldă sau rece.

Pulpe de pui cu leurdă

Ingrediente: 1 pulpă de pui, 1 fir de ceapă verde, 1 fir de praz (partea verde), 2 morcovi mici, 3 ciuperci mari, 1 legătură de leurdă, 1 lingură cu ulei, sare, piper.

Mod de preparare: ceapa şi prazul se taie fideluță, morcovii rondele, iar ciupercile, după ce au trecut sub un jet de apă, se taie felii mari. Pulpa de pui se spală și se împarte în două, apoi se înțeapă din loc în loc. Se pune uleiul la încins într-o tigaie şi se frige carnea câteva minute, pe ambele părţi, până formează o crustă puţin aurie, după care se scoate pe o farfurie. În grăsimea rămasă se călesc ceapa şi prazul, se adaugă rondelele de morcovi şi după alte două minute, se pun ciupercile. Se lasă să fiarbă câteva minute preparatul acoperit, după care se pun pulpele, se asezonează cu sare şi piper, se completează cu 100 ml apă şi se lasă pe flacără, acoperite, până se frăgezesc şi scade tot lichidul. După ce se oprește focul, se adaugă leurda spălată şi mărunţită, se amestecă totul şi se mai lasă câteva minute, în vasul acoperit. Preparatul se servește cald.

Plăcintă cu leurdă şi ciuperci

820 26 4Ingrediente: 1 pachet cu aluat de foietaj, 1 praz, 1 legătură de leurdă, 300 g ciuperci, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 lingură cu unt, 100 g caşcaval, 3 linguri cu smântână, 3 ouă, 1/2 linguriţă cu nucşoară, sare, piper, 3 linguri cu parmezan, 100 g mozzarella.

Mod de preparare: într-o tigaie se încinge untul, în care se călește partea albă a prazului, tăiată rondele, se adaugă ciupercile feliate, iar după ce a scăzut apa, se pun leurda spălată şi tăiată mărunt, pătrunjelul, sare, piper, iar după cinci minute se dă vasul deoparte. Se tapetează o formă de tartă cu aluat, lăsându-l să cadă peste marginile formei, se răstoarnă compoziţia cu praz, iar deasupra se pun cubuleţe de caşcaval, adâncite în umplutură. Într-un bol se bat ouăle cu smântâna, parmezanul, nucşoara şi se așază peste praz. Se presară bucăţi de mozzarella, se pliază marginile aluatului peste toată compoziția, se unge cu ou bătut și se lasă la cuptor 40 de minute, la foc moderat, până se rumeneşte.

Pizza cu leurdă

820 26 5Ingrediente. Pentru aluat: 500 g făină, 200 ml apă călduţă, 10 g drojdie, 1 lingură cu smântână, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu zahăr, 1/2 linguriţă cu sare. Pentru umplutură: smântână, ceapă, şuncă afumată, 1 legătură de leurdă, sare, piper, felii de ardei iute roșu.

Mod de preparare: drojdia se pune în puţină apă călduţă cu zahărul şi se lasă la dospit zece minute, apoi se pune peste făină, cu restul de apă, smântână, ulei şi sare. Se frământă şi se înveleşte în folie, apoi se dă aluatul rezultat la rece, pentru 30 de minute. După acest răstimp, se întinde aluatul în grosime de un centimetru, peste care se pune un strat de smântână, şuncă tăiată cubuleţe, ceapă rondele, felii de măsline și leurda fâșii. Se presară sare şi piper negru proaspăt măcinat, apoi se dă la cuptor.

Quiche cu leurdă şi brânză de burduf

820 26 6Ingrediente. Pentru blat: 150 g făină, 60 g unt, 1 linguriţă cu sare, 4 linguri cu apă rece. Pentru umplutură: 2 ouă, 200 g brânză de burduf, 200 ml smântână, 4 legături de leurdă, 50 g unt, 1 linguriţă cu maghiran.

Mod de preparare: se mixează făina, untul, sarea şi trei linguri cu apă rece. Aluatul rezultat se scoate din robot, se învelește în folie de plastic şi se pune în frigider minimum 30 de minute. După ce a stat la rece, aluatul se întinde cu sucitorul pe masa presărată cu făină, până ajunge de dimensiunea tăvii, în care se așază, apăsând bine pe margine, și se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă. Se dă la cuptorul încins la 190 de grade Celsius, pentru 15 minute. Pentru umplutură, se încălzeşte untul într-o tigaie şi se sotează puţin leurda tăiată bucăţi, până se înmoaie. Se bat ouăle, apoi se încorporează smântâna, brânza, maghiranul şi puţin piper. Se scoate tarta din cuptor şi se pune leurda, apoi se toarnă amestecul cu ouă. Se dă din nou la cuptor pentru 15 minute, la 180 de grade Celsius. Se servește caldă sau rece.