Main menu

header

828 26 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Vedete atât ale verii, cât și ale toamnei, ardeii sunt excepționali atunci când vreți să pregătiți mâncăruri rapide, dar extraordinar de gustoase și mai ales sănă- toase. Și asta pentru că ardeii conțin nu doar vitamina C, ci și cantități importante de alte substanțe necesare organismului, precum vitamina A, vitamina E, licopen, acid folic și potasiu.

Ardei umpluți cu compoziţie de pizza

Ingrediente: 4 ardei grași, 3 cârnați afumați, 1 ceapă galbenă, 150 g măsline fără sâmburi, 4 pălării de ciuperci, 1 linguriță cu oregano, 1 linguriță cu busuioc, 2 linguri cu porumb, 200 g mozzarella, 100 ml sos de roșii, 50 ml apă, sare, piper.

Mod de preparare: tăiați ardeii în jumătate pe lungime. Scoateți semințele fiecărei jumătăți din ardei, dar nu tăiați și cotoarele. Separat, combinați ceapa tocată cu cârnații tăiaţi feliuțe, măslinele fără sâmburi mărunțite, porumbul, ciupercile tocate, verdețurile și mozzarella rasă. Peste toppingurile de pizza, adăugați două linguri cu sosul de roșii, apoi amestecați. Umpleți jumătățile de ardei cu compoziția obținută și aşezați ardeii într-o tavă. Puneți în tavă și restul de sos de roșii, combinat cu apă, sare și piper. Introduceți la cuptor până când s-au rumenit uniform.

Ardei umpluți în stil italian

828 26 2Ingrediente: 5-6 ardei grași mari, 2 morcovi mari, 1 căpățână mică de țelină, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 150 g orez, 150 g bacon, 3 linguri cu parmezan ras, 200 ml sos de roșii, 1 legătură de busuioc proaspăt, 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri cu unt, 2-3 roșii, 200+200 ml apă, sare, piper.

Mod de preparare: curățați și radeți morcovul și țelina, tocați ceapa, usturoiul și baconul cât mai mărunt. Puneți pe foc baconul tocat mărunt până se rumenește, apoi adăugați ceapa, usturoiul și untul. După ce legumele s-au înmuiat, adăugați morcovul și țelina și puneți capacul tigăii pentru cinci minute, amestecând periodic. Adăugați orezul și 200 ml apă, amestecați bine și puneți din nou capacul, până când scade complet compoziția. Adăugați verdeață tocată, sare și piper, dar și patru-cinci linguri cu sos de roșii. Amestecați bine, apoi încorporați parmezanul. Umpleți ardeii curățați de cotoare, semințe și părțile albe cu ajutorul unei lingurițe. Faceți capace pentru ardei din roșiile tăiate felii și îndesați roșiile în ardei. Așezați toți ardeii într-o tavă de cuptor termorezistentă și scufundați-i în amestecul dintre 200 ml apă și restul de sos de roșii. Introduceți tava la cuptor pentru 45-50 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului.

Ardei cu Feta la murat

Ingrediente: 12-15 ardei kapia/ardei mini, 150 g cremă de brânză, 250 g brânză Feta, 2 linguri cu pastă de măsline, 1 linguriță cu oregano, un praf de piper. Pentru fiert: 2 lingurițe cu oregano, 2 lingurițe cu busuioc, sare, boabe de piper.

Mod de preparare: într-o cratiță încăpătoare, puneți doi, trei litri de apă la fiert, împreună cu condimentele și sarea. Curățați ardeii de cotoare și de semințe. Dacă folosiți kapia, e nevoie doar de vârful ardeiului. Puneți ardeii la opărit pentru două-trei minute și lăsați-i în apă, clocotind la foc mare. Scoateți ardeii și treceți pe sub un jet rece de apă, pentru a le opri fierberea. Frecați brânza Feta cu crema de brânză, pasta de măsline, un praf de piper și oregano. Umpleți ardeii cu compoziția obținută și puneți la marinat într-un borcan curat, acoperiți cu un amestec de ulei de măsline și oregano. Dați borcanul la frigider până la servire.

Ardei aperitiv

828 26 3Ingrediente: 10 ardei potriviți, 300 g tofu, 1/2 vânătă, 1 ceapă, sare, 1 linguriță cu cimbru uscat, 1/2 litru de borș, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: tăiați mărunt ceapa și vânăta sub formă de cubulețe și căliți timp de cinci minute într-o lingură cu ulei. Brânza se taie în cuburi mici, se amestecă cu ceapa și vinetele, se potrivește gustul de sare și se adaugă cimbru. Se umplu ardeii, se așează într-o tavă și se stropesc cu restul uleiului. Se toarnă borșul în vas și se lasă la cuptor aproximativ 40 de minute.

Ouă ochiuri în ardei

828 26 4Ingrediente: 1 ardei gras mare, 3 ouă, sare, piper, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: se taie ardeiul pe lățime în trei fâșii de 0,5 cm grosime. Se curăță bucățile tăiate și se pun în ulei. Spargeți fiecare ou cu grijă și puneți în interiorul ardeilor. Se presară sare și piper deasupra și se prăjesc până la consistența dorită.

Supă cremă de ardei

828 26 5Ingrediente: 5+1 ardei grași, 5 morcovi, 3 cartofi, 1 ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 linguriță cu ulei pentru servit, verdeață, sare, piper.

Mod de preparare: cartofii curățați și tăiați cuburi se pun la fiert cu morcovii rondele și ceapa tăiată în două. Separat, se pun cei cinci ardei curățați de semințe la copt și, pe măsură ce se coc, se transferă într-un vas cu capac și se presară cu sare. Se curăță ardeii și se mixează alături de cartofii și morcovii bine fierți, completându-se cu o parte din apa în care au fiert. Se pune supa-cremă puțin la foc, cât să ajungă la punctul de fierbere și se potrivește cu sare și piper. Se servește cu puțin ulei picurat deasupra, o parte din ardeiul rămas tăiat fâșii și verdeață, după gust.

Bruschete cu ardei copți

Ingrediente: salată de ardei copți din 8 ardei, 200 g brânză de capră, 2 căței de usturoi, câteva picături de ulei de măsline, verdeață, 8 felii de pâine mai mici sau 4 mai mari.

Mod de preparare: pâinea se pune la prăjit în tava cuptorului și se lasă câteva minute pe fiecare parte. Se presează usturoiul, se scoate pâinea, se pune deasupra acesteia puțin ulei de măsline și se freacă bine cu usturoi. Se așază brânza care, dacă e mai moale, se poate întinde cu un cuţit. Se pune o lingură cu salată de ardei copți și se presară verdeață.

Ardei pane

828 26 6Ingrediente: 8 ardei graşi mici, 250 g cremă de brânză, 100 g telemea, 150 g bacon, sare. Pentru prăjit: 500 ml lapte bătut, făină, pesmet, ulei.

Mod de preparare: ardeii curăţaţi de seminţe şi nervuri se fierb două minute în apă clocotită cu sare şi se lasă la scurs. Baconul se prăjeşte şi se taie cât mai mic, apoi se amestecă bine cu cele două tipuri de brânză. Ardeii bine scurşi se umplu cu amestecul de brânză şi se trec prin lapte bătut, apoi prin făină. Se lasă două minute, se trec din nou prin lapte bătut şi apoi prin pesmet. Se pun la prăjit în baie de ulei încins şi se scot pe șervete de hârtie. Se pot servi reci sau calzi.

Ardei prăjiți în pesmet cu cremă de brânză

828 26 7Ingrediente: 12 ardei rotunzi, 250 g cremă de brânză, 250 g brânză de vaci, 2 linguri cu smântână, ulei pentru prăjit, sare, piper, 120 g făină, 1 ou, 5 linguri cu lapte, pesmet.

Mod de preparare: cu două ore înainte de pregătire, se amestecă oul, făina, laptele, sarea și piperul pentru a forma un aluat lichid, mai gros, asemănător celui de şniţele. Se lasă să se odihnească. Într-un vas, se mixează brânza de vaci cu smântâna pentru a obţine o pastă de brânză untoasă, care apoi se amestecă cu crema de brânză. Ardeilor li se taie un căpăcel şi se curăţă cu grijă. Se umplu cu crema de brânză. Se trec ardeii prin aluatul cu făină şi prin pesmet. Se prăjesc în ulei încins şi se scot pe şervete de hârtie să se scurgă.