Main menu

header

835 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Unul dintre alimentele-vedetă ale anului 2021, perioadă marcată de revenirea postpandemie, este versatilul iaurt. Considerat un ingredient care susține sănătatea mintală și buna funcționare a organismului, acest produs de lactate deosebit de gustos stă la baza unor rețete surprinzătoare, pline de savoare, aerate și delicioase.

Smoothie cu kiwi și iaurt

835 26 2Ingrediente: 1 banană, 3 kiwi, 1 măr, 1 iaurt natural, 2 lingurițe cu miere.

Mod de preparare: curățați și feliați fructele, după care le adaugați în recipientul blenderului împreună cu iaurtul și mierea, mixați de câteva ori și turnați compoziția într-un bol. Se poate decora cu fructe, fulgi de cocos sau arahide.

Aripioare de pui marinate cu iaurt

835 26 3Ingrediente: 600 g aripioare de pui, 140 g iaurt, 1 lingură cu muștar, 2 linguri cu ketchup dulce sau picant, sare, piper, nucșoară, usturoi granulat, 10 cartofi noi, mai mici, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: aripioarele spălate se șterg bine cu un prosop de hârtie, se așază într-un castron și se acoperă cu iaurtul, muștarul, ketchupul și condimentele. Se amestecă, se acoperă și se dau la rece pentru două ore. După acest răstimp, aripioarele se pun într-o tavă, pe hârtie de copt, și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, unde se lasă o oră. Pentru garnitură, cartofii se prăjesc în baie de ulei.

Legume prăjite cu iaurt și usturoi

835 26 3Ingrediente: 2 vinete, 2 dovlecei, 4 cartofi, 1 ardei roșu, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 5 linguri cu iaurt gras, 3 căței de usturoi, sare, ulei pentru prăjit. Pentru sos: fulgi de ardei iute, 2 linguri cu unt.

Mod de preparare: legumele se taie în forma dorită, după care se prăjesc pe rând și se scot pe prosoape de hârtie. După ce se scurge uleiul, se așază pe un platou. Iaurtul se amestecă cu puțină sare și cu usturoiul pisat și se toarnă peste legume. Untul se încinge într-o tigaie, apoi se oprește flacăra și se presară fulgii de ardei iute.

Miel în sos de iaurt

835 26 5Ingrediente: 250 g pulpă de miel, 250 g năut fiert, 175 g spanac, 1 ceapă medie, 2 căţei de usturoi, 200 g iaurt, 1 linguriţă rasă cu mentă uscată, măcinată, 1/4 linguriţă cu fulgi de chili, 2 linguri cu ulei, sare, piper negru.

Mod de preparare: se taie carnea bucăţi potrivite pentru tocăniţă, se spală spanacul și se așază frunzele unele peste altele, se rulează şi se taie. În uleiul încins se pune ceapa tocată mărunt şi se căleşte doar până se înmoaie. Se adaugă carnea şi se prăjeşte până îşi schimbă culoarea, pe toate părţile, apoi se pune și usturoiul strivit. Se presară sare şi piper. Spanacul se pune în trei tranșe, amestecând după fiecare. Se completează totul cu 300 ml apă şi se fierbe pe foc mic timp de o oră. Se adaugă năutul, doar până se înfierbântă, şi se amestecă. Separat, se bate bine iaurtul cu chili şi menta, se trage cratiţa de pe foc şi, când nu mai clocoteşte, se pune iaurtul, amestecând rapid, până se dizolvă în sosul de carne. Se lasă preparatul să stea 15 minute, apoi se poate servi cu garnitură.

Bastonaşe de dovlecei cu sos de iaurt

835 26 6Ingrediente: 1 dovlecel mare, 1 ou, 100 g făină (+ 50 g), 100 g parmezan proaspăt ras, sare, piper, condiment (boia afumată, oregano, busuioc, câte 1/2 linguriţă din fiecare), ulei pentru prăjit. Pentru sos: 1 castravete, 2 linguri cu ceapă roşie tocată foarte fin, 400 ml iaurt, 2 linguri cu maioneză, 3 căţei de usturoi trecuţi prin presă, zeama de la 1/2 lămâie, 2 linguriţe cu mărar proaspăt, tocat mărunt.

Mod de preparare: se scot sâmburii dovlecelului, apoi se taie bastonașe de 10 cm lungime şi de grosimea unui deget. Separat, într-un bol mare, se amestecă oul, bătut ca pentru omletă, cu 100 g făină şi condimentele. Se dă fiecare bastonaş prin făină, prin amestecul de ou, apoi prin parmezan şi se prăjesc bastonaşele în ulei încins până sunt rumenite pe ambele părţi, după care se scot pe șervet de hârtie. Pentru sos, se spală foarte bine castravetele, se taie în jumătate, se scot semințele și se dă pe răzătoare, apoi se amestecă cu restul ingredientelor și se dă la frigider pentru câteva ore.

Pui cu sos de iaurt şi caju

835 26 7Ingrediente: 350 g piept de pui, tăiat fâşii subţiri, 140 g iaurt, 50 g caju crud, tăiat mare, 1 ceapă tocată mărunt, 3 căţei de usturoi, tocaţi, 25 g ghimbir proaspăt ras, 1 ardei iute roşu, fără semințe, tocat mărunt, 2 roşii decojite, tăiate cuburi, 1 linguriţă cu pudră de curry, 1 linguriţă cu amestec de condiment, 1/2 linguriţă cu turmeric, 250 ml supă de pui, 2 linguri cu ulei de orez.

Mod de preparare: încingeţi uleiul într-o tigaie, apoi adăugaţi condimentele şi caju. Gătiţi la foc mic, amestecând constant, până ce condimentele încep să-şi elibereze aroma, după care adăugaţi ghimbirul, usturoiul, ceapa şi ardeiul iute. Se gătesc toate, amestecând din când în când, două minute, atât cât îi va fi necesar cepei să se înmoaie un pic, apoi adăugaţi puiul și gătiți până ce carnea îşi schimbă culoarea. Puneți roșiile, iaurtul, amestecți şi turnaţi supa. Când preparatul dă în clocot, se sărează, se acoperă cratița cu un capac și se mai lasă pe foc mic timp de 20 de minute.

Chec pufos cu iaurt și ciocolată

835 26 8Ingrediente: 250 g făină, 200 g zahăr, 250 g iaurt, 70 ml ulei de floarea- soarelui, 3 ouă, esență de vanilie, 1 plic cu praf de copt, 100 g fulgi de ciocolată. Pentru glazură: 150 g ciocolată negră, 80 g zahăr, 100 ml apă.

Mod de preparare: într-un bol se pun ouăle cu zahărul, se amestecă, se adaugă uleiul și iaurtul și se bate compoziția bine, până la omogenizare. Se pun făina și praful de copt, se combină, iar la final se presară fulgii de ciocolată. Prăjitura se dă la cuptorul încălzit la 170 de grade Celsius, într-o formă unsă cu unt și tapetată cu făină. Se lasă 45 de minute. Între timp, se prepară glazura: se pun pe foc apa și zahărul, iar când s-a format siropul, se dă deoparte și se adaugă ciocolata, care se amestecă până la topirea completă. Glazura se toarnă peste chec când ambele s-au răcit.

Salată cu ouă şi iaurt

Ingrediente: 3 castraveţi medii, 4 ouă fierte tari, 1 legătură de ridichi, sare, piper, 200 ml iaurt, 80 ml maioneză, 10 ml oţet de mere, 10 g muştar, 20 ml ulei de măsline, mărar proaspăt.

Mod de preparare: spălați castraveţii şi ridichile şi le feliați foarte subţire. Curățați ouăle, le tăiați cubuleţe și tocați mărarul foarte fin. Pentru dressing, amestecați în mixer iaurtul, uleiul, muştarul, maioneza, sare şi piper după gust. Turnați dressingul peste salată.