Main menu

header

840 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Marea oferă gusturilor variate ale oamenilor una dintre cele mai savuroase, mai bogate și mai sănătoase opțiuni culinare: midiile. Versatile, ușoare, cu un gust de excepție și o aromă memorabilă, aceste fructe de mare sunt vedete ale meniurilor verii.

În sos de vin, cu usturoi

840 26 2Ingrediente: 1 kg midii, 100 ml vin alb sec, 3 căței mari de usturoi, 10 roșii cherry, 50 g unt, pătrunjel, zeamă de lămâie, piper.

Mod de preparare: midiile se curăță bine, se spală, apoi se lasă 20 de minute în apă rece, pentru a elimina nisipul și apa de mare. Într-o tigaie cu capac se pun untul, midiile, apoi usturoiul și vinul, se acoperă și se fierb în aburii lor până se deschid complet cochiliile, se adaugă apoi roșiile, puțină zeamă de lămâie, sare după gust și piper proaspăt măcinat și se mai lasă sub capac două minute. Se servesc cu pătrunjel tocat și, opțional, cu lămâie feliată.

Cu smântână

840 26 3Ingrediente: 1 kg midii spălate și curățate, 150 ml vin alb, 200 ml smântână pentru gătit, 1 ceapă mică albă, 2 linguri cu supă de pește, sare, piper, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se încinge uleiul și se călește ceapa timp de trei minute, la foc mic, se adaugă supa, 50 ml apă și se lasă cinci minute pe flacără. Se toarnă vinul, se mai lasă două minute, apoi se adaugă smântâna, midiile și se menține totul sub capac până se deschid cochiliile. Se condimentează și se pot servi calde, cu pâine prăjită.

În sos de roșii

Ingrediente: 800 g midii, 3 căței de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, 300 ml suc de roșii, 1 pahar cu vin alb, 1/2 ardei iute, 1 legătură de pătrunjel verde, sare, piper măcinat.

Mod de preparare: midiile se curăță foarte bine cu un burete de sârmă, de nisip și de alte depuneri. În uleiul încins se pun scoicile, 1/2 cană cu apă, 1/2 din pătrunjelul tocat mărunt, vinul și se acoperă vasul cu un capac pentru zece minute. Separat se prepară sosul de roșii. Se pune tigaia la încins cu o lingură cu ulei de măsline, se adaugă usturoiul, ardeiul iute tocat mărunt, sosul de roșii, un praf de sare și piper măcinat, restul de pătrunjel tocat mărunt și se menține pe flacără 15 minute. Peste sosul pregătit se pun scoicile și lichidul lor, strecurat, se amestecă totul și se oprește focul. Se servesc cu lămâie si pâine prăjită.

Midii soté

840 26 4Ingrediente: 1 kg midii, 2-3 căței de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 2 lămâi, 1 lingură cu ulei, 1/2 ardei iute, sare.

Mod de preparare: se călesc usturoiul, pătrunjelul și ardeiul iute în ulei, apoi se pun midiile spălate în prealabil, se amestecă, se stoarce lămâia și se pune încă o lămâie, tăiată în două. Când midiile se deschid, preparatul este gata.

Spaghete cu midii

840 26 5Ingrediente: 500 g spaghete, 500 g midii congelate, sare, piper, pătrunjel, 2 căței de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lămâie pentru decor, 3 linguri cu sos de roșii concentrat, suc de lămâie, 1 l apă pentru fierbere, 1 pahar cu apă pentru sosul de roșii.

Mod de preparare: se scot cu o oră înainte de a găti midiile din congelator și se dau prin mai multe jeturi de apă, iar când s-au decongelat, se pune o oală cu apă la fiert și, după ce dă în clocot, se pun pastele la fiert cu puțin ulei și un praf de sare, după instrucțiunile de pe ambalaj. După fierbere, spaghetele se pun la scurs într-o sită. Între timp, se pregătește o tigaie în care se încinge puțin ulei și, după câteva minute, se pun midiile și usturoiul tăiat în bucăți mai mici, sarea și piperul, pasta de roșii cu un pahar cu apă și sucul de lămâie. Se lasă totul la foc mediu pentru 15 minute, se adaugă pătrunjelul tăiat mărunt. Pe un platou se răstoarnă spaghetele și deasupra midiile cu sosul de roșii. Pentru decor se taie o felie de lămâie și se mai presară puțin pătrunjel tăiat mărunt (opțional).

În sos provensal

Ingrediente: 400 g midii curățate sau 1,5 kg cu tot cu scoică, 50 g unt, 1 căpățână de usturoi, 1 conservă cu roșii tocate, 200 ml vin alb sec, 1 legătură mare de pătrunjel proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare: se topește untul într-o cratiță înaltă, se pun scoicile, usturoiul tocat mărunt și roșiile, apoi se stropește totul cu vin alb. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă să fiarbă zece minute, mișcând cratița ușor. Se condimentează, se adaugă pătrunjelul proaspăt tăiat și se amestecă bine, după care se scoate totul într-un bol, ușor, cu o paletă mare. În cazul în care folosiți scoicile întregi, cele care nu se deschid în timpul preparării se vor arunca.

Cu orez

840 26 6Ingrediente: 1 kg midii, 20 g unt, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 1 linguriță cu curry, sos de soia, puţin vin alb, orez.

Mod de preparare: într-o tigaie se încing untul şi uleiul împreună, se adăugă apoi usturoiul tocat mărunt, se lasă două minute, pentru a-şi elibera aroma, apoi se pun midiile spălate cu grijă în prealabil, sos de soia (după gust), curry şi vinul şi se menține totul la foc mic, zece minute, până când sosul format se evaporă puţin. Orezul se prepară conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Prăjite

840 26 7Ingrediente: 150 g midii congelate, 2 linguri cu faină albă de grâu, 1 lingură cu făină de porumb, sare, piper măcinat, ulei pentru prăjit, zeamă de lămâie pentru stropit.

Mod de preparare: se decongelează midiile, se scurg de apă şi se usucă cu un prosop absorbant de hârtie, după care se presară sare şi piper şi se amestecă. Într-o farfurie se amestecă cele două tipuri de făină, iar într-o tigaie se încinge ulei. Midiile se dau pe rând prin amestecul de făină, se prăjesc pe ambele părți, câteva minute, apoi se scot pe prosop de hârtie. Se servesc calde, stropite cu zeamă de lămâie.

Cu tăiţei

Ingrediente: 600 g midii, 3 căţei de usturoi, 50 ml vin alb, zeama de la 1/2 lămâie, capere, curry, sos de soia, tăiţei chinezeşti, amestec de legume chinezeşti, ulei de măsline şi ulei de susan.

Mod de preparare: într-o oală mai mare se pun la fiert apa cu sare, iar când lichidul clocotește, se adaugă legumele şi se lasă la foc opt minute, apoi se stinge flacăra și se pun în oală tăițeii. Se lasă câteva minute, după care se scurge totul, se clătește cu apă rece și se așază într-un castron, turnându-se deasupra puțin ulei de susan. Separat, într-o tigaie cu puţin ulei de măsline, se pune usturoiul tocat mărunt, care se lasă puţin să îşi elibereze aroma, apoi se presară curry şi sos de soia, se pun caperele şi midiile spălate bine şi se menține totul la foc câteva minute, după care se stropesc midiile cu vinul și zeama de lămâie și se mai gătesc cinci minute. Se servesc midiile pe pat de tăiței cu legume.