Main menu

header

865 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În SUA, burgerul este o comoară naţională. Bucătarii din toată lumea se întrec în a descoperi noi formule, cât mai savuroase, editorii scot cărți despre acest preparat irezistibil, iar răspândirea burgerului continuă în pas alert. Deliciosul fel culinar cucerește și România, în variante dintre cele mai variate și mai gustoase.

Burger clasic de vită

865 26 2 Ingrediente: 500 g carne tocată de vită, 2 linguri cu ketchup, 2 linguri cu maioneză, 2 castraveţi muraţi, tăiaţi felii, 1 ceapă feliată, 1 lingură cu muştar, 2 linguri cu ulei, 3 frunze de salată verde, 4 chifle, 1 lingură cu ierburi aromatice, sare, piper.

Mod de preparare: se condimentează carnea cu sare, piper şi ierburile aromatice și se împarte compoziţia în patru părţi egale. Pentru a forma chifteluţele, se poate folosi un capac de borcan de cinci litri, acoperit cu o folie de staniol. Se modelează burgerii, se așază pe o farfurie și se dau la frigider. Între timp, se pregătesc chiflele - se taie în jumătăți, se ung pe fiecare parte cu ulei și se pun la rumenit, într-o tigaie tip grill, pentru patru minute, apoi se dau deoparte și, în aceeași tigaie, unsă cu puțin ulei, se frig chifteluțele, câte patru minute pe fiecare parte. Chiflele se ung cu ketchup şi maioneză, se pun salata şi burgerii, iar deasupra castraveţii, roşiile şi ceapa. Jumătatea de chiflă de deasupra se unge la interior cu muştar.

Burger de curcan

865 26 3Ingrediente: 500 g pulpă tocată de curcan, 2 linguri cu maioneză, 2 linguri cu ketchup, salată verde, 1 castravete murat, tăiat felii, 1 pahar cu iaurt cu ceapă verde, 1 căţel de usturoi, 2 roşii, tăiate felii, sare, piper, cimbru, 4 chifle.

Mod de preparare: se dă usturoiul prin presă şi se pregătesc sarea, piperul şi cimbrul, care se adaugă peste carne. Se amestecă bine întreaga compoziţie şi se împarte în patru părţi egale. Se formează chifteluţele cu palmele sau cu un capac de borcan de cinci litri şi se aşază într-o tigaie încinsă, în care s-a pus puțin ulei. Se frig câte șase minute pe fiecare parte şi se întorc doar o dată. Când sunt gata, burgerii se dau deoparte. Se taie chiflele pe jumătate şi se pun la rumenit în aceeaşi tigaie în care s-au prăjit chifteluțele. Se montează cu ajutorul celorlalte ingrediente, după preferințe.

Burger cu carne de oaie

Ingrediente: 250 g de carne tocată de vită, 250 g de carne tocată de oaie, 4 foi salată verde, 2 linguri cu ketchup, 2 linguri cu maioneză, 1 lingură cu cimbru, 2 roşii, tăiate felii, 2 castraveţi muraţi feliați, sare, piper,ierburi aromatice.

Mod de preparare: se pun carnea de vită şi cea de oaie în castron, se frământă bine, apoi se presară sarea, piperul, ierburile aromatice şi cimbrul şi se amestecă până când condimentele sunt bine încorporate. Se împarte compoziția în patru părţi egale, se formează chifteluțele şi se pun la prăjit într-o tigaie bine încinsă, câte patru minute pe fiecare parte. Se dau deoparte, se pregătesc chiflele cu celelalte ingrediente, după preferință, se completează cu burgerii și se așază deasupra jumătăți de chifle.

Burger cu halloumi

865 26 4Ingrediente: 4 felii groase de halloumi, 4 chifle, 1 avocado, 2 roşii, 4 felii de salată, 1 ceapă, tăiată feii, 2 căţei de usturoi, condimente la alegere, 2 linguri cu muştar, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare: se pun feliile de halloumi într-o tigaie încinsă bine şi se lasă să se rumenească pe ambele părţi. Se adaugă în tigaie untul, iar după ce se topeşte, se pun şi roşiile. Pentru sos, avocado, mirodeniile, ceapa, sarea, piperul și usturoiul se amestecă bine, până când se obține o compoziţie omogenă. Se taie chiflele în jumătăţi, iar după ce se rumenesc, se ung pe o parte cu sosul, se pune câte o bucată de halloumi peste fiecare, apoi roşiile şi salata. Se unge cealaltă jumătate de chiflă cu muştar și se așază peste burger.

Burger de somon

865 26 5Ingrediente: 500 g filé de somon, 1 ceapă tocată, 1 linguriţă cu muştar, 2 linguri cu unt, 2 foi salată verde, 2 chifle, 1 iaurt mic, 1 felie de pâine înmuiată în lapte.

Mod de preparare: se pune somonul în blender împreună cu muştarul, usturoiul, pâinea şi ceapa şi se mixează - fără să se transforme în pastă. Se scoate compoziţia şi se formează doi burger, care se așază într-o tigaie încinsă bine şi se prăjesc. câte trei minute pe fiecare parte. În altă tigaie unsă cu unt se frig chiflele tăiate în jumătăți, care apoi se dau cu iaurt. Se montează burgerii conform preferinţelor.

Cheeseburger

865 26 6Ingrediente: 500 g carne de vită, 1 ou bătut, 1/2 ceapă tocată, 1 linguriţă cu muştar, 1 linguriţă cu ketchup, 1 castravete murat, tăiat felii, 1 linguriţă cu sos Worcester, 2 linguriţe cu pesmet, 1 căţel de usturoi, pisat, sare, piper, 4 foi de salată, 4 chifle, 4 felii de caşcaval.

Mod de preparare: se pune carnea într-un castron şi se adăugă toate ingredientele, mai puţin caşcavalul, ketchupul, salata şi sosul, apoi se frământă compoziţia cu mâna, până când se omogenizează. Se împarte carnea în patru bucăţi şi se modelează în formă de burger, care se frig într-o tigaie încinsă, câte patru minute pe fiecare parte, după care se scot pe o farfurie. Pentru asamblarea burgerilor, se taie chiflele în jumătăți şi se ung pe fiecare parte cu sos şi ketchup. Peste fiecare jumătate de chiflă se pune o chiftea, o felie de cașcaval şi una de salată, apoi se unesc cele două jumătăţi.

Burger „Insanity“, de la Jamie Oliver

Ingrediente: 500 g carne tocată (porc+vită), 6 felii bacon, sare, piper, 1 lingură cu ketchup dulce, 1 lingură cu muștar dulce, 2 cepe roşii mari, 6 felii de brânză Gouda, 6 chifle (cu sau fără seminţe), 6 lingurițe cu maioneză, 4 castraveţi muraţi, 10 frunze de salată iceberg, 1 linguriță cu oțet de vin alb, 1/2 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper.

Mod de preparare: carnea tocată se amestecă cu ketchupul, sarea, piperul și muştarul. Se formează șase burgeri, care se dau la frigider timp de o oră. Între timp, ceapa se taie rondele şi se amestecă cu un praf de sare, piper şi oţet, după care se lasă deoparte. Salata se rupe mărunt şi se amestecă cu maioneza, cât să formeze o compoziție uşor cremoasă, castraveții se feliază rondele, chiflele se taie în jumătăți. Baconul se prăjește în tigaie, pe ambele părți, şi se scoate pe o farfurie. Când toate sunt gata, se pune la încins un grill şi se frig burgerii, câte două minute pe o parte, se întorc şi se ung cu muştar, se prăjesc alte două minute, se întorc din nou şi se dau cu muştar şi pe cealaltă parte. Se mai lasă pe flacără un minut, timp în care se adaugă deasupra brânza. Burgerii se scot pe farfurie, iar în tigaie se încălzesc jumătăţile de chifle, după care se se montează: pe baza chiflei se așază în ordine salata cu maioneză, baconul, un burger, ceapa, castraveții şi deasupra capacul chiflei, uns în prealabil cu puţin ketchup pe interior.