Main menu

header

de Cristina Tache

Pepenele roşu, harbuzul sau lubeniţa, cum este cunoscut el în diferite regiuni ale ţării, are un gust deosebit, dar şi numeroase beneficii pentru organism. Poate fi folosit cu succes în cure de slăbire, apără organismul de afecţiuni oftalmologice, de acnee sau de calculi biliari. Pentru că vara s-a sfârşit, vă propunem să prindeţi „ultimul tren” şi să încercaţi câteva reţete cu pepene.

Pui la grătar cu garnitură de lubeniţă
Ingrediente: o lingură cu oregano, una cu ulei de măsline, o linguriţă cu ardei iute tocat mărunt, una cu chimen măcinat, o jumătate de linguriţă cu sare, trei căţei de usturoi zdrobiţi, patru bucăţi de piept de pui dezosat, două ceşti cu pepene roşu, tăiat cubuleţe, o ceaşcă de mango tăiat cubuleţe, un sfert de ceaşcă de ceapă roşie tăiată mărunt, două linguri cu praf de coriandru, două linguriţe cu ardei iute mărunţit, o lingură cu zeamă de lămâie, o jumătate de linguriţă cu zahăr, un sfert de linguriţă cu sare.
Mod de preparare: oregano, uleiul de măsline, ardeiul iute, chimenul, sarea şi căţeii de usturoi se pun într-o pungă de plastic, ce se sigilează. Se amestecă puţin şi se adaugă în pungă şi pieptul de pui. Se sigilează din nou, se agită puţin şi se lasă patru ore la marinat, la rece. Din când în când se mai scoate punga şi se mai agită, astfel încât condimentele să pătrundă în carne. După cele patru ore se scoate carnea din pungă şi se aşază pe grătarul încins. Între timp se prepară garnitura din pepene. Se amestecă bucăţile de pepene cu mango, ceapa roşie, praful de coriandru, ardeiul iute, zeama de lămâie, sarea şi zahărul. Pieptul de pui se serveşte cald, cu garnitura de pepene roşu.

Salată cu brânză feta şi harbuz
Ingrediente: şapte ceşti cu pepene roşu, tăiat cubuleţe, fără seminţe, o ceaşcă de brânză feta, o jumătate de ceapă roşie, feliată subţire, trei sferturi de ceaşcă de sâmburi de pin prăjiţi, o jumătate de ceaşcă de frunze proaspete de salată, trei sferturi de ceaşcă de pătrunjel tocat mărunt, un sfert de ceaşcă de frunze de mentă, mărunţite, un sfert de ceaşcă de ulei de măsline, două linguri cu zeamă de lămâie, o jumătate de linguriţă cu sare şi altă jumătate cu piper măcinat.
Mod de preparare: într-un bol se pun pepenele roşu, brânza feta, ceapa roşie şi sâmburii de pin. Se adaugă salata, pătrunjelul şi frunzele de mentă. Se amestecă puţin. Se pun apoi uleiul de măsline, zeama de lămâie sarea şi piperul. Se amestecă bine şi se serveşte imediat.

Cuşcuş cu pepene roşu şi nucă de cocos
Ingrediente: 150 g de cuşcuş, un pliculeţ cu zahăr vanilat, 100 ml de lapte de cocos, o jumătate de pepene roşu proaspăt, o lămâie, o lingură cu zahăr, două linguri cu mentă proaspătă, mărunţită, 40 g de nucă de cocos răzuită.
Mod de preparare: cuşcuşul se prepară conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Cât este încă fierbinte se toarnă peste zahărul vanilat şi laptele de cocos, se amestecă totul bine şi se lasă să se răcească. Se îndepărtează coaja pepenelui, se scot seminţele şi se taie miezul în cuburi. Se aşază într-un bol, se adaugă zeama de lămâie, zahărul şi menta tocată, se amestecă bine şi se lasă deoparte. Între timp se căleşte puţin nuca de cocos. Apoi se ia cuşcuşul răcit, se amestecă împreună cu nuca de cocos prăjită şi cu pepenele. Se decorează cu frunze de mentă şi se serveşte.