Main menu

header

870 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Chefii din toată lumea s-au inspirat din popularitatea unor personalități de seamă ale vieții publice pentru a crea preparate speciale, delicioase, sofisticate, care au purtat până în zilele noastre numele acestor oameni de seamă, care îi reprezintă și îi omagiază.

Zabaglione

870 26 2În timpul unei campanii militare, contele Baglioni a anunțat că îi este foame. Având la îndemână doar câteva elemente, bucătarul său a combinat ingredientele într-o… cască și le-a încălzit la foc.

Ingrediente: 6 gălbenușuri proaspete, 6 linguri cu zahăr, 150 ml vin Marsala, 500 g căpșuni.

Mod de preparare: căpșunile se taie cuburi mari și se pun la muiat cu două linguri cu zahăr și 50 ml vin. Gălbenușurile se pun într-un castron de metal, care se așază pe un vas cu apă și amândouă se plasează pe foc. Se bat gălbenușurile la aburi, adăugându-se ușor restul de zahăr. Când compoziția se îngroașă, se toarnă restul de vin dulce și se încorporează bine în cremă. Căpșunile se pun în cupe sau boluri, care apoi se umplu cu cremă.

Omletă Arnold Bennett

870 26 3Bucătarii de la Hotelul Savoy au inventat acest fel de mâncare în timp ce scriitorul Arnold Bennett, cazat acolo, își termina ultimul său roman, „Imperial Palace” (1930). Autorului i-a plăcut atât de mult omleta, încât a insistat să fie pregătită pentru el oriunde ar călători.

Ingrediente: 200 g peşte afumat, 2 ouă, 200 ml lapte, 1 lingură cu ulei de măsline, sare şi piper negru măcinat, 1 lingură cu arpagic, tocat mărunt, 1 lingură cu smântână.

Mod de preparare: se pune peștele într-o oală şi se acoperă cu lapte. Se lasă la fiert timp de opt minute, se scurge și se lasă la răcit, apoi se îndepărtează oasele şi pielea. Se încălzeşte uleiul într-o tigaie medie, se bat lejer ouăle, se asezonează cu sare și piper, apoi se toarnă în grăsimea încinsă. Se aduc spre centru marginile omletei, se adaugă bucățile de pește și se lasă să se rumenească. Pentru servire, se pune smântâna peste omletă şi se garniseşte cu arpagic.

Friptură Mao

Părintele fondator al Republicii Populare Chineze era originar din Hunan, iar mâncarea sa preferată era carnea de porc roșie gătită clasic în această regiune. Felul de mâncare îi poartă numele, se servește în toată China și se încearcă includerea sa în patrimoniul gastronomic mondial.

Ingrediente: 400 g burtă de porc, tăiată bucăți, sare, 1 lingură cu ulei de rapiță, 2 ardei iuți roșii, tăiați grosier, 1 bucată de rădăcină de ghimbir, tăiată felii subțiri, 2 căței de usturoi, ușor zdrobiți, 1 praz (partea albă), tocat grosier, 1 și 1/2 linguriță cu zahăr, 1 baton de scorțișoară, 1 lingură cu sos de soia cu aromă de ciuperci, 3 linguri cu tofu roșu piure, 3 linguri cu vin de orez, 2 și 1/2 căni cu supă de pui, 2 foi de dafin, 2 stele de anason, 1 linguriță cu oțet negru chinezesc.

Mod de preparare: într-o oală se pun la fiert șase căni cu apă cu sare, în care se opărește carnea pentru cinci minute, apoi se scurge și se lasă deoparte. Se încinge bine o tigaie tip wok, se toarnă uleiul cu care se tapetează pereții și se pun ardeiul iute, ghimbirul și prazul, care se gătesc amestecând constant, timp de un minut. Se adaugă carnea și se lasă pe flacăra mare timp de trei minute. Se pun și zahărul, soia, tofu și se mai gătesc împreună șase minute, până se rumenesc. Se stinge conținutul cu supa, se adaugă restul ingredientelor și se fierbe pe flacără medie, pentru 50 de minute. Se scoate din wok tot ce nu este carne, se crește flacăra la mare și se gătește în continuare, până când lichidul scade la două linguri - aproximativ 15 minute.

Stridii Rockefeller

870 26 4Căutând o alternativă la ingredientele franțuzești care se găseau mai greu, bucătarii de la restaurantul Antoine, din New Orleans, au gătit, în 1889, stridii acoperite cu un sos untos, pe care l-au numit după John D. Rockefeller, pe atunci cel mai bogat om în America, tocmai pentru bogăția gustului sosului.

Ingrediente: 4 stridii, 50 g spanac tocat mărunt, 5 cm praz tocat mărunt, 1 vârf de cuțit cu anason măcinat, 1 felie de șuncă uscată, tăiată cubulețe, 1 linguriță cu smântână, 1 vârf de cuțit cu piper cayenne, 4 linguri cu frunze de pătrunjel tocat mărunt, 4 linguri cu pesmet, sare, piper, 1 kg sare de mare (pentru prăjit).

Mod de preparare: se așază sarea într-o tavă și se încinge la 200 de grade Celsius. Pe aragaz se topește untul într-o tigaie și se sotează spanacul. Când s-a evaporat lichidul, se adaugă ceapa, pătrunjelul și șunca, după care se mai lasă pe foc timp de două minute. Se presară pesmetul, se toarnă smântâna, se condimentează și se lasă deoparte, la răcorit. Stridiile se golesc, cochiliile se usucă pe sarea din cuptor, apoi se umplu cu carnea lor și deasupra se toarnă sosul. Se dau stridiile umplute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, timp de opt minute.

Supă Ronald Reagan

870 26 5În 1986, Ronald Reagan a recunoscut că îi plăceau supele… franțuzești. Asemenea tendințe eurofile la un președinte altfel foarte… american au necesitat un răspuns, iar rezultatul a fost o supă care îi poartă numele.

Ingrediente: 2 kg carne de vită macră, tocată, 2 linguri cu unt, 2 căni cu ceapă tăiată cubulețe, 2 căței de usturoi, tocați, 1 și 1/2 cană cu morcovi feliați, 1/4 linguriță cu piper negru măcinat, 1 cană cu ardei gras verde, tăiat cubulețe, 3 l supă de vită, 450 g roșii tocate, 2 căni cu țelină feliată.

Mod de preparare: carnea se rumenește în untul încins, într-o oală mai mare, apoi se adaugă ceapa, usturoiul, morcovii, țelina și ardeiul verde. Se gătesc împreună timp de zece minute, în vasul acoperit, apoi se toarnă supa și restul ingredientelor. Se mai lasă pe foc mic timp de 45 de minute.

Souflé Prințesa Diana

870 26 6Preparatul a fost creat în anul 2008, de brandul D&D London, imediat ce a preluat Launceston Place din Kensington, unul dintre locurile preferate în care lua masa regretata Prințesă Diana, la începutul anilor 1990.

Ingrediente: 12 felii de pâine albă cu coaja îndepărtată, 1 și 1/2 batoane de unt nesărat, moale, 9 gălbenușuri mari, 3/4 cană cu zahăr, 2 lingurițe cu pastă de vanilie, 1/2 cană cu lapte integral, 2 căni cu smântână groasă, 80 g stafide aurii, 80 g migdale tăiate, 1/4 cană cu amaretto, 1 linguriță cu zahăr pudră.

Mod de preparare: se înmoaie stafidele în amaretto, acoperite cu folie de plastic, la temperatura camerei, timp de cel puțin șase ore. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Patru felii de pâine se taie în cubulețe de un centimetru și se pun pe fundul unor forme de souflé. Deasupra se presară stafidele, împreună cu lichidul lăsat. Feliile de pâine rămase se taie în jumătate pe diagonală, apoi din nou în jumătate pe diagonală, pentru a crea triunghiuri egale, care se înmoaie în unt și se aranjează deasupra stafidelor, suprapunându-le. Se bat gălbenușurile, pasta de vanilie și zahărul într-un castron mare, se aduc laptele și smântâna la fiert într-o cratiță, la foc mare, apoi se toarnă lichidul fierbinte peste gălbenușuri, amestecând continuu. Compoziția se varsă caldă peste pâine, acoperind-o complet, și se lasă câteva minute. Formele se pun într-o tavă cu apă fierbinte și se dau la cuptor timp de 30-45 de minute, până când se rumenesc sufleurile.

Nachos

870 26 7Ignacio „Nacho” Anaya, șef al Victory Club, din Piedras Negras, Mexic, a creat preparatul faimos care îi poartă numele pentru un grup de soții ale militarilor americani de la Fort Duncan, Texas.

Ingrediente: 200 g mălai, 100 g făină, sare, 2 linguri cu ulei, 100 g măsline feliate, 150 ml apă. Pentru sos tzatziki: 1 castravete murat, 2 căței de usturoi, sare, 140 ml iaurt grecesc, 1/2 lămâie, 20 ml ulei. Pentru sos salsa: 6 roșii cherry, 1 ceapă roșie, tăiată solzi, 2 căței de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 20 ml ulei de măsline, 1/2 lămâie.

Mod de preparare: într-un vas se pun mălaiul, făina, sarea, uleiul şi apa. Se amestecă cu spatula, apoi cu mâna, până se omogenizează. Se lasă la odihnit, la temperatura camerei, timp de 20 de minute. Se presară făină pe blatul de lucru, se taie aluatul în jumătate şi se întinde în strat foarte subţire. Se decupează triunghiuri care se prăjesc în ulei încins până se rumenesc, apoi se scot pe un şervet de hârtie, pentru a se scurge excesul de grăsime. Pentru sosul tzatziki, într-un bol se pun castravetele tăiat foarte mărunt, căţeii de usturoi zdrobiți, sarea, iaurtul, zeama de lămâie, uleiul şi se omogenizează foarte bine, apoi se dă la rece. Pentru sosul salsa, într-un vas se amestecă roşiile cherry tăiate mărunt, ceapa tocată, zeama de lămâie, pătrunjelul tăiat mărunt, sarea, uleiul. Se dă la rece. Triunghiurile prăjite se servesc cu felii de măsline, acoperite cu sos salsa și sos tzatziki.

Vită Stroganoff

Numit după contele Pavel Alexandrovich Stroganov, acest fel luxos de mâncare onorează prezența nobilului rus printre apropiații Țarului Alexandru I, căruia i-a susținut reformele.

Ingrediente: 1 linguriţă cu ulei, 1 linguriţă cu unt, 1 ceapă, tăiată felii subţiri, 250 g ciuperci, feliate, 500 g carne de vită, tăiată în fâşii, 100 ml coniac, sare, piper, 1/2 cană cu supă de vită, 1 frunză de dafin, 1 linguriţă cu muștar boabe, 1 cană cu smântână, 1 legătură de pătrunjel, tocat.

Mod de preparare: se încing uleiul şi untul într-o tigaie şi se călesc ceapa şi ciupercile, la foc mic, timp de zece minute. Se scot legumele şi se pun, în acelaşi vas, bucăţile de carne, care se frig la foc iute timp de cinci minute. Se toarnă coniacul şi se lasă în continuare pe foc, până când se elimină alcoolul, apoi se adaugă supa, muștarul, frunza de dafin, sare şi piper după gust, apoi se repun în tigaie ceapa şi ciupercile şi se lasă pe flacără trei minute. Se toarnă smântâna şi pătrunjelul şi se oprește focul. Se servește ca atare sau cu garnitură de orez ori paste.

Carpaccio

870 26 8Inventat în 1950 de Giuseppe Cipriani, proprietarul faimosului Harry’s Bar, din Veneția, preparatul poartă numele pictorului venețian Vittore Carpaccio, renumit pentru utilizarea roșului intens în lucrările sale.

Ingrediente: 200 g mușchi de mânzat feliat, 1 mână cu frunze mici de ruccola, 1 linguriță cu capere, 1/2 lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, parmezan, sare, piper.

Mod de preparare: se aranjează feliile de mușchi de mânzat pe o farfurie. Se presară caperele și frunzele de ruccola, se stropește totul cu ulei de măsline și zeama de lămâie. Se condimentează cu sare și piper. Înainte de servire, se pun deasupra câteva feliuțe subțiri de parmezan. Se decorează cu fâșii de ruccola.

Sandwich

870 26 9Inventatorul oficial al preparatului cu variațiuni nesfârșite pe care îl numim astăzi sendviș a fost John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, un oraș din Kent, Anglia.

Ingrediente: 6 felii de pâine prăjită, unsă cu unt, 4 linguri cu maioneză, 100 g carne de curcan, feliată, 100 g șuncă feliată, 2 felii de brânză cheddar, 4 felii de bacon fiert, 1 roșie feliată, 1/2 ceșcuță cu salată verde, tocată.

Mod de preparare: se aranjează două felii de pâine pe o masă, se ung cu maioneză, se acoperă cu feliile de carne de curcan, apoi de brânză. Se acoperă cu alte două felii de pâine unse cu maioneză, peste care se așază șuncă, bacon și salată verde. Se întinde maioneză pe ultimele două felii de pâine, care se pun deasupra. Se taie sendvișul în jumătăți sau sferturi. Se servește cu murături.

Vită Wellington

Arthur Wellesley, Duce de Wellington, care a condus forțele britanice la victorie împotriva lui Napoleon Bonaparte, are un fel de mâncare dedicat, care îi poartă numele și a devenit faimos în toată lumea.

Ingrediente: 750 g muşchi de vită întreg, 400 g ciuperci champignon, 10 felii de şuncă de Parma, 500 g aluat de foietaj, 2 gălbenuşuri, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu muştar clasic, sare, piper.

Mod de preparare: se călesc ciupercile la foc mare, amestecând permanent, până se evaporă lichidul, apoi se mixează până devin o pastă care se asezonează cu sare și piper. Muşchiul de vită se scoate din frigider cu o oră înaintea începerii preparării şi se curăţă cu un cuţit bine ascuţit de orice urmă de membrană de la suprafaţă. Se încinge la foc iute o tigaie, se condimentează carnea cu sare şi piper, se toarnă uleiul de măsline şi apoi se frige muşchiul întreg, zvântat bine în prealabil cu un şervet de hârtie absorbantă de bucătărie. Se lasă câte un minut pe fiecare parte, doar cât să prindă o crustă care să menţină sucurile în interior. Se scoate carnea, se lasă la răcit şi apoi se unge cu muştar. Se întinde pe blatul de lucru o folie alimentară şi se aranjează feliile de şuncă, puţin suprapuse, peste care se întinde pasta de ciuperci şi se plasează muşchiul la mijloc. Se rulează cât mai strâns, răsucind capetele foliei, și se dă la rece tip de 20 de minute. Aluatul se întinde pe o suprafaţă pudrată cu făină, în formă dreptunghiulară. Se scoate ruloul cu carne din folia alimentară şi se așază pe mijlocul aluatului. Se rulează aluatul în jurul cărnii, tăind surplusul, apoi se pune ruloul într-o tavă, cu partea unde se unesc capetele aluatului în jos. Se dă la frigider, iar între timp se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se crestează aluatul cu vârful unui cuţit, se unge cu gălbenuş şi se introduce în cuptor, pentru 20 de minute, după care se reduce temperatura la 180 de grade Celsius, și se coace preparatul încă 30 de minute.