Main menu

header

de Cristina Tache

Prunele sunt o sursă de sănătate, întrucât conţin numeroase substanţe nutritive importante pentru organism. Acestea se pot consuma proaspete, deshidratate, sub formă de gemuri sau de compoturi, dar şi ca bază pentru diverse băuturi spirtoase. Vă dezvăluim în acest articol câteva dintre cele mai delicioase reţete pe bază de prune, cu speranţa că vă vor încânta şi completa meniurile zilnice.

Fursecuri cu rom şi cu prune
Ingrediente: trei ouă, două linguriţe cu rom, două linguriţe cu scorţişoară, o linguriţă cu praf de cuişoare, o linguriţă cu coajă de lămâie rasă, un praf de sare, 250 g de prune uscate, 100 g de smochine uscate, 250 g de făină, două linguriţe cu praf de copt, 200 ml de frişcă.
Mod de preparare: ouăle se bat cu zahărul şi se adaugă romul, scorţişoara, praful de cuişoare, coaja de lămâie şi sarea. Se bat până se fac spumă. Apoi se taie cubuleţe prunele şi smochinele, se amestecă împreună cu făina şi cu praful de copt şi se înglobează totul în compoziţia de ouă. Se adaugă frişca bătută. Într-o tavă tapetată se pune cu lingura o bucată de aluat şi se aşază într-o grămăjoară, la distanţă unele de altele. Se lasă cam patru centimetri între ele, întrucât fursecurile cresc foarte mult. Se coc la cuptor cam 15-20 de minute, până se rumenesc. Se lasă apoi să se răcească.

Găluşte cu perje
Ingrediente: un kilogram de cartofi, două ouă, trei linguri cu ulei, opt linguri cu zahăr, scorţişoară, zahăr vanilat, prune, făină, sare, mălai, cacao.
Mod de preparare: cartofii se curăţă de coajă şi se pun la fiert, se pasează şi se adaugă trei linguri cu ulei, zahărul vanilat, patru linguri cu zahăr şi ouăle. Se amestecă bine, când s-a mai răcit compoziţia se adaugă 200 g de făină. Se pune jumătate de prună dată prin zahăr, scorţişoară şi se fac bile. Se pun la fiert, iar când se ridică înseamnă că sunt gata şi trebuie scoase. Punem mălaiul într-o cratiţă şi îl prăjim puţin. Îl luăm de pe foc şi adăugăm zahăr, scorţişoară şi un pic de cacao, apoi dăm găluştele prin mălai. Dacă ne plac mai dulci, punem mai mult zahăr.

Orez cu prune
Ingrediente: 500 g de prune, 100 g de orez, 100 g de zahăr, 50 g de margarină, un pliculeţ cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: se spală prunele, se curăţă de coajă, se crestează şi se scot sâmburii. Orezul se alege, se spală în mai multe ape şi se lasă la scurs. Într-o oală cu apă clocotită se pun să fiarbă prunele şi orezul. Când au fiert se adaugă margarina, zahărul tos şi cel vanilat, amestecând uşor şi cu grijă să nu se strice prunele. Se lasă încă un clocot, după care se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit.

Friptură de berbec cu poame
Ingrediente: 800 g de carne de berbec, 150 g de prune uscate, o ceapă, 30 g de unt, 15 g de făină, 25 g de zahăr, piper, sare, scorţişoară.
Mod de preparare: carnea se taie felii subţiri. Se taie ceapa şi se rumeneşte în unt, apoi se pune şi carnea să se prăjească puţin. Se presară făină şi se adaugă condimentele. Se amestecă şi se pune apă fierbinte, cât să acopere carnea, apoi se lasă la foc mic. Prunele, după ce au fost puse la înmuiat aproximativ 12 ore, se curăţă de sâmburi şi se adaugă la carne, împreună cu zahărul. Se serveşte cu pilaf de orez fiert.