Main menu

header

de Cristina Tache

Pateul este un preparat ce se consumă în întreaga lume de zeci de ani. De la reţete scumpe până la cele mai ieftine, pateul este prezent în multe meniuri. Poate fi servit ca aperitiv sau folosit la prepararea sandvişurilor. Pentru că auzim tot mai des de conserve cu E-uri şi cu alte substanţe nu tocmai sănătoase, noi vă propunem să preparaţi acasă un pateu delicios, alegând una dintre următoarele reţete.

De gâscă
Ingrediente: un ficat de gâscă, două cepe, 150 g de unt, două-trei linguri cu lapte, doi gogoşari, doi castraveţi acri, un ou.
Mod de preparare: se taie cepele în patru, se aşază într-o cratiţă mică împreună cu o lingură cu unt, ficatul, laptele şi câteva linguri cu apă. Vasul acoperit se lasă să fiarbă până când scade toată apa. Se lasă să se răcească, apoi ficatul fiert şi ceapa se dau prin maşina de tocat, se aşază într-un castron şi se freacă împreună cu restul de unt până ce se obţine o pastă omogenă. Se adaugă sare şi se aşază pe o farfurie, netezind cu ajutorul unui cuţit. Se garniseşte cu felii de gogoşari, rondele de castraveţi acri şi de ou răscopt.

De pui
Ingrediente: 500 g de ficat de pui, 200 ml de smântână, 50 g de unt, o legătură de mărar verde, sare, piper.
Mod de preparare: se fierbe ficatul de pui în apă cu sare, iar apoi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, trei sferturi din cantitatea de ficat se dau prin maşina de tocat, folosind cea mai mică sită. Se încinge untul într-o crăticioară, se adaugă ficatul tocat, sare şi piper după gust. Se fierbe zece minute, amestecând continuu. La final se adaugă smântâna, ficatul întreg şi mărarul tăiat. Se serveşte cu pâine prăjită.

De viţel, cu ciuperci
Ingrediente: 500 g de ficat de viţel, 500 g de ciuperci, două cepe, 300 g de unt, sare, piper, un ou, câteva măsline, o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: ciupercile se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mari. Într-o cratiţă se pun două linguriţe cu unt, cepele tăiate în patru, ciupercile, ficatul tăiat bucăţi mari şi două linguri cu apă. Se acoperă cratiţa şi se lasă să fiarbă la foc mic, scuturând cratiţa din când în când. Când nu mai rămâne apă, se ia de pe foc, se lasă să se răcească, iar apoi se dă întregul amestec prin maşina de tocat. Se pune untul într-un castron, se freacă bine, se adaugă ficatul şi ciupercile tocate şi se amestecă bine, până ce se obţine o pastă omogenă. Se adaugă sare, piper şi se pune pe o farfurie. Se garniseşte cu felii de ou răscopt, măsline şi pătrunjel verde.

De iepure, în aspic
Ingrediente: 250 g de ficat de iepure, 250 g de ceapă, 100 g de unt,  patru ouă, 250 g de oase de iepure, 20 g de gelatină granule (sau trei foi de gelatină), zece grame de piper măcinat, trei grame de nucşoară.
Mod de preparare: ficatul şi ceapa se fierb, apoi se scurg şi se trec prin maşina de tocat de două ori. Pasta obţinută se freacă bine cu piper, nucşoară şi unt până se omogenizează. Se adaugă pe rând trei gălbenuşuri fierte şi se freacă până se încorporează în pasta de ficat. Pateul obţinut se aşază pe un platou, sub formă de grămăjoare ornate cu felii de ou fiert. Apoi se îmbracă totul în gelatina obţinută din zema de oase şi gelatina topită. Se serveşte ca aperitiv, cu castraveciori muraţi sau cu salată verde.

De porc
Ingrediente: două kilograme de ficat, două kilograme de carne de porc, două kilograme de slănină, două kilograme de ceapă, sare şi piper după gust, două foi de dafin.
Mod de preparare: se trece totul prin maşina de tocat, astfel: mai întâi slănina, apoi ceapa, carnea şi ultimul ficatul. În aceeaşi ordine (slănina, ceapa, carnea, ficatul), se pun ingredientele într-o cratiţă mare, pe foc, cu puţină apă şi se lasă să fiarbă. Este gata atunci când untura s-a ridicat la suprafaţă. Se adaugă sare, piper şi foile de dafin. Se lasă să se răcească, iar a doua zi se mai dă încă o dată totul prin maşina de tocat şi se pune le fiert. După ce compoziţia a dat în câteva clocote, se aşază pateul în borcane, ce se închid etanş şi se dau la rece.

De peşte afumat
Ingrediente: 200 g de peşte afumat, 100 g de unt, piper măcinat, pătrunjel tocat, trei-patru linguri cu smântână.
Mod de preparare: se curăţă peştele afumat de oase şi de piele, apoi se sfărâmă cu furculiţa sau cu mixerul până se obţine o pastă omogenă. Se adaugă untul şi restul ingredientelor şi se amestecă bine. La final se pune smântâna, se omogenizează şi se serveşte cu pâine prăjită.