Main menu

header

de Cristina Tache

Carnea de raţă este considerată foarte sănătoasă. Poate fi consumată pentru a asigura o bună diureză, pentru tratarea inflamaţiilor sau pentru îmbunătăţirea stării plămânilor şi a rinichilor. În plus, este foarte bună la gust. Chinezii îi cunosc aceste secrete şi o consumă ca pe un mare deliciu. În ultimii ani a apărut şi în România, la preţuri accesibile. Aşadar, dacă doriţi să introduceţi în meniu ceva delicios şi sănătos, puteţi să încercaţi următoarele reţete.

Cu cinci mirodenii
Ingrediente: o raţă, 500 ml de zeamă de soia, câte zece grame de coajă de scorţişoară, anason, lemn-dulce, cuişoare, mărar, 150 ml de ulei de arahide, 15 ml de sos de soia, 50 g de zahăr, cinci grame de sare, 15 ml de ulei de susan, puţin colorant alimentar roşu.
Mod de preparare: se taie raţa, se curăţă de pene, se scot organele, se taie labele şi se înlătură. Se opăreşte, se scurge de apă, se unge cu un amestec de sos de soia şi puţin colorant. Se încinge bine uleiul de arahide, se pune raţa şi se prăjeşte până ce capătă culoarea roşie, se scoate, se scurge de ulei, apoi se pune în vasul cu zeamă de soia. Se face un pachet cu cele cinci mirodenii şi se pun în acelaşi vas cu raţa, se ţin la foc o oră, apoi se scoate raţa. Se încinge zeama de soia, se picură câţiva stropi de colorant roşu, zaharul şi sarea, se cufundă bine raţa în compoziţia formată, apoi se scoate şi se pune pe platou. Zeama rămasă se fierbe până se mai îngroaşă, se condimentează cu uleiul de susan şi se toarnă peste raţă. Când se serveşte poate fi tăiată felii, bucăţi, fâşii. Se serveşte rece.

Cu castane
Ingrediente: o raţă, 150 g de carne tocată de porc, o ceapă, 100 g de slănină, două linguri cu ulei, o felie de pâine, un ou, o lingură cu făină, două cuburi de concentrat de supă de pasăre, o ceaşcă cu vin alb, 30 de castane, pătrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: se face umplutura din: carne de porc, miez de pâine înmuiat şi stors, ceapa călită în ulei, ou, pătrunjel tocat, sare şi piper. Se umple raţa, se coase, se pune într-o cratiţă cu ulei împreună cu slănina tăiată cubuleţe. Când slănina începe să se rumenească se adaugă sosul: făina, puţin ulei stins cu supă de carne şi vin alb. Se bagă la cuptor. Castanele, fierte şi curăţate de coajă, se adaugă peste raţa din cuptor şi se lasă 30 de minute.

Umplută cu mere
Ingrediente: o raţă tânără, un kilogram de mere, o lingură cu unt, sare.
Mod de preparare: o raţă tânără şi grasă se pregăteşte pentru a fi pusă la cuptor. Se curăţă câteva mere mici, tăiate în bucăţi mari, şi se pun în interiorul raţei, împreună cu ficatul acesteia. Se coase raţa cu aţă alimentară şi se aşază cu spatele pe tava unsă cu unt. Pe lângă raţă se pun bucăţi mari de mere, se adaugă două-trei linguri cu apă şi se pune tava în cuptor. Se lasă până când raţa se rumeneşte bine. Când este gata, se scot merele din interior, se taie raţa, se aşază pe farfurie şi se serveşte cu bucăţile de mere coapte. Sosul rămas în tavă se toarnă peste bucăţile de friptură.

Cu portocale
Ingrediente: patru bucăţi de piept de raţă, sare, piper, opt linguri cu sos de soia, 150 ml de vin alb, sucul de la patru portocale, coaja de la două portocale.
Mod de preparare: piepturile de raţă se asezonează cu sare şi piper şi se lasă pe o farfurie. Într-o tigaie se amestecă sucul de portocale cu 150 ml de apă, 150 ml de vin şi coaja de la două portocale, tăiată feliuţe. Se lasă să fiarbă, iar apoi se dă focul la minimum. Într-o tigaie de teflon se călesc piepturile de raţă, pe o singură parte, timp de 12 minute, după care se îndepărtează grăsimea rezultată. Se adaugă sosul de soia. Se întoarce carnea pe cealaltă parte. Lăsând tigaia pe aragaz încă zece minute, cu focul oprit, peste raţă se toarnă sosul de soia din tigaie. Astfel, pieptul va fi bine pătruns de sos. După cele zece minute, fiecare piept se taie în două. Fiecare bucată de carne se pune în tigaia cu sos de portocale. Se lasă la foc mic, până când scade sosul. Se poate sevi cu rasol de legume.

Raţă sălbatică cu gutui
Ingrediente: două kilograme de carne de raţă, două kilograme de gutui, 200 g de zahăr, 200 g de unt, 100 g de făină, 100 g de pastă de tomate, 100 g de lămâie, 200 ml de ulei.
Mod de preparare: se curăţă raţa şi se înăbuşă în apă fiartă. Apoi, se scoate carnea, iar în grăsimea rămasă se adaugă zahărul şi se caramelizează. Se încorporează făină desfăcută în apă rece, pasta de tomate diluată cu puţină apă şi se amestecă până dă în clocot. După ce a fiert se toarnă peste carnea înăbuşită, se adaugă apă caldă cât să acopere carnea şi se lasă să fiarbă bine. Între timp se spală gutuile, se taie felii şi se aşază într-o tavă unsă cu unt, sub formă de strat. Cu restul de unt topit se stropesc gutuile. Tava se introduce în cuptorul încins şi se lasă aproximativ cinci minute. Fructele rumenite se pun în vasul cu carne, se asezonează cu sare şi cu piper, se adaugă zeamă de lămâie şi se mai lasă să fiarbă până scade lichidul, carnea este bine pătrunsă, iar sosul se leagă.