Main menu

header

952 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Înainte ca bucătarul José Andrés să devină faimos pentru World Central Kitchen, era deja pe culmile profesiei sale. Iar într-o zi a decis să-și pună priceperea alături de empatie și astfel a luat ființă un proiect uluitor, unic.

Reacție rapidă după dezastre

952 26 2În 2010, José Andrés înființa ceea ce a devenit o adevărată armată de „salvatori” culinari - World Central Kitchen. Organizația nonprofit a luat ființă după ce Andrés s-a întors din Haiti, unde a hrănit supraviețuitorii unui cutremur catastrofal. World Central Kitchen și-a pus de la început pe frontispiciu ambiția de a crea programe pe termen mai lung, cum ar fi sprijinirea pregătirii nutriționale pentru tinerele mame, iar eforturile sale s-au extins și se concentrează acum pe desfășurarea unui grup important de a primi respondenți care să asigure hrana oamenilor afectați de cele mai grave dezastre din lume, de orice natură ar fi. Pentru José Andrés, hrănirea oamenilor nu este doar ceva ce se face la un restaurant elegant, înseamnă a ajuta, a împărtăși și a construi în comunitate. Eficacitatea World Central Kitchen se bazează pe capacitatea de reacție rapidă a acestei armate de salvatori culinari. De exemplu, în pandemie a început să servească 200 de porții pe zi în Harlem, iar după puțin timp, numărul urcase la 1.500. Dar potolirea foamei oamenilor în nevoie nu este singurul scop al proiectului lui Andrés. „Este important, desigur, ca mâncarea să fie delicioasă, dar povestea este și despre a hrăni sufletul. Trebuie să umplem oamenii de speranță, mai ales când tocmai au trecut prin unele dintre cele mai traumatizante momente din viața lor. Aceasta este empatie”, punctează celebrul chef.

Un ONG care hrănește sinistrați în toată lumea

Cine este José Andrés? Chef celebru, acesta deține restaurante în mai multe orașe din SUA și a câștigat o serie de premii, atât pentru talentul său culinar (inclusiv mai multe distincții „James Beard”), cât și pentru munca sa umanitară. Autor de bestselleruri, gazdă de emisiuni TV, producător de podcast, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, Andrés a lansat recent o nouă carte de bucate, centrată pe rețetele pe care le folosește World Central Kitchen pentru a hrăni sinistrați din toată lumea. Profesor și fondator al Institutului Alimentar Global de la Universitatea „George Washington”, Andrés a înființat World Central Kitchen, care oferă hrană sănătoasă familiilor și persoanelor afectate de dezastre. De când a fost fondat, în 2010, ONG-ul a organizat acțiuni în Republica Dominicană, Nicaragua, Zambia, Peru, Cuba, Uganda, Cambodgia și în Polonia, a oferit ajutor și mese în SUA și Puerto Rico și sprijin în timpul pandemiei de COVID-19. În 2022, când Rusia a invadat Ucraina, chef Andrés a anunțat că va dona o parte din „Premiul pentru curaj”, în valoare de 100 de milioane de dolari, pe care i l-a acordat Jeff Bezos, pentru a atenua criza umanitară generată de conflict.

„Mâncare bună, proaspătă, gătită simplu”

952 26 3Născut în Asturias, Spania, și crescut în Barcelona, Andrés crede în meniurile simple și savuroase. „Acasă de obicei gătitul se reduce la puțin ulei de măsline extravirgin și puțină sare pentru carne și pește”, spune chef Andrés. Această simplitate care nu face decât să potențeze gustul cărnii a fost o abordare pe care specialistul a deprins-o în familie: „Nu eram bogați, iar mama și tata aveau patru băieți de hrănit, așa că de obicei meniurile se reduceau la mâncare bună, proaspătă, gătită simplu”. Când uraganul Maria a devastat Puerto Rico, în 2017, Andrés și-a mobilizat în ajutorul proiectului său de a hrăni o întreagă insulă prietenii bucătari și chefi, pe toți cei care ar fi putut da o mână de ajutor. A pregătit personal mii de mese, a coordonat toată acțiunea și s-a întrebat tot timpul cum ar fi putut hrăni mai mulți oameni și cum să facă să le furnizeze mâncare cât mai sănătoasă. „Prea des caritatea se referă la mântuirea celui care dă, când de fapt ar trebui să fie despre eliberarea celui care primește”, obișnuiește să afirme unul dintre cei mai titrați chefi din lume.

Meniuri după cultura alimentară locală

Celebrul chef învață și ascultă. În primele zile de după cutremurul din 2010, din Haiti, Andrés gătea cu un grup de femei locale. „Le-am făcut niște fasole neagră așa cum știam eu să fac, marele chef de la Washington, și ele s-au uitat la mine într-un mod amuzant. În rețeta pe care am învățat-o ulterior - Pwa Nwa - fasolea se trece printr-o sită. Dacă aș fi ascultat în loc să încep să gătesc, aș fi înțeles ce își doresc acele femei”. Dar mesajul acesta a devenit o parte integrantă a modului de lucru al ONG-ului lui Andrés. Când echipa ajunge într-o nouă locație, colaborează cu bucătarii locali și cu membrii comunității pentru a înțelege mai bine cultura alimentară locală. „Îmi place paella, dar nu o să merg în Ucraina să le dau paella. Peste tot trebuie să știi cum este mâncarea tradițională a oamenilor. Dacă vrei să ajuți, este vorba despre ei, nu despre cel care gătește”, spune Andrés.

„Bucătarii au una dintre cele mai mari responsabilități din lume. Noi atingem totul: agricultură, muncă, imigrație, mediu, diplomație, securitate națională. Dacă nu ne folosim vocile pentru a contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun, de ce mai suntem aici?“ (chef José Andrés)

Sòs Pwa Nwa

952 26 4Ingrediente: 1 cană cu fasole neagră uscată, 8 cuișoare întregi, 1 ceapă albă medie, curățată, întreagă, 1 linguriță cu sare, orez alb fiert (pentru servire), 1 legătură de ceai verde, tocat grosier, 10 căței de usturoi, curățați, 1/2 cană cu ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare: într-un blender combinați ceapa, usturoiul și atât ulei de măsline cât să se pună lamele în mișcare; mixați până obțineți o pastă netedă. Păstrați două linguri cu acest sos deoparte și puneți restul la frigider, pentru o altă utilizare. Puneți fasolea într-o cratiță, acoperiți-o cu apă și lăsați-o la înmuiat cel puțin patru ore. După acest răstimp, puneți oala pe foc, aduceți la punctul de fierbere și lăsați-o pe flacără potrivită circa 90 de minute, până când fasolea este foarte moale, adăugând apă dacă este necesar. Când fasolea este suficient de moale pentru a se pasa cu ușurință, scurgeți-o printr-o sită pusă peste un bol. Păstrați lichidul și transferați fasolea într-un blender de mare putere, mixați-o până devine foarte netedă, adăugând puțin lichid din cratiță, dacă este nevoie. Întoarceți piureul în cratița în care a fiert fasolea, introduceți capătul ascuțit al cuișoarelor în suprafața cepei decojite până când este acoperită peste tot, puneți-o împreună cu fasolea și celelalte ingrediente, turnați o cană din lichidul rezervat și amestecați, pentru a se combina. Gătiți fasolea la foc mic, amestecând regulat, timp de 20 de minute, pentru a obține un preparat ca o supă groasă, netedă, cremoasă. Potriviți de sare. Se servește fierbinte, cu orez fiert.