Main menu

header

de Cristina Tache

În România, carnea de curcan nu este la fel de apreciată ca în SUA, dar în ultimii ani a devenit din ce în ce mai căutată, în special de cei care vor să aibă o dietă echilibrată. Carnea de curcan este una dintre cele mai sănătoase alegeri atunci când vorbim despre produse din carne. Vă propunem să încercaţi câteva reţete gustoase şi sănătoase.

Friptură cu sos gorgonzola
Ingrediente: 300 g de piept de curcan, 30 g de unt, 100 g de smântână, o linguriţă cu amidon, 100 g de gorgonzola, două linguriţe cu busuioc tocat, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se curăţă carnea, se spală şi cu un prosop se usucă. Se taie în bucăţi potrivite şi se piperează. Cubuleţele de carne se călesc în unt, aproximativ un sfert de oră. Se amestecă smântâna cu amidonul şi se adaugă gorgonzola tăiată cubuleţe. Compoziţia se toarnă peste carne, se sărează şi se fierbe totul timp de zece minute la foc redus. Friptura se serveşte presărată cu busuioc.

Friptură cu sos de gutui
Ingrediente: un curcan (fără cap, picioare, aripi), sare, 200 g de costiţă afumată, o cană cu supă, un kilogram de gutui, o ceaşcă de ulei, două linguri cu zahăr, un kilogram de roşii, piper boabe, un pahar cu vin alb.
Mod de preparare: curcanul se freacă bine cu sare pe afară şi pe dinăuntru şi se lasă să stea timp de o oră. În tava pentru friptură se pune o cană cu apă, se adaugă boabele de piper şi se aşază pasărea învelită în felii de costiţă afumată. Curcanul se unge cu ulei şi se lasă la cuptor timp de o oră. Apoi se întoarce, se stropeşte cu sosul din tavă, se sărează şi se mai lasă în cuptor încă o oră, la foc potrivit. După ce carnea s-a rumenit se adaugă vinul. Separat se prepară sosul de gutui: fiecare fruct se taie în felii groase, ce se pun într-o cratiţă cu ulei şi se lasă să se înmoaie timp de 20 de minute. Se adaugă zahărul, roşiile descojite şi tăiate subţiri şi se continuă fierberea până când sosul devine consistent. Se toarnă sosul pe un platou, se aşază feliile de friptură şi se serveşte. Costiţa afumată se scoate de pe friptură când aceasta este gata şi se aruncă.

Rulouri cu mozarella şi cu ardei
Ingrediente: două bucăţi de piept de curcan, patru felii de mozarella, patru felii de jambon, un ardei gras roşu şi unul galben, condimente (piper, sare, oregano, coriandru, ulei de măsline, cimbru, boia).
Mod de preparare: se spală bine pieptul de curcan şi se taie în două. Fiecare jumătate se porţionează, iar feliile de carne rezultate se bat bine şi se condimentează cu sare, piper şi amestecul de ierburi. Feliile de carne se aşază unele peste celelalte şi se lasă la frigider zece minute. Între timp, ardeiul se taie în fâşii subţiri, iar mozarella, în felii potrivite. Se scoate curcanul din frigider şi se prepară rulourile. Peste carnea de curcan se pune o jumătate de felie de jambon (fără grăsime), o felie de mozarella, o fâşie de ardei roşu şi una de ardei galben. Se rulează cu grijă, astfel încât curcanul să acopere toată compoziţia. Se presară puţină boia pentru un aspect plăcut. Rulourile se aşază pe o folie pătrată de staniol, care se strânge la capete. Pacheţelele se pun într-o tavă şi se lasă în cuptorul încins. După 20 de minute se scoate tava din cuptor. Se desfac pacheţelele, iar rulourile se prăjesc puţin într-o tavă unsă cu ulei de măsline. La final se aşază pe farfurii şi se servesc.

Curcan umplut cu mere
Ingrediente: un curcan de dimensiune medie, patru mere, piper, 20 g de boia dulce, 100 g de untură, 50 g de sare, 150 ml de vin alb, 200 ml de apă.
Mod de preparare: curcanul se curăţă, se spală, se freacă împreună cu sare şi boia şi se condimentează cu piper. În interiorul curcanului se introduc merele întregi, curăţate de coajă. Untura se topeşte şi se amestecă bine cu vin şi apă, cât încă este caldă. Curcanul se aranjează pe o tavă în care s-a pus puţină apă. O parte din amestecul de vin şi untură se toarnă peste carne, iar cu restul se unge curcanul la fiecare 15 minute. Se ţine la cuptor aproximativ o oră. Se serveşte cu piure de cartofi.