de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Mâncarea stradală a devenit un adevărat fenomen odată cu extinderea la scară planetară a turismului. În orice colț al lumii ar ajunge cineva, are la dispoziție delicii tradiționale și meniuri locale irezistibile, care au dus faima acestui fel de a savura arome unice în aer liber.
Khao Niao Mamuang l Thailanda
Ingrediente: 250 g orez lipicios, nefiert, 400 g lapte de cocos, 60 g zahăr, 1/2 linguriță cu sare, 2 lingurițe cu amidon de porumb, 3 mango coapte, descojite, tăiate felii, semințe de susan prăjite pentru decor.
Mod de preparare: clătiți orezul cu apă de la robinet și amestecați ușor cu mâna, scurgeți, apoi adăugați apă rece, pentru a-l acoperi și lăsați-l la muiat timp de minimum o oră (sau peste noapte, la frigider), după care clătiți din nou și scurgeți lichidul. Transferați orezul într-un castron rezistent la căldură, adăugați puțină apă în aparatul de abur (nu în orez), așezați bolul pe grătar și dați aparatul la temperatură mare, pentru a aduce apa la fiert, apoi reduceți căldura și lăsați orezul la aburit pentru 25 de minute. Dați-l deoparte, acoperit. Între timp, combinați laptele de cocos, zahărul și sarea într-o cratiță, încălziți la foc mic până când amestecul este fierbinte și zahărul este topit, fără să aduceți la punctul de fierbere. Combinați amidonul de porumb și patru linguri cu apă într-un bol separat și dizolvați-l în lichidul fierbinte. Scoateți castronul cu orez de pe cuptorul cu aburi, turnați deasupra sosul din bol și amestecați bine, apoi lăsați-l până ajunge la temperatura camerei. Serviți preparatul cu felii de mango, ornat cu semințe de susan prăjite.
Hoeori Gamja l Coreea de Sud
Ingrediente: 60 g parmezan ras, 1 linguriță cu ardei iute roșu, 1 lingură cu zahăr, 1 pachet cu condimente coreene, 4 cartofi, ulei vegetal, pentru prăjit, frigărui lungi din lemn.
Mod de preparare: într-un castron amestecați parmezanul, ardeiul, zahărul și condimentele. Tăiați cartofii bucle, în panglică, folosind un spiralizator. Adunați buclele împreună, apoi înfășurați-le în jurul frigăruilor, distanțând feliile uniform. Lăsați deoparte să se usuce, timp de cinci minute. Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă, prăjiți cartofii până se rumenesc, timp de cinci minute, apoi scurgeți-i pe o tavă de copt tapetată cu un prosop de hârtie. Cât timp cartofii sunt încă fierbinți, asezonați-i cu sare și stropiți-i cu amestecul de brânză.
Pani câ Mèusa l Italia
Ingrediente: 200 g plămân de vită, 400 g splină de vită, 4 chifle rotunde, untură pentru prăjit, 100 g brânză caciocavallo, rasă, 1 lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: aduceți la fiert doi litri de apă cu un praf generos de sare, fierbeți splina și plămânul patru minute, apoi scurgeți lichidul, lăsați să se răcească și tăiați carnea în felii subțiri. Puneți untură într-o tigaie adâncă, la foc mare. Prăjiți fâșiile de carne până devin crocante, apoi scoateți-le pe un prosop absorbant și presărați-le cu sare și piper. Tăiați chiflele, scobiți o parte din miez, puneți umplutura în mijloc, stoarceți deasupra cărnii zeamă de lămâie și presărați brânză.wa Se servesc pe loc.
Poutine l Canada
Ingrediente: 3 linguri cu amidon de porumb, 2 linguri cu apă, 6 linguri cu unt nesărat, 50 g făină universală, 500 ml supă de vită, 200 ml supă de pui, piper după gust, 4 cartofi, ulei pentru prăjit, 400 g brânză mozzarella ruptă bucăți.
Mod de preparare: într-un bol, dizolvați amidonul în puțină apă și lăsați-l deoparte. Într-o cratiță mare, topiți untul, adăugați făina și gătiți, amestecând frecvent, timp de cinci minute, până când devine auriu. Adăugați supa de vită și pui și aduceți la punctul de fierbere, turnați jumătate din amestecul de amidon de porumb și fierbeți timp de un minut, apoi completați, în fir subțire, dacă preferați un sos mai gros. Asezonați cu piper și sare și dați sosul deoparte. Tăiați cartofii bețișoare, lăsați-i o oră în apă rece, apoi încingeți ulei într-o tigaie și prăjiți-i, după ce în prealabil i-ați scurs pe un prosop de hârtie. Lăsați-i la gătit cinci minute (fără a-i rumeni), scoateți-i din grăsime și împrăștiați-i pe un grătar, apoi reîncingeți uleiul foarte bine și puneți din nou cartofii, lăsându-i până când devin aurii. Puneți cartofii la scurs într-un bol tapetat cu hârtie, condimentați-i ușor cu sare, cât sunt calzi, apoi turnați deasupra un polonic cu sos fierbinte și, folosind un clește, acoperiți-i bine cu sosul, după care repetați, până când acesta se termină. La final se pun bucățile de brânză. Se servește preparatul fierbinte, presărat cu piper proaspăt măcinat.
Bunny Chow l Africa de Sud
Ingrediente: 3 linguri cu unt ghee, 1 linguriță cu semințe de chimen, 1 baton de scorțișoară de 5 cm, 20 de frunze de curry congelate, 2 cepe, tocate mărunt, 2 linguri cu amestec de pastă de usturoi și ghimbir, 2 ardei iuți verzi, tocați mărunt, 1 lingură cu chimen măcinat, 1 lingură cu coriandru măcinat, 1 lingură cu praf de chilli, 900 g pulpe de pui tăiate în bucăți mari, 2 roșii tocate cubulețe, 1 lingură cu pastă de tomate, 2 cartofi tăiați cubulețe, 225 g păstârnac tăiat în cuburi, 500 ml supă de pui, sare, 1 linguriță cu mix de condimente garam masala, frunze proaspete de coriandru, pentru ornat.
Mod de preparare: topiți untul, iar când este fierbinte, adăugați semințele de chimen, batonul de scorțișoară și frunzele de curry și frigeți totul 30 de secunde, apoi puneți ceapa, prăjiți încă cinci minute, puneți amestecul de usturoi și ghimbir și mai lăsați pe foc 30 de secunde. Completați cu garam masala și roșiile, apoi cu cartofii și păstârnacul, cu celelalte condimente și acoperiți cu apă. Fierbeți preparatul timp de 30 de minute, adăugați carnea și mai gătiți în vasul acoperit timp de 30 de minute, până când puiul este gătit și sosul este gros. Asezonați cu sare după gust. Se servește cu coriandru tocat.
Currywurst l Germania
Ingrediente: 1 lingură cu ulei vegetal, 1 ceapă, tăiată cubulețe, 2 căței de usturoi, tocați, 2 linguri cu praf de curry galben, 250 ml ketchup, 3 linguri cu oțet de vin alb, 100 g zahăr brun, 2 linguri cu sos Worcestershire, 2 linguri cu boia de ardei, 2 linguri cu sare, 1 linguriță cu pudră de muștar sau muștar galben preparat, 4 cârnați bratwurst, ulei vegetal pentru prăjit.
Mod de preparare: într-o tigaie încingeți o lingură cu ulei și căliți ceapa, cinci minute, reduceți focul la mic, adăugați usturoiul și curry, gătiți încă un minut, turnați ketchupul, amestecați și gătiți până când fierbe ușor. Completați cu oțetul, zahărul, sosul Worcestershire, sarea, boiaua și muștarul și mai fierbeți câteva minute, până când sosul se îngroașă. Luați tigaia de pe foc și folosiți un blender pentru a mixa toate ingredientele. Separat, într-o tigaie cu ulei, rumeniți cârnații pe toate părțile, tăiați-i în bucăți potrivite și serviți-i acoperiți cu sos din belșug şi cu garnitură de cartofi prăjiți.