Main menu

header

de Cristina Tache

Orezul, tradiţional la asiatici, este folosit acum în toată lumea la prepararea a nenumărate feluri de mâncare. Este un aliment complet, deoarece conţine toate elementele nutritive esenţiale pentru sănătatea noastră. Fie că îl folosim pe post de garnitură pentru alte alimente sau îl consumăm ca fel de mâncare principal, orezul este gustos şi poate fi folosit în foarte multe combinaţii culinare. Vă propunem câteva reţete pe bază de orez din diverse culturi ale lumii.

În stil mexican
Ingrediente:
200 g orez cu bobul lung, două roşii opărite şi tăiate bucăţele, patru căţei de usturoi, o ceapă, un morcov, un ardei gras, 200 ml supă de legume, coriandru, ulei, piper, sare.
Mod de preparare:
orezul se fierbe şi se lasă la scurs. Roşiile opărite se curăţă de coajă, ceapa tăiată bucăţi şi usturoiul se fac piure. Morcovul se taie rondele subţiri, iar ardeiul gras, feliuţe subţiri. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se pun morcovul tăiat feliuţe şi orezul, lăsându-se la călit câteva minute. Se adaugă piureul obţinut din roşii, ceapă, usturoi, ardeiul gras şi 200 ml de supă de legume. Se lasă totul la fiert până scade, aproximativ 25 de minute, la foc potrivit. Se serveşte cu coriandru tocat şi crutoane călite în unt.

Chinezesc, cu legume
Ingrediente: ardei gras roşu, orez cu bob lung, ardei gras galben, morcov, mazăre, ciuperci, un ou, sare, piper, ulei de măsline, sos de soia.
Mod de preparare: orezul se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se clăteşte în apă rece. Morcovul, ardeii şi ciupercile se taie bastonaşe şi feliuţe. Se încing trei linguri cu ulei de măsline în tigaie şi se călesc legumele la foc mare două-trei minute. Se adaugă orezul bine scurs şi se căleşte totul încă trei minute. Se adaugă oul şi se amestecă bine. Se adaugă piper şi sos de soia, după gust. Se serveşte cald, simplu sau sub formă de garnitură la preparate chinezeşti.

Crochete
Ingrediente: 200 g orez cu bobul lung, două ouă, 100 g parmezan, 50 g caşcaval de oaie, 200 g făină, 20 ml untdelemn, o lingură cu smântână groasă, o lingură cu supă de pesmet, o linguriţă cu nucşoară rasă, sare, piper.
Mod de preparare: orezul se pune la fiert în apă sărată. Apoi se strecoară şi se dă deoparte. Se rad parmezanul şi caşcavalul. Într-un castron se bat ouăle ca pentru omletă, apoi se încorporează orezul fiert şi cele două feluri de caşcaval. Se adaugă sare, piper, nucşoară, pesmet şi smântână. Compoziţia se amestecă bine şi se formează din ea crochete mici, care se tăvălesc prin făină. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se pun la prăjit. Se servesc fierbinţi, cu salată de legume.

Sufleu
Ingrediente: un pahar cu orez, trei pahare cu lapte, două linguri cu unt, două ouă, trei linguri cu zahăr, coaja de la o lămâie, sare.
Mod de preparare: se fierbe orezul în laptele clocotit, cu sare şi zahăr, până când scade complet. Se răceşte, se amestecă împreună cu untul, gălbenuşurile, coaja rasă de lămâie şi albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia într-un vas uns şi se dă la cuptor la foc mic. Când este rumenit se scoate din tavă şi se serveşte cald.