Main menu

header

998 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Interesul pentru mâncărurile cu carne de capră este în creștere constantă. Nu întâmplător: marinată, parfumată, această carne este fragedă, aromată, mult mai sănătoasă și mai ușor de digerat decât alte cărnuri și extrem de versatilă. De la borșuri până la mititei de casă, carnea de capră este vedeta incontestabilă a unor meniuri insolite.

Borș de varză cu carne de capră

998 26 2Ingrediente: 1 kg carne de capră, 1 ceapă mare, 1 morcov, 1 ardei kapia, 1,5 kg varză albă, 1 l borș, 1 crenguță de cimbru, 20 ml ulei, 4 linguri cu pastă de ardei, 1 ardei iute, sare după gust.

Mod de preparare: carnea porționată, uscată cu prosoape de hârtie se rumenește în ulei câteva minute, apoi se adaugă ceapa și ardeiul kapia, tăiate mărunt, morcovul tăiat cubulețe mici, pasta de ardei, 1 lingură cu sare și se amestecă totul bine. Se adaugă două căni cu apă, se lasă la fiert 20 de minute, iar după ce carnea este aproape fiartă se adaugă varza tăiată fideluță, crenguța de cimbru, se acoperă vasul cu capac și se lasă la fiert 15 minute. La final se completează cu borșul fiert separat, se mai lasă câteva clocote, apoi se servește cu ardei iute.

Carne de capră în sos béchamel

998 26 3Ingrediente: 500 g filé de capră, 500 g smântână groasă, 100 g unt, 100 g făină, 1 ceapă, mix de condimente, sare după gust.

Mod de preparare: carnea se fierbe aproximativ 30 de minute, apoi se taie în bucăți. Separat se prepară sosul: se încălzește untul, adăugând smântâna și făina, amestecând continuu, până se omogenizează, se pune carnea și se mai fierbe la foc mic câteva minute. La final se potrivește de sare.

Lula kebab

Ingrediente: 600 g filé de capră, 200 g untură, 2 cepe albe, chimen, coriandru, sare și piper (după gust).

Mod de preparare: carnea se toacă fin, se amestecă cu untura și ceapa, iar la final se înglobează condimentele și se formează bile care se înșiră pe bețișoare de lemn și se frig într-o tigaie până se rumenesc.

Coaste de capră cu glazură

998 26 4Ingrediente: 700 g coaste de capră, 20 ml suc de lămâie, 40 ml sos de soia, 2 linguri cu zahăr brun, 1 ceapă, mix de condimente.

Mod de preparare: se pregătește o marinată din suc de lămâie, sos de soia, zahăr, condimente și ceapa tăiată solzi și se lasă carnea la rece timp de câteva ore (sau peste noapte). După marinare, coastele se frig în cuptor, întorcându-se ocazional pe fiecare parte. Se servesc cu garnitură la alegere.

Mici cu carne de capră

998 26 5Ingrediente: 1 kg carne de capră, 1 kg carne de vită, 1 kg pulpă de porc, 1 l apă minerală, 1 kg panseta (burtă de porc), sare, piper, 4 căpăţâni de usturoi, 4 linguri cu cimbru uscat, 1 plic cu condimente pentru mititei, 4 linguriţe cu bicarbonat de sodiu.

Mod de preparare: se toacă fin toată carnea, se pun sarea, piperul, cimbrul, condimentele, iar usturoiul se zdrobeşte bine, se amestecă cu apă minerală și se completează compoziția, amestecând până la omogenizare. Se completează cu bicarbonatul și se lasă la rece până a doua zi. Se încinge grătarul și se frig micii cu carne de capră până se rumenesc pe toate părțile.

Friptură clasică de capră la cuptor

998 26 6Ingrediente: 1 kg carne de capră tăiată în bucăți, 2 cepe, 5 linguri cu ghimbir, 8 roșii mici, tocate, 3 căței de usturoi tocați, pudră de cuișoare, 1 lingură cu ulei vegetal, sare, pudră de anason, cimbru, 2 foi de dafin.

Mod de preparare: ceapa tocată se amestecă cu roșiile și se pun într-o cratiță, împreună cu carnea de capră și un praf de sare. Se lasă la aburit, cu capac, timp de zece minute, apoi se completează cu puțină apă, cât să acopere carnea și se lasă pe flacără încă 35 de minute. Se scoate carnea din zeamă și se frige în ulei, se adaugă usturoiul și se mai călesc împreună trei minute, se toarnă peste amestecul în care a fiert carnea, se completează cu condimentele și se dă la cuptor pentru 40 de minute. Se servește preparatul cu orez fiert simplu.

Biryani

998 26 7Ingrediente: 2 kg carne de capră, 20 g frunze și tulpini de coriandru proaspăt, tocate, 20 g frunze de mentă proaspătă, mărunțite grosier, 3 linguri cu garam masala, 1 linguriță cu piper cayenne, 1/4 linguriță cu turmeric măcinat, 6 căței de usturoi, 1 ardei iute, feliat subțire, 2 cm rădăcină de ghimbir, feliată fin, zeama de la 1/2 lămâie, 400 ml iaurt simplu, sare, 200 ml ulei de arahide, 1 ceapă albă, feliată subțire, 400 g orez basmatic, 1/2 linguriță cu semințe de chimen, 3 cuișoare întregi, 2 păstăi de cardamom, 1 baton de scorțișoară, 2 foi de dafin, 100 g unt topit, 10 fire de șofran, înmuiate în 2 linguri cu lapte călduț.

Mod de preparare: într-un castron mare se combină o treime din cantitatea de ceapă cu coriandrul, menta, garam masala, piperul, turmericul, usturoiul, ardeiul iute, ghimbirul, sucul de lămâie, iaurtul și sare - în această marinată se pune carnea, se acoperă pe toate părțile și se dă la rece pentru cel puțin o oră. Între timp se încinge uleiul și se călește restul de ceapă într-o cratiță, la foc mediu, aproximativ 15 de minute, după care ceapa caramelizată se transferă pe un prosop de hârtie. Într-o cratiță se combină chimenul, cuișoarele, cardamomul, scorțișoara, foile de dafin, sare și 1,5 litru apă la foc iute, se adaugă orezul, se reduce focul și se gătește timp de cinci minute, apoi se scurge. Într-un vas termorezistent se pune o treime din orez, se acoperă cu jumătate din cantitatea de carne de capră și din cea de marinată, apoi o treime din ceapa caramelizată și se repetă stratificarea până la terminarea ingredientelor. La final, preparatul se stropește cu untul, se toarnă șofranul, se acoperă vasul cu folie, apoi cu un capac și se fierbe la aburi timp de 40 de minute.

Korma

998 26 8Ingrediente: 600 g carne de capră, 250 g ceapă tăiată felii, 400 ml ulei, 100 g iaurt simplu gros, 1/2 lingură cu pastă de usturoi, 3 lingurițe cu praf de coriandru, 2 lingurițe cu pudră de ardei iute roșu, 200 ml apă fierbinte, 1 linguriță cu sare, 5 cuișoare, 4 păstăi de cardamom verde, 1 baton de scorțișoară, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu rădăcină de ghimbir, 3 g pudră de nucșoară proaspătă, 3 g pudră de cardamom verde.

Mod de preparare: se prăjește ceapa feliată în toată cantitatea de ulei încins, într-o tigaie mare, tip de zece minute, apoi se scoate imediat pe un prosop de hârtie, iar după răcire se zdrobește fin. Într-o oală de gătit se pun bucățile de carne, se adaugă iaurtul, pudra de coriandru, ardeiul iute, pasta de usturoi și condimentele întregi, se completează cu ceapa zdrobită și cinci linguri din uleiul în care s-a prăjit și se amestecă bine totul, apoi se dă la rece pentru cel puțin opt ore. Carnea și marinata se pun la încins într-o cratiță, se lasă pe foc mare timp de zece minute, apoi se toarnă o cană cu apă fierbinte și se gătește în continuare 90 de minute, pe foc mic. Preparatul se completează cu ghimbirul, pudra de cardamom verde și nucșoara, iar la final se pune untul și se mai lasă pe foc opt minute.