Main menu

header

de Cristina Tache

Se apropie sărbătoarea bucuriei, sărbătoarea Naşterii Domnului, pentru care va trebui să ne pregătim, să ne curăţăm trupeşte şi sufleteşte. Postul Naşterii Domnului se apropie de sfârşit, dar noi venim în întâmpinarea dumneavoastră cu alte câteva reţete sănătoase, gustoase şi uşor de preparat. În plus, un studiu recent, efectuat de britanici, evidenţiază faptul că vegetarienii au un coeficient de inteligenţă (IQ) cu cinci puncte mai ridicat decât consumatorii de carne. De asemenea, copiii cu un IQ mare în copilărie tind să devină vegetarieni la maturitate. Ei sunt şi cei care ating performanţe mari în carieră. Nu încercăm să vă convertim, însă vă aducem argumente pentru a testa reţetele de mai jos.

Borş de sfeclă
Ingrediente: două sfecle roşii, două rădăcini de pătrunjel, o ţelină, o ceapă, un litru de borş, o linguriţă cu vegeta de legume.
Mod de preparare: se curăţă legumele şi o sfeclă. Se dau prin  răzătoare, se pun la fiert şi se adaugă vegeta. Cealaltă sfeclă se taie cubuleţe şi se pune peste legume. Se acreşte după gust cu borş. Se serveşte cu mămăliguţă. Se adaugă sare doar dacă este necesar.

Supă-cremă de ceapă
Ingrediente: trei cepe mari, două fire de praz, un morcov, o lingură cu margarină vegetală, o lingură cu făină, sare, mărar, crutoane.
Mod de preparare: în doi litri de apă se pun la fiert cepele, prazul şi morcovul, curăţate, spălate şi tăiate în bucăţi mari. După ce s-au fiert bine, se pasează cu mixerul sau se trec prin sita măruntă. Se adaugă sare după gust. Separat, într-o altă oală, se topeşte margarina şi se pune în ploaie făina, ca la ciulama, se adaugă supa puţin câte puţin şi se amestecă rapid, ca să nu se formeze cocoloaşe. Supa se mai dă în două clocote şi se stinge focul. Se serveşte fierbinte, ornată cu fire de mărar proaspăt şi crutoane.

Rulouri cu vinete
Ingrediente: două vinete mari, un kilogram de roşii, o gulie, o ceapă, 100 ml de ulei, sare, piper, câteva frunze proaspete de ţelină.
Mod de preparare: se taie vinetele spălate în felii lungi şi subţiri şi se pun pe grătar sau în tigaie cu puţin ulei, perpelindu-le pe ambele părţi. Apoi se aşază pe o farfurie, se sărează şi se piperează. Pentru umplutură, într-o tigaie se pune restul de ulei şi se călesc gulia curăţată şi dată prin răzătoare împreună cu ceapa tăiată mărunt. Când acestea s-au înmuiat se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi se stinge focul. Se pun sare şi piper după gust. Pe fiecare felie de vânătă se întinde o lingură cu umplutură scursă bine de sos şi se rulează. Se aşază rulourile pe un platou şi peste ele se toarnă sosul rămas de la umplutură. Se servesc ornate cu frunze de ţelină.

Ardei cu ciuperci, nucă şi orez
Ingrediente: patru ardei graşi de diferite culori, 200 g de ciuperci, 50 g de nucă pisată, două cepe, 50 g de orez, o cutie cu roşii în bulion, sare, o legătură cu pătrunjel.
Mod de preparare: în ulei încins se căleşte ceapa curăţată, spălată şi tocată mărunt, miezul de nucă pisat, orezul curăţat şi spălat şi ciupercile tocate mărunt. Se adaugă sare şi două roşii pasate cu furculiţa. Ardeii se taie în jumătăţi şi se umplu cu amestecul de ciuperci, nuci şi orez. Se pun într-o tavă adâncă, se adaugă puţină apă şi suc de roşii şi se dau la cuptor pentru 30 de minute.

Legume trase la tigaie
Ingrediente: doi dovlecei, 250 g de bame congelate, un morcov, o ceapă, trei fire de praz, un pahar cu vin alb, două linguri cu ulei, sare, piper, praf de usturoi.
Mod de preparare: morcovul se curăţă şi se toacă, ceapa se taie julien, iar prazul, dovleceii şi bamele se feliază. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se pun toate legumele la călit. După câteva minute se adaugă vinul şi condimentele. Se lasă să fiarbă până scade zeama la jumătate şi se serveşte mâncarea caldă.

Bruschete cu busuioc
Ingrediente: şase felii de pâine, 500 g de roşii proaspete, o lingură cu ulei de măsline, o ceapă, sare, piper, câteva frunze de busuioc proaspăt sau uscat.
Mod de preparare: roşiile şi ceapa se taie în cubuleţe, se adaugă uleiul, sarea şi piperul. Se condimentează totul cu busuioc şi se pune o lingură cu acest amestec peste fiecare felie de pâine prăjită. Pentru savoare, se serveşte cu ceapă roşie.