Main menu

header

de Cristina Tache

Miros de brad, lemne trosnind în sobă şi arome care mai de care mai ameţitoare, toate acestea ne amintesc de Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului. Chiar dacă şi în acest an veţi prepara tradiţionalele mâncăruri româneşti, puteţi face loc pe masa de Crăciun şi unor produse absolut delicioase, ce îi vor încânta atât pe cei mici, cât şi pe cei mari. Noi vă propunem următoarele reţete şi vă dorim un Crăciun Fericit!

Globuleţe cu nuci
Ingrediente: pentru aluat: opt ouă, două căni cu făină, 200 ml de ulei, două căni cu apă, puţină sare. Pentru cremă: 400 g de nuci măcinate, o lingură cu nuci măcinate, o lingură cu pesmet fin de biscuiţi, 400 g de zahăr, 400 ml de lapte, 100 g de unt, coaja rasă de la o lămâie, o linguriţă cu praf de vanilie, o linguriţă cu praf de scorţişoară.
Mod de preparare: se pune apa la fiert cu uleiul şi sarea, iar după ce dă în clocot se ia vasul de pe foc şi se adaugă toată făina, dintr-o dată, amestecând energic. Compoziţia se lasă să se răcească, şi apoi se adaugă ouăle pe rând, amestecând bine de fiecare dată. Se ia cu linguriţa din compoziţie şi se aşază grămăjoare egale în tava pentru copt, unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Globuleţele se coc la foc potrivit. După ce s-au rumenit, se lasă să se răcească. Pentru cremă se fierbe laptele, iar când dă în clocot se adaugă pesmetul „în ploaie”, zahărul, nucile şi aromele. Se amestecă bine, se mai lasă să dea în două-trei clocote şi se ia vasul de pe foc. Când crema s-a răcit puţin, se adaugă în ea untul tăiat cubuleţe. Globuleţele se umplu cu crema rece şi se ornează cu zahăr caramelizat.

Vin fiert, flambat
Ingrediente: două căni cu suc din portocale proaspăt stoarse, un sfert de cană cu migdale mărunţite, o jumătate de cană cu stafide, o jumătate de cană cu prune uscate, opt cuişoare, un baton de scorţişoară, o rădăcină proaspătă de ghimbir, câteva seminţe de cardamon, 750 ml de vin roşu, trei sferturi de cană cu coniac, trei sferturi de cană cu rachiu de fructe.
Mod de preparare: într-un vas mai mare se pun sucul de portocale, migdalele, stafidele şi prunele. Cuişoarele, scorţişoara, ghimbirul şi seminţele de cardamon, curăţate de coaja subţire, se pun într-un săculeţ din pânză, ce se scufundă în sucul de portocale. Vasul cu toate ingredientele se pune pe foc şi se lasă să fiarbă 45 de minute. Apoi se scoate săculeţul şi se adaugă vinul. Lichidul se mai lasă pe foc până se apropie de punctul de fierbere (nu trebuie să dea în clocot). Se adaugă coniacul şi rachiul, se amestecă, se opreşte focul şi, cu ajutorul unui chibrit, se flambează lichidul. Se lasă să ardă câteva secunde, iar apoi se acoperă vasul cu un capac. După zece minute, vinul poate fi servit în căni de lut.

Turta Crăciunului (reţetă veche de un secol)
Ingrediente: o cană cu unt, două căni şi jumătate cu zahăr, cinci ouă, patru linguri cu alune, trei căni cu făină, o lingură de cuişoare zdrobite, o lingură cu scorţişoară măcinată, o linguriţă cu bicarbonat, o cană cu lapte acru.
Mod de preparare: se amestecă untul cu zahărul şi ouăle bătute puţin. Făina se combină cu mirodenii şi cu bicarbonatul, încorporându-se în compoziţia cu ouă. Se adaugă laptele acru şi se amestecă bine până se omogenizează totul. Compoziţia rezultată se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se coace în cuptor, la foc potrivit, timp de 45-50 de minute.

Cornuri şi covrigi cu miere
Ingrediente: un kilogram de făină, patru ouă, 500 ml de lapte, 200 ml de ulei, 60 g de drojdie, şase linguri cu zahăr, un plic cu zahăr vanilat, o lingură cu esenţă de rom, o lămâie.
Mod de preparare: într-un castronel se prepară maiaua astfel: se amestecă drojdia cu o linguriţă cu zahăr, o lingură cu făină şi puţin lapte călduţ. Deasupra se presară puţină făină şi se lasă la căldură până îşi măreşte volumul de două-trei ori. Între timp, gălbenuşurile se amestecă împreună cu zahărul şi vanilia, până se obţine o compoziţie consistentă. Se adaugă esenţa de rom şi coaja rasă de lămâie. Într-un castron mai mare se amestecă maiaua cu şodoul, obţinut din gălbenuşuri, şi cu făina. Aluatul se frământă cu mâna timp de 40 de minute, adăugând treptat laptele cald rămas şi uleiul sau untul topit. Aluatul este gata atunci când se dezlipeşte uşor de pe mâini şi de pe pereţii castronului. Se împarte în mai multe bucăţi ce se modelează în forma dorită pe o planşetă din lemn unsă cu ulei. După ce s-au modelat cornurile şi covrigeii, se pun în tăvi unse cu ulei şi tapetate cu făină şi se lasă la dospit încă 30-40 de minute, timp în care se încălzeşte cuptorul. Produsele dospite se ung cu ou bătut, sirop din apă şi zahăr sau miere şi se introduc în cuptor la foc potrivit. Sunt gata atunci când se rumenesc.

Pâine cu mirodenii
Ingrediente: trei bucăţi de cardamon, o linguriţă cu scorţişoară, o jumătate de linguriţă cu nucşoară, 375 g de făină, 25 g de zahăr, 175 ml de lapte, 100 g de margarină, două linguri cu rom, 40 g de cireşe fără sâmburi, două linguri cu suc de lămâie, 20 g de coajă de portocală, 20 g de coajă de lămâie, 75 g de stafide, 50 g de coacăze, un ou, o lingură cu nucă măcinată, 40 g de drojdie uscată, 40 g de migdale, sare.
Mod de preparare: într-un castron se pun: puţină făină, drojdia uscată, o linguriţă cu zahăr şi laptele cald. Se amestecă toate ingredientele şi se lasă maiaua la căldură, ca să crească. După ce şi-a dublat volumul, se adaugă mai întâi făina şi laptele în vasul în care a fost topită margarina şi apoi, treptat, celelalte ingrediente. Se frământă un aluat potrivit de tare, ce se lasă la dospit timp de o oră, acoperit cu un şervet. Apoi, din aluatul dospit se formează o pâine alungită, ce se pune într-o tavă pentru chec, unsă cu unt şi tapetată cu făină. Pâinea se mai lasă 20 de minute la căldură, se unge cu ou bătut şi se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 50-60 de minute. Pâinea se presară cu zahăr şi se taie după ce s-a răcit.

Brăduţi
Ingrediente: pentru blat: 300 g de unt, 300 g de făină, 100 g de zahăr, două gălbenuşuri, coaja şi zeama de la o lămâie. Pentru cremă: patru gălbenuşuri, 200 g de zahăr, 50 g de cacao, o linguriţă de cafea instant, 50 ml de lapte, 250 g de unt, 100 g de migdale măcinate, două linguri cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: pentru blat: se freacă untul cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile, coaja şi zeama de lămâie şi se încorporează treptat făina. Aluatul se lasă o oră la frigider. Apoi se întinde o foaie din aluat şi se decupează steluţe de mai multe dimensiuni (zece bucăţi mai mari, zece mai mici şi zece mijlocii). Steluţele se coc într-o tavă unsă cu unt, la foc mic, astfel încât să rămână albe şi să nu devină aurii. Se scot cu grijă din tavă, iar după ce s-au răcit se ung cu cremă şi se lipesc una de cealaltă, astfel: la bază se pune cea mai mare, apoi cele mijlocii şi la final cele mici. Astfel veţi obţine brăduţi comestibili. Ungeţi marginile brăduţilor cu cremă. Se amestecă toate ingredientele, în afară de unt. Când amestecul devine omogen se pune pe baie de aburi şi se fierbe până capătă consistenţa unei smântâni mai groase. Se lasă la răcit şi se adaugă untul tăiat cubuleţe.