de Cristina Tache
Magazinele sunt pline de tot felul de sortimente de brânzeturi, care mai de care mai gustoase şi mai apetisante. Este greu să alegeţi un singur tip, mai ales când vreţi să vă impresionaţi musafirii, dar, atunci când o faceţi, trebuie să ştiţi cum să-l consumaţi sau pentru ce anume să-l folosiţi. De aceea vă propunem astăzi o selecţie de brânzeturi şi secretele lor.
...De capră
Se serveşte ca atare, cu pâine crocantă alături de un pahar cu vin roşu sau se taie felii şi se dă la cuptor câteva minute, până începe să se topească şi se serveşte cu salată verde.
...Brie
Este o brânză obţinută din lapte de vacă şi are un gust specific şi o consistenţă cremoasă. Cu cât este mai veche, cu atât este mai gustoasă. Este potrivită pentru salate, preparate cu cartofi sau roşii.
...Regina Blue
Brânza cu mucegai, destul de grasă şi cu un gust puternic este Regina Blue. Aceasta se serveşte cu pâine crocantă şi cu vin roşu sec după masă. De asemenea, se poate consuma cu fructe, ca aperitiv. Feliile trebuie tăiate din centru către margine, în aşa fel încât fiecare să aibă o bucată din coajă.
Şvaiţer
Cu cât are mai multe găuri, cu atât este mai gustos. Poate fi servit ca aperitiv, tăiat cubuleţe şi presărat cu sare. De asemenea, se foloseşte la prepararea sandvişurilor, tăiat felii mici sau răzuit deasupra budincilor. Un mod inedit de a servi şvaiţerul este în fromage fondue.
Parmezan
O brânză dură, dar cu un gust şi cu o aromă destul de puternice. Se foloseşte în multe preparate culinare, ras deasupra, pentru că pune în evidenţă gustul respectiv. Este potrivit pentru prepararea biscuiţilor săraţi, a foietajului aperitiv sau a pizzei.
Mozzarela
Este un caş sărat, ce se pretează perfect la mâncărurile gratinate. Poate fi tăiată cubuleţe şi adăugată în salate asortate, de roşii sau poate fi servită cu salată verde.
- În loc de rondele mici ambalate în vid cumpăraţi felii tăiate dintr-o roată mare de brânză
- Brânzeturile se desfac din ambalaj cu cel puţin două ore înainte de a fi consumate
- Pentru fiecare fel de brânză trebuie folosit un cuţit separat, pentru ca fermenţii să nu se amestece şi să altereze gustul
Reţete speciale
Soufflé de brânză de capră
Ingrediente: 300 g de brânză de capră, o legătură de mărar, o lingură cu unt sau cu ulei de măsline, un ou, două linguri cu făină, 100 ml de lapte de soia sau de lapte degresat.
Mod de preparare: se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă cele două linguri cu făină, se amestecă bine şi se încorporează laptele treptat, până se obţine o compoziţie omogenă. Se ia vasul de pe foc. După ce s-a răcit compoziţia se adaugă gălbenuşul de ou, brânza de capră şi mărarul tocat mărunt. Albuşul de ou se bate spumă şi se încorporează în compoziţie. Amestecul obţinut se pune într-un vas uns cu ulei de măsline sau cu unt şi se dă la cuptor pentru 30 de minute, până ce se formează o crustă arămie. Se opreşte cuptorul, iar sufleul se mai lasă cel puţin cinci minute înainte de a fi servit.
Fromage fondue
Ingrediente: 600 g de caşcaval (50% şvaiţer şi 50% Emmental), 500 ml de vin sec, doi căţei de usturoi tăiaţi bucăţele, piper măcinat, nucşoară, o baghetă de pâine veche de o zi.
Mod de preparare: caşcavalul se dă prin răzătoarea mare după ce i se îndepărtează coaja. Se pun într-o cratiţă caşcavalul, usturoiul tăiat şi vinul. Cratiţa se aşază la foc foarte mic şi se amestecă întregul conţinut constant, până ce capătă o consistenţă omogenă. Piperul se adaugă la final, altfel mâncarea devine amară. Nu se pune sare, caşcavalul fiind suficient de sărat. Pâinea se prăjeşte puţin şi se taie sub formă de crutoane mai mari. Cratiţa cu fromage fondue se pune pe centrul mesei şi se păstrează caldă. Se serveşte astfel: se înfige furculiţa în crutonul de pâine şi se înmoaie în caşcaval. Se poate servi cu cartofi copţi în coajă sau alături de castraveciori muraţi.
Salată cu brânză cu mucegai şi smochine
Ingrediente: 200 g de piept de pui afumat, patru smochine proaspete, 60 g de brânză cu mucegai albastru, 100 g de susan, sos cu ardei şi cu verdeţuri, trei linguri cu suc de portocale, trei linguri cu ulei de măsline, două linguri cu nuci.
Mod de preparare: se taie pieptul de pui în fâşii subţiri, smochinele bucăţele (cu tot cu coajă), iar brânza cu mucegai în cubuleţe groase. Se amestecă uşor toate ingredientele împreună cu susanul. Se toarnă peste salata astfel pregătită sosul cu ardei şi cu verdeţuri, amestecat cu uleiul de măsline şi cu sucul de portocale. Se decorează salata cu bucăţi de nucă.