Main menu

header

de Cristina Tache

Deşi nu se numără printre cele mai populare alimente, trebuie să ştiţi că ciupercile conţin aproape toate substanţele de care organismul are nevoie (seleniu, potasiu, vitamina B, zinc) şi au proprietăţi antioxidante. Deoarece această perioadă este cea mai potrivită pentru mâncăruri uşoare, vă propunem câteva reţete gustoase şi, mai ales, hrănitoare, pe care să le încercaţi.

Cu sfeclă şi cu usturoi
Ingrediente: 600 g de ciuperci, două sfecle roşii de dimensiune medie, 200 g de ceapă, 100 ml de ulei, 30 g de usturoi, sare, piper, oţet.
Mod de preparare: ciupercile se spală, se taie feliuţe şi se fierb în apă cu sare. Sfecla se fierbe sau se coace, se curăţă şi se taie în felii mici. Într-o salatieră se pune sfecla, se adaugă ceapa călită şi ciupercile fierte. La final se pun sare şi piper după gust, usturoi pisat şi oţet. Se amestecă şi se servesc ca aperitiv.

Supă-cremă cu morcovi
Ingrediente: 500 g de ciuperci, 200 g de unt, 100 g de făină, două felii de pâine, câteva frunze de ţelină, o rădăcină de ţelină, 150 g de morcovi, o ceapă, sare după gust.
Mod de preparare: ciupercile se spală, se taie cubuleţe şi se amestecă bine cu 100 g de unt topit. Se curăţă zarzavatul, se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. Se căleşte făina în untul rămas şi se stinge cu puţină supă de legume. Se strecoară supa, apoi se amestecă bine cu zarzavatul dat prin maşina de tocat şi cu făina călită. Se adaugă ciupercile, date prin maşina de tocat, împreună cu miezul de pâine, şi se pune din nou vasul la foc potrivit, amestecând bine. Când compoziţia începe să se lege puţin, se ia vasul de pe foc. Se serveşte caldă.

Plăcintă
Ingrediente: pentru aluatul de cartofi: ulei, doi cartofi curăţaţi de coajă şi tăiaţi în patru, o ceapă curăţată de coajă şi tăiată în patru, două linguri cu făină, un ou, sare şi piper după gust. Pentru umplutură: o lingură cu ulei de măsline, o ceapă tăiată mărunt, 400 g de ciuperci proaspete tăiate mărunt, 150 g de ciuperci conservate, tăiate mărunt, sare şi piper după gust, o linguriţă cu cimbru, o linguriţă cu praf de muştar, două linguri cu făină, un sfert de cană cu vin alb sec, un sfert de cană cu apă, două linguri cu pătrunjel tocat, două linguri cu mozzarella.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul. Se unge tava cu ulei şi se pune deoparte. Se amestecă ceapa şi cartofii cu lamela tăioasă a mixerului. Se scoate apoi compoziţia într-un vas şi se stoarce de apă atât cât este posibil. Se adaugă apoi celelalte ingrediente din aluat şi se amestecă până devine o compoziţie omogenă. Se pune în tavă, se întinde uniform şi se dă la cuptor timp de 20 de minute, după care se scoate şi se lasă să se răcească. În timp ce aluatul este la cuptor, se prepară umplutura. Se pune uleiul într-un vas, se pune pe foc ca să se încălzească şi se adaugă ceapa, lăsându-se până când aceasta devine rumenă (cinci minute). Se adaugă ciupercile şi se mai lasă cinci minute. Se pun apoi sarea, piperul, cimbrul, muştarul şi făina şi se amestecă bine. Se adaugă vinul şi apa şi se lasă să fiarbă, amestecând continuu. Când începe să fiarbă, se dă focul la minimum şi se mai lasă până când compoziţia se îngroaşă. Se gustă şi, dacă este necesar, se mai adaugă sare şi piper. Se pune umplutura peste aluat. Se amestecă pătrunjelul cu brânză şi se presară deasupra, după care se mai dă la cuptor încă 15 minute.

Crochete cu smântână
Ingrediente: un kilogram de ciuperci fierte sau conservate, 200 g de franzelă uscată, două cepe, un pahar cu lapte, două ouă, două linguri cu pesmet, o lingură cu pătrunjel tocat, 200 g de ulei, sare, piper după gust. Pentru sos: o lingură cu făină, o lingură cu unt topit, două linguri cu supă, un pahar cu smântână.
Mod de preparare: ciupercile se dau prin maşina de tocat. Ceapa se toacă şi se căleşte cu puţin ulei. Franzela se trece rapid prin lapte şi se scurge. Se amestecă ciupercile tocate, ceapa, franzela, ouăle, verdeaţa, sare şi piper. Din această compoziţie se fac chifteluţe, ce se trec prin pesmet, apoi se prăjesc în ulei încins. Între timp, se prepară sosul de smântână. Se căleşte făina în unt, se adaugă supă de legume sau de pasăre, sau apă. Se toarnă smântâna amestecând încontinuu, se lasă să dea un clocot, apoi se ia de pe foc. Se asezonează cu sos de smântână şi verdeaţă. Se servesc crochetele, peste care se pune câte o lingură cu sos.