Main menu

header

de Cristina Tache

Supele-cremă sunt mai rafinate decât cele normale. Au un gust deosebit, o textură cremoasă şi un aspect plăcut. Sunt uşor de preparat, pot fi consumate atât la prânz, cât şi la cină, şi cu siguranţă vor face deliciul şi celor mai mari gurmanzi. Vă propunem câteva reţete de supe-cremă uşoare şi gustoase.

De roşii şi de praz
Ingrediente: un borcan cu pastă de roşii sau 500 g de roşii proaspete, două cepe, 100 g de unt, partea albă de la două fire de praz, două linguri cu făină, un litru cu zeamă de carne, 250 ml de smântână, o linguriţă cu sare.
Mod de preparare: cepele şi prazul se curăţă, se spală şi se taie în feliuţe subţiri, apoi se înăbuşă cu untul, amestecând continuu. Se lasă până se înmoaie bine legumele, apoi se adaugă roşiile şi se lasă să fiarbă încă 20 de minute, având grijă să nu se prindă de vas. Apoi se trec prin sită, se adaugă făina şi se amestecă bine. Se toarnă zeama de carne şi se lasă să fiarbă încă o oră. La final se încorporează smântâna, se sărează şi se serveşte fierbinte.

De linte
Ingrediente: 300 g de linte, o ceapă, un morcov, o jumătate de păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o jumătate de ţelină, doi căţei de usturoi, un cartof, o crenguţă de cimbru, 80 g de unt, doi litri de apă, sare, piper.
Mod de preparare: se alege lintea, se spală şi se pune la fiert cu apă. După câteva clocote se adaugă zarzavatul curăţat şi spălat şi cimbrul. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când totul este bine fiert, se strecoară supa şi se trece prin sită numai lintea, iar cartoful, ceapa şi restul de zarzavat se dau la o parte. Se topeşte un sfert din cantitatea de unt într-o cratiţă, se adaugă  piureul de linte şi se amestecă bine. După ce s-a înăbuşit uşor se subţiază cu zeama în care au fiert legumele. Se mai lasă să fiarbă 15-20 de minute, apoi se adaugă usturoiul pisat, sare şi piper. Se pune supa în castroane şi se adaugă câte puţin unt şi verdeaţa tocată mărunt.

De usturoi
Ingrediente: o ceapă, o căpăţână de usturoi, două linguri cu făină, 750 ml de supă de zarzavat (strecurată), 250 ml de smântână grasă, două baghete feliate, sare, piper, nucşoară, o lingură cu suc de lămâie, două linguri cu caşcaval ras, o lingură cu oregano.
Mod de preparare: se pune untul într-o cratiţă. În untul încins se căleşte ceapa, tocată mărunt, şi usturoiul tăiat în bucăţi. Se adaugă supa de legume, smântâna şi cele două linguri cu făină. Se omogenizează bine compoziţia, se dă focul la minimum şi se lasă supa să fiarbă 20 de minute. Într-o tigaie antiaderentă se rumenesc feliile de baghetă, fără a folosi ulei. Când supa este fiartă se ia oala de pe foc, se adaugă sare, piper, nucşoară, zeama de lămâie şi se pune toată compoziţia într-un blender. Se amestecă până ce capătă o textură cremoasă. Se iau patru boluri pentru supă, se tapetează cu felii de baghetă, iar în mijloc se toarnă supa de usturoi. Se adaugă caşval ras şi se dau bolurile la cuptor, la foc mic, până ce supa capătă o tentă aurie. La final se presară puţin oregano şi se serveşte.

De ciuperci
Ingrediente: 500 g de ciuperci, două linguri cu ulei, o jumătate de ţelină, o ceapă, un căţel de usturoi, două linguri cu amidon, 600 ml de supă, piper, o jumătate de linguriţă cu cimbru, o lingură cu pătrunjel tăiat mărunt.
Mod de preparare: ceapa şi ţelina se taie cubuleţe. Într-o oală de trei litri se pune puţin ulei, se adaugă ceapa, ţelina, 50 ml de apă şi se călesc toate ingredientele timp de zece minute, amestecând din când în când. Apoi se adaugă ciupercile tăiate felii şi jumătate din cantitatea de supă. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 30 de minute. Se dizolvă amidonul cu câteva linguri cu supă şi se încorporează în amestecul din oală, se adaugă cimbru şi restul de supă. Se mai lasă să fiarbă cinci minute, până când se îngroaşă puţin şi se asezonează cu sare şi cu piper. Se lasă să se răcească puţin, apoi se pune în blender şi se amestecă până se obţine o cremă. Supa se serveşte caldă, decorată cu pătrunjel verde.

De mere
Ingrediente: un kilogram de mere, două linguri cu făină, o lingură cu unt, două linguri cu zahăr, patru linguri cu smântână, două gălbenuşuri, un praf de scorţişoară, sare după gust.
Mod de preparare: se curăţă merele de coajă şi de seminţe, se taie felii şi se pun la fiert în doi litri de apă, cu zahăr şi scorţişoară, timp de 20 de minute. Apoi se scot merele fierte, se pasează în blender, iar pasta obţinută se pune înapoi în zeama în care au fiert merele. Se amestecă făina cu puţină zeamă de mere şi se încorporează în supă. Se mai lasă la fiert încă zece minute. Se adaugă untul, se amestecă bine şi se ia vasul de pe foc. Se freacă gălbenuşurile cu sare şi cu smântână într-un castronel în care se pune şi puţină supă. Compoziţia se toarnă în crema de mere, se adaugă sare şi zahăr după gust şi se serveşte.