Main menu

header

de Cristina Tache

Vă mai aduceţi aminte de checurile pufoase preparate pentru copiii sau pentru nepoţii dumneavoastră, cu ani în urmă, când dulciurile nu erau chiar la dispoziţia tuturor? Cu această prăjitură au fost răsfăţate multe generaţii. Astăzi, vă propunem să readuceţi acele moment în casele dumneavoastră, folosind câteva reţete moderne, cu un plus de savoare şi de aromă.

Cu caise şi cu migdale
Ingrediente: şapte ouă, şapte linguri cu apă, şapte linguri cu ulei, o cană şi jumătate cu făină, o cană şi jumătate cu zahăr, un pliculeţ cu praf de copt, încă unul cu zahăr vanilat, 175 g de migdale măcinate, 100 g de caise uscate. Pentru ornat: 150 g de brânză dulce, o conservă de 400 g de caise jumătăţi, scurse şi tăiate felii subţiri.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Se unge o formă rotundă cu ulei şi se tapetează cu hârtie pentru copt. Se separă ouăle, se bate albuşul spumă, se pun zahărul cu apa la foc mic până se face siropul, apoi se toarnă fierbinte peste albuş, bătând cu mixerul cam un minut. După aceea se adaugă uleiul şi se bate, se pun gălbenuşurile şi se bat, apoi se presară praful de copt dizolvat şi făina, amestecând până se omogenizează. Se pun migdalele pisate şi caisele uscate, apoi se toarnă compoziţia în formă şi se nivelează. Checul se coace o oră şi jumătate. La final, cu o lingură, se ornează cu brânză dulce şi cu felii de caise.

Cu fructe
Ingrediente: şase ouă, 300 g de unt, 300 g de zahăr, 450 g de făină, 100 g de lămâie, un plic cu praf de copt, 200 g de stafide, 200 g de nuci, 100 g de smochine, 100 g de rahat, 100 g de fructe confiate, un plic cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: untul se freacă cu zahărul, până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, amestecându-se bine. Se încorporează albuşurile bătute, praful de copt stins în zeama de lămâie, coaja de lămâie rasă şi zahărul vanilat, iar la sfârşit se pune făina şi se amestecă, până ce se obţine un aluat legat. Se adaugă nucile tăiate mărunt, smochinele, rahatul şi fructele confiate tăiate cuburi şi pudrate cu făină, stafidele tăiate mărunt şi pudrate şi ele cu făină. Se pune aluatul în tăviţe mici de chec şi se coace la un foc potrivit. Se serveşte rece.

Cu smântână
Ingrediente: 400 g de zahăr pudră, şase ouă, 100 g de unt, 325 g de făină, 200 ml de smântână, un plic cu praf de copt, un vârf de cuţit de bicarbonat, coaja de la o lămâie, un pachet cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: se freacă spumă untul cu zahărul. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, amestecând bine după fiecare, şi făina, ce a fost cernută de două-trei ori şi în care s-a adăugat praful de copt. Se încorporează apoi bicarbonatul, amestecat cu smântână, arome şi la sfârşit se adaugă uşor albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia în forma unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace în cuptor, la foc potrivit, aproximativ 40 de minute şi 10-15 minute la foc mic.

De lămâie
Ingrediente: pentru compoziţie: 250 g de unt, 200 g de zahăr, 250 g de făină, patru ouă, 50 ml de lapte, un praf de sare, coaja rasă de la o lămâie, două plicuri cu zahăr vanilat, două linguriţe cu praf de copt. Pentru glazură: 50 g de unt, 50 g de zahăr pudră, 50 ml de zeamă de la o lămâie.
Mod de preparare: se amestecă untul cu zahărul, sarea, coaja de lămâie şi zahărul vanilat. Se adaugă ouăle, unul câte unul, şi se amestecă bine. Făina se pune împreună cu zahărul pudră şi se omogenizează în compoziţie cu laptele. Se unge forma de chec cu unt şi se tapetează cu puţină făină, se toarnă aluatul şi se coace aproximativ 50 de minute la foc mediu. Pentru glazură se lasă să fiarbă încet margarina cu zahărul pudră şi cu sucul de lămâie. Când scoatem checul din cuptor se acoperă cu glazura de lămâie. Se lasă să se răcească, se desprinde de marginile formei şi se pune pe un platou, presărând puţin zahăr pudră. Se serveşte rece.

Cu lapte, pentru cafea
Ingrediente: 500 g de zahăr pudră, opt ouă, 200 g de unt, 700 g de făină, 200 ml de lapte sau iaurt, 100 g de lămâie, 100 g de stafide, 200 g de rahat, 50 g de nuci, două plicuri cu praf de copt, un plic cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: gălbenuşurile se freacă bine cu 300 g de zahăr, până ce acesta se dizolvă complet. Se adaugă laptele, untul, coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat, praful de copt dizolvat în zeama de lămâie şi, la final, făina. Albuşurile se bat separat, se adaugă restul de zahăr şi se mai bat câteva minute. Se amestecă ambele compoziţii, se încorporează stafidele, rahatul, tăiat cubuleţe şi pudrat cu făină, şi nucile, tăiate în bucăţi mici. Compoziţia se coace în tăvi de chec unse cu unt şi pudrate cu făină.

Cu ciocolată
Ingrediente: opt ouă, 250 g de zahăr pudră, patru linguri pline cu făină, 120 g de nuci tăiate mărunt, 60 g de ciocolată topită pe aburi, un plic cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: se freacă zahărul şi ciocolata călduţă până când se îngroaşă compoziţia. Se adaugă făina, gălbenuşurile, vanilia, nucile şi se amestecă uşor. La sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă. Compoziţia se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi se coace în cuptor, la foc potrivit, timp de 30-35 de minute. Se pudrează cu zahăr.