Main menu

header

de Mariana Borloveanu

În ziua sărbătorii creştine a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, tradiţia populară a adăugat şi elemente de altă factură, conturându-se o sărbătoare tradiţională românească: Mucenicii sau Măcinicii. În ziua Mucenicilor, gospodinele fac 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici, moşi de Paresimi sau bradoşi. Pentru a sărbători cât mai tradiţional, vă propunem trei reţete de mucenici din zone diferite ale ţării:

Bradoşi munteneşti
În Muntenia, pe lângă bradoşii obişnuiţi, se face o Uitată pentru morţi. Acesta e de fapt un mucenic mai mare, dar „orb”, pe care copiii îl joacă în jurul focului. Acest ritual este dedicat celor morţi, care pe parcursul anului au fost uneori uitaţi. Bradoşii se fac dintr-un aluat simplu de pâine sau de cozonac, după care se ung cu miere. Aceştia au întotdeauna o formă umană, cu cap, ochi, nas şi gură.
Ingrediente: 1 kg de făină, 50 g drojdie, 350 g zahăr, 5 ouă, 400 ml lapte, 100 g unt, coaja de la o lămâie, coaja de la o portocală, esenţă de vanilie, sare, 300 ml de ulei, 500 g nucă măcinată.
Mod de preparare: se face o cocă din toate ingredientele de mai sus. Aşadar, punem, pe rând, zahărul, ouăle, laptele, uleiul, sarea, coaja de la lămâie şi de la portocală, esenţa de vanilie, untul pe care în prealabil l-am topit pe foc. După ce acestea sunt bine amestecate, se adaugă făina şi drojdia. Se frământă la fel ca şi pâinea, după care se modelează şi se aşază într-o tavă, ce a fost tapetată cu făină. Se coc în cuptorul bine încins până când vedem că sunt rumeniţi. Când sunt doar calzi, bradoşii se ung cu miere şi se presară cu nucă macinată din abundenţă.

Mucenici moldoveneşti
În Moldova, mucenicii au forma cifrei 8, fiind de fapt o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi cu nucă.
Ingrediente: 1 kg făină, 2 linguriţe de drojdie, 250 g zahăr, 200 ml lapte cald, 150 g unt, 5 linguri cu ulei, 60 g rom, 5 ouă, vanilie, coajă de lămâie, nucă măcinată.
Mod de preparare: se pune făina într-un lighenuş şi se adaugă maiaua, obţinută din 100 ml lapte cald, 50 g drojdie, 3 linguriţe cu zahăr şi puţină făină. După un sfert de oră se adaugă laptele încălzit cu 250 g zahăr, 150 g unt topit, gălbenuşurile frecate cu sare şi rom. Se adaugă albuşurile bătute spumă şi se frământă bine cam 30 de minute. La sfârşit se mai adaugă 5 linguri cu ulei şi se lasă aluatul la dospit circa două ore. Din aluatul obţinut se fac şnururi groase de aproximativ un deget, care se împletesc şi se răsucesc în formă de 8. „Sfinţişorii” obţinuţi se pun în tava unsă cu ulei şi se dau pe deasupra cu ou bătut. După ce se rumenesc în cuptorul bine încins, aceştia se scot şi se ung cu miere, după care sunt presăraţi cu nucă măcinată.

Mucenici dobrogeni
În Dobrogea se păstrează aceeaşi formă antropomorfică, deci tot cea a cifrei 8, dar mucenicii sunt mult mai mici decât cei din Moldova. Mucenicii din Dobrogea sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi cu nucă şi simbolizează lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.
Ingrediente: pentru aluat: 250 g făină, 100-120 ml apă călduţă, un praf de sare. Pentru sirop: apă, un vârf de linguriţă cu sare, coaja de la o lămâie (rasă), zahăr după gust.
Mod de preparare: seara se face aluatul din care se modelează mucenicii. Se fac şnururi lungi şi subţiri din coca obţinută, după care se fac cerculeţe mici şi apoi opturi. Se lasă peste noapte la uscat pe masa pe care în prealabil a fost presărată făina. Dimineaţa, mucenicii se trec prin sită, pentru ca făina să cadă de pe ei, apoi se pun la fiert într-un sirop preparat prin fierberea apei cu sare, zahăr şi coaja rasă de la lămâie. Se gustă din sirop pentru a se decide cantitatea de zahăr ce se va adăuga, astfel încât acesta să fie dulce. Se pun la fiert 2 l de apă cu un vârf de linguriţă cu sare. După ce apa începe să fiarbă se adaugă mucenicii. După ce se ia bine spuma de deasupra se rade coaja de la o lămâie şi abia după ce mucenicii încep să fiarbă se adaugă zahărul. Mucenicii sunt fierţi atunci când se ridică la suprafaţă. Se servesc asezonaţi cu nucă şi scorţişoară.