Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Tortul Alexandru
A fost numit după Ţarul Alexandru I, un mare gurmand, şi inventat de bucătarul său francez Antoine Carême.
Ingrediente: 200 g de unt, trei ceşti cu făină, un ou, o ceaşcă şi jumătate cu zmeură congelată, două ceşti cu zahăr pudră, două linguri cu suc de lămâie.
Mod de preparare: untul, făina şi zahărul se amestecă bine cu degetele, până se obţin nişte fulgi de făină. Se încorporează oul, se amestecă şi se dă o formă rotundă aluatului. Se înveleşte în hârtie de copt şi se lasă la frigider o oră, până când coca devine tare. Se trece zmeura printr-o sită, apoi se pune într-o cratiţă, la foc slab, şi se amestecă încontinuu timp de câteva minute, până se obţine un piure. Se tapetează două forme rotunde cu hârtie de copt şi făină. Se împarte coca în două şi se pune în cele două forme. Cu o pensulă se unge cu unt încălzit fiecare dintre cele două compoziţii pe ambele părţi şi se pudrează cu făină. Se coace timp de 40 de minute la 120 de grade Celsius. Când compoziţia devine aurie se scot blaturile din cuptor şi, cu ajutorul unei spatule, se întinde piureul de zmeură pe unul dintre blaturi, iar cu celălalt se acoperă. Separat se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie şi cu un sfert de ceaşcă de apă rece, până se formează o pastă subţire. Această glazură se pune deasupra tortului, care se lasă să se răcească la temperatura camerei. (va urma)