Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Prăjituri Sarah Bernhardt
Numite după celebra actriţă franceză, sunt un tip de pricomigdale ce se servesc în general la cafea.
Ingrediente: şase ouă, 300 g de zahăr pudră, 200 g de zahăr, 200 g de nucă măcinată, unt, două linguri cu cacao şi sare.
Mod de preparare: albuşurile ouălor se bat cu un praf de sare până se fac spumă. Se adaugă treptat zahărul praf şi se bat din nou până se întăresc foarte bine. Se pune apoi nuca măcinată câte puţin, pentru ca albuşurile să rămână în continuare tari, iar compoziţia rezultată să fie groasă şi să nu se scurgă. Se preîncălzeşte cuptorul la 180°C. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi încălzită puţin în cuptor se pun grămăjoare de compoziţie cu ajutorul unei linguriţe. Se coc la foc mic până când se rumenesc. Se scot şi se lasă la răcit. Crema se prepară din gălbenuşurile celor şase ouă frecate cu zahăr şi cacao în baie de aburi. Când crema se îngroaşă se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Separat, se freacă untul cu 100 g de zahăr şi se adaugă treptat peste gălbenuşuri, amestecând până se omogenizează. Prăjiturelele se lasă la răcit şi se unesc două câte două cu această cremă, iar apoi se dau prin nucă măcinată amestecată cu zahăr. La final se pot înveli în glazură de ciocolată neagră.