Main menu

header

de Ana Trifan

Pentru un mic dejun delicios, dar şi pentru a vă impresiona oaspeţii, la o masă mai deosebită, cu aperitive gustoase şi frumos ornate, puteţi prepara, rapid şi cu ingrediente aflate mai mereu la îndemână, tartine cu diferite paste.

Pastă de măsline
Ingrediente:
300 g de măsline, un pachet de unt, ceapă, zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
măslinele se curăţă de sâmburi (ori puteţi achiziţiona direct măsline cu sâmburii scoşi). Se trec prin maşina de tocat cu ceapa tăiată fin. Untul se freacă spumă şi se amestecă împreună cu măslinele tocate şi ceapa. Se adaugă, după gust, zeamă de lămâie. Pasta o puteţi întinde pe feliuţe de pâine prăjită, aşa cum se obişnuieşte în bucătăria grecilor.

Pastă de ouă fierte
Ingrediente:
trei-patru ouă fierte tari, 100 g de unt sau 100 ml de smântână, o linguriţă cu muştar, două fire de ceapă verde, zeamă de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare:
ouăle bine fierte se mărunţesc. Peste ele se adaugă, treptat, ca la maioneză, untul (frecat) sau smântâna, muştarul şi zeama de lămâie. Se condimentează cu sare şi piper după gust şi se adaugă ceapa tăiată fin. Se serveşte pe felii de pâine prăjită.

Pastă de ton
Ingrediente:
trei conserve de ton mărunţit (preferabil în apă), 100 g de măsline verzi, două-trei linguri cu maioneză, o ceapă roşie, zeamă de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: scurgeţi bine tonul din conservă. Daţi măslinele şi ceapa roşie, tăiată, prin maşina de tocat. Amestecaţi tonul cu maioneza, măslinele şi ceapa. Se adaugă apoi zeamă de lămâie, sare şi piper după gust. Se serveşte cu pâine prăjită.

Pastă de conopidă
Ingrediente:
o conopidă medie (jumătate de kilogram), 100 g de brânză de vaci, o linguriţă cu boia, mărar, pătrunjel, 100 grame de măsline fără sâmburi, două roşii, sare, piper.
Mod de preparare: conopida se desface în bucheţele şi se pune la fiert. Se scoate când e fiartă bine şi se pasează împreună cu sare, piper, boia şi câteva fire de mărar şi pătrunjel tocate. Se adaugă brânza şi se omogenizează. Se întinde pasta pe felii de pâine prăjită, apoi se ornează cu măsline şi feliuţe de roşii.

Pastă din păstăi de fasole
Ingrediente:
500 g de păstăi galbene de fasole, 200 g de maioneză, sare, piper, roşii pentru ornat.
Mod de preparare:
păstăile se fierb în apă clocotită cu sare, apoi se toacă mărunt. Se combină cu maioneza şi se adaugă sare şi piper. Pasta rezultată se pune pe o farfurie şi se ornează cu feliuţe de roşii. Se consumă, de preferinţă, cu pâine prăjită.

Pastă de peşte
Ingrediente:
500 g de peşte fiert şi dezosat (oceanic, de preferinţă), patru ouă, o jumătate de pachet de unt, zeama de la o lămâie, 100 g de măsline fără sâmburi, sare, piper.
Mod de preparare:
peştele fiert se sfarâmă bine şi se amestecă, până la omogenizare, cu untul. Două dintre ouă se fierb. Peste peştele frecat cu unt se adaugă două gălbenuşuri crude şi două fierte, plus zeama de la lămâie, amestecându-se încontinuu, până ce totul devine o pastă bine legată. Adăugaţi apoi sare şi piper. Întindeţi pe pâine şi ornaţi cu albuşurile rămase de la ouăle fierte şi cu măsline.

Pastă de brânză
Ingrediente:
300 g de telemea de vacă, un pachet de unt, 150 g de smântână, două-trei legături de ceapă verde, boia dulce.
Mod de preparare:
telemeaua se mărunţeşte şi se amestecă bine cu un untul, smântâna şi boiaua, până când obţineţi o pastă omogenă. La final se adaugă ceapa verde tăiată mărunt. Se poate folosi pentru sandvişuri sau se serveşte cu pâine prăjită.