Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Prăjitura Elvis
Această prăjitură a fost botezată în cinstea Regelui Rock’n’Roll-ului şi respectă preferinţele culinare ale celebrului cântăreţ american.
Ingrediente: pentru blat - 2 ceşti cu făină, o ceaşcă de zahăr, o jumătate de pachet de unt, o ceaşcă de lapte, 3 linguriţe cu praf de copt, o linguriţă cu sare, un pacheţel de vanilie, 3 ouă, 2 banane zdrobite, 1/2 cană cu fulgi de ciocolată (sau ciocolată dată pe răzătoare).
Pentru umplutură:
1/2 pachet de unt la temperatura camerei, o ceaşcă de unt de arahide, 4 ceşti cu zahăr pudră, 2 linguri cu lapte, o ceaşcă de fulgi de bezele.
Mod de preparare: într-un vas se amestecă făina, praful de copt şi sarea. Într-un alt vas se freacă zahărul şi untul, până se obţine o spumă. Se adăugă apoi ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare. În primul vas se încorporează laptele, vanilia şi bananele zdrobite, iar compoziţia obţinută se împarte în două părţi egale şi se coace în două forme de tort, tapetate cu hârtie de copt şi cu puţină făină. Deasupra blaturilor se pun fulgii de ciocolată. Se dau la cuptor timp de 35 de minute, iar apoi se lasă să se răcească. Se prepară umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer se amestecă untul cu untul de arahide, se adaugă treptat zahărul praf, apoi cele două linguri cu lapte. O treime din compoziţie se pune într-un bol separat şi se amestecă împreună cu fulgii de bezele, până când aceştia se încorporează complet. Această compoziţie se pune deasupra unuia dintre blaturi. Se adaugă apoi al doilea blat şi se toarnă peste el crema rămasă (cea fără bezele). Se ornează cu fulgi de ciocolată.