Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Secretul dulceţurilor reuşite se află întotdeauna în modul de echilibrare a gustului profund cu tehnica specifică realizării fiecărui deliciu în parte. O dulceaţă bună trebuie să satisfacă toate papilele gustative şi, în egală măsură, să încânte privirea, într-un pastel al celor mai pure şi impresionante culori.

De nuci - Un deliciu ce se prepară până la Sfântul Ilie
Pentru pregătirea dulceţii de nuci verzi, toate amănuntele contează. De aceea este bine să fiţi foarte atenţi la fiecare pas, începând de la culesul nucilor, care se face numai cu mâna, din pom şi nu de pe jos. Maica Serafima, de la Mănăstirea Agapia, ne-a învăţat că această dulceaţă nu se prepară niciodată după sărbătoarea de Sfântul Ilie (20 iulie).
Ingrediente: 100 nuci verzi (aproximativ 3 kg), 1,5 kg zahăr, 1 lămâie şi 1 litru apă plată.
Mod de preparare: nucile se spală sub un jet de apă, pentru a se îndepărta praful şi alte impurităţi. Se pun apoi într-un borcan de sticlă, peste care se toarnă apă rece, până la umplere. Nucile verzi se ţin astfel timp de o săptămână, schimbându-se apa din două în două zile. După macerare se scurg şi se curăţă fructele de coaja verde, după care se pun într-un sirop pregătit din 300 de grame de zahăr şi 500 de mililitri de apă plată. Este foarte important de ştiut faptul că nucile se introduc în sirop doar după ce acesta a început să clocotească. Compoziţia se lasă la fiert până când fructele se înmoaie. Aveţi însă grijă să nu se sfărâme! Între timp se pregăteşte un alt sirop dintr-o jumătate de litru de apă plată, în care se dizolvă zahărul rămas. Se aşază siropul la foc mic, până se topeşte zahărul, apoi se dă focul tare până când clocoteşte şi se înlătură spuma de deasupra. Nucile se scurg bine, pentru a nu rămâne nicio picătură din primul sirop şi se pun, cu ajutorul unei palete, în lichidul de pe foc. Se adaugă zeama de la lămâie, după care se fierbe până când totul se leagă. Când este gata, dulceaţa se toarnă într-un castron şi se acoperă cu un tifon umed, foarte bine scurs de apă. După un sfert de oră se poate pune în borcane. Acestea se răcesc şi se ţin la răcoare în cămară. Primul sirop, în care au fost opărite nucile, se poate folosi la alte gemuri mai puţin pretenţioase.
Efecte benefice: nucile au cel mai bogat aport de cupru şi zinc. Alături de provitamina A, acestea mai conţin vitamine din complexul B (B1, B2, biotină şi colină), vitaminele C, E, F şi P, motiv pentru care se recomandă în tratarea diabetului, tuberculozei şi a dermatozelor.

De smochine - Bunătate exotică
Chiar dacă v-aţi obişnuit cu gustul şi culoarea dulceţurilor obţinute din fructe coapte de smochine, e bine de ştiut că şi cele verzi îşi au farmecul şi particularităţile lor.
Ingrediente: 1 kg smochine verzi, 1,5 kg zahăr, sucul de la o jumătate de lămâie şi 1/2 litru apă plată.
Mod de preparare:
se spală cu grijă smochinele pentru a se îndepărta praful şi „laptele” rămas la codiţe, după ruperea lor. Se lasă la scurs, pe un prosop curat. Se face un sirop din 500 de mililitri de apă şi 500 de grame de zahăr. După ce acesta a dat în clocot se adaugă fructele şi se dau în clocot. Se scot apoi şi se mută foarte repede într-un sirop clocotind, format dintr-un kilogram de zahăr şi 500 de mililitri de apă plată. După ce se adaugă sucul de la jumătatea de lămâie, se mai lasă un timp să fiarbă împreună. Ca să fiţi siguri că dulceaţa este gata, încercaţi smochinele cu o scobitoare, care trebuie să pătrundă foarte uşor în fructe. Dulceaţa se pune fierbinte în borcane, după ce acestea au fost încălzite în prealabil. Se păstrează în cămară, la răcoare.
Efecte benefice: în medicina asiatică, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului, fiind considerate un puternic tonifiant, datorită bogăţiei de vitamine şi minerale.