Main menu

header

de Ana Trifan

Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.

Savarinele lui Savarin
Savarinele au fost botezate după inventatorul lor, celebrul bucătar francez Brillat-Savarin.
Ingrediente: 6 ouă, 120 g zahăr, 3 linguri cu rom, 30 g de făină, 100 g pesmet şi puţin unt. Pentru sirop: 300 g zahăr, 400 ml apă şi 100 ml rom. Pentru ornat: 500 g frişcă.
Mod de preparare: albuşurile se bat spumă şi se adaugă zahărul şi romul, amestecând continuu, până rezultă o spumă tare. Se adaugă gălbenuşurile, câte unul, şi se amestecă până la omogenizare. Se pun apoi făina şi pesmetul, amestecând uşor, de câteva ori, cu atenţie, ca să nu se lase albuşul. Se tapetează formele de savarine cu unt şi pesmet, apoi se toarnă compoziţia în ele. Se bagă la cuptor, unde se lasă timp de 30 de minute. Nu se deschide cuptorul până când nu sunt rumenite! Când sunt gata se scot şi se lasă să se răcească, acoperite cu un prosop. Între timp se prepară siropul, amestecând la foc mic zahărul şi apa până dau în clocot, apoi se adaugă romul. Se taie câte un capac de la fiecare prăjitură, se scobesc puţin în interior şi se însiropează bine. Se ţin la frigider cel puţin trei ore, după care se scot, se pune frişcă în scobiturile făcute în savarine şi se acoperă cu căpăcelele.