Main menu

header

de Elena Şerban

Multe mămici depun eforturi deosebite pentru ca micuţii lor să se hrănească sănătos. Doar că mulţi dintre aceştia, influenţaţi de colegi sau de grădiniţă, cer din ce în ce mai des să mănânce preparate tip fast-food, gen pizza, shaorma, hamburgeri, cartofi prăjiţi sau paste. Vă venim în ajutor şi vă prezentăm câteva reţete gustoase care vor „însănătoşi” meniul lor.

Shaorma
Greu de luptat cu tentaţia shaormei, mai ales că la aproape fiecare colţ de stradă există un chioşc ce comercializează un astfel de produs. Iată cum o puteţi face acasă: aprovizionaţi-vă cu lipii în care puneţi legume tăiate mărunt (castraveţi, roşii, ardei graşi, ceapă şi altele), bucăţele de carne fiartă sau prăjită, ou fiert tăiat cubuleţe şi multă verdeaţă.

Pizza
Preparaţi o pizza sănătoasă din lipie, multe legume (nu ocoliţi ardeiul roşu sau tomatele) şi carne de pui, care va fi pe placul micuţilor. Un alt ingredient deosebit de sănătos şi care sporeşte savoarea preparatului pe care îl veţi pregăti este ceapa (albă, verde sau roşie, nu contează, ceapă să fie). Gustul uşor picant pe care îl oferă pizzei va fi asemănător cu cel al clasicelor produse tip fast-food. De asemenea, în locul cărnii grele, de porc sau de vită, ce se foloseşte tradiţional la pizza din comerţ, puneţi carne din piept de pui. Ba mai mult, aceasta poate fi înlocuită total cu ciuperci, iar copiii vor sesiza foarte rar diferenţa.
Un alt aliment care nu trebuie evitat este uleiul de măsline. Adăugaţi „aurul lichid” deasupra pizzei, lăsaţi la cuptor zece minute sau un sfert de oră şi prânzul sau cina copilului dumneavoastră este gata.
Şi pentru că ne putem imagina destul de greu o felie de pizza fără ketchup, puteţi găti un astfel de produs singure, în propria bucătărie. Tăiaţi două roşii bine coapte în felii subţiri, adăugaţi două linguri cu ulei de măsline, o jumătate de cană cu apă şi un ardei roşu mărunţit. Fierbeţi aceste ingrediente timp de câteva minute, până capătă consistenţa unui sos mai gros. După ce se răceşte, puneţi peste feliile de pizza. Acest sos nu are E-uri şi e foarte sănătos.

Hamburgeri
Dacă doriţi să îi ţineţi pe copii departe de hamburgerii din lanţurile de fast-food le puteţi prepara chiar acasă această mâncare. Cumpăraţi din brutării ingredientul principal - chifla (poate fi chiar preparată din făină neagră sau din graham). Tăiaţi-o pe jumătate şi puneţi în interior o chiftea făcută din carne de pui fiartă, piper, un pic de boia dulce, ceapă tăiată foarte fin şi ardei roşu dat prin răzătoare. Adăugaţi, la alegere, maioneză preparată în casă. Micuţii vor fi mai mult decât încântaţi.

Paste
Pastele se numără printre preferatele copiilor fie că sunt spiralate sau drepte, colorate sau albe. Nu vă grăbiţi însă să îi hrăniţi pe micuţi cu acest aliment la fast-food. Cu puţină răbdare, îl puteţi pregăti acasă, la fel de bun şi mai sănătos. Aveţi nevoie de: paste (de preferat din cele integrale), apă, sare, ouă şi brânză. Preparaţi sosul din: trei roşii feliate, o lingură cu ulei de măsline, un ardei roşu dat prin răzătoare, o lingură cu ciuperci tăiate mărunt şi o jumătate de ceapă roşie. Amestecaţi şi apoi fierbeţi câteva minute. Pentru un aspect mai apetisant radeţi peste paste puţină brânză sau adăugaţi un pic de brânză slabă de vaci.

Pont! Îi puteţi stimula pe micuţi dacă îi veţi lăsa să aleagă singuri ingredientele pe care le doresc în preparatele la care visează.