Main menu

header

de Ana Trifan

Inspiraţi-vă din bucătăriile popoarelor europene pentru a găti salate gustoase, cu care să vă bucuraţi membrii familiei şi să vă încântaţi musafirii. De la francezi veţi învăţa cum să faceţi o mâncare uşoară din cartofi şi sfeclă, belgienii vă vor uimi cu amestecul lor de legume şi fructe, germanii vă vor arăta cum să preparaţi limba de vită, iar italienii, cum să vă bucuraţi de rucola cu brânzeturi.

Ca la francezi
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, 100 g mazăre fiartă, o sfeclă roşie, 100 g smântână, 2 linguriţe cu tarhon tocat, un ou fiert, sare, piper şi măsline opţional.
Mod de preparare: cartofii se fierb în coajă în apă cu sare. Când s-au făcut, se curăţă de coajă şi se taie felii. Sfecla se spală bine, se şterge şi se bagă în cuptor la copt. Când e gata se curăţă de coajă şi se taie în felii subţiri. Se fierbe şi mazărea, după care se combină cu sfecla şi cartofii. Se adaugă smântâna, oul dat pe răzătoare, sarea şi piperul. Deasupra se presară tarhonul şi se garniseşte, opţional, cu măsline.

Ca la italieni
Ingrediente: 150 g rucola, 3-4 roşii dulci sau roşioare cherry, 3-4 ridichi, 2-3 castraveţi, 200 g mozzarella, 5-6 felii de prosciutto sau alt tip de jambon uscat, sare, piper şi, opţional, câteva bucăţele de pepene galben. Pentru sos: 2-3 linguri cu ulei de măsline extravirgin, 2-3 linguri cu oţet, busuioc, oregano, sare şi piper.
Mod de preparare: se taie legumele şi carnea felii, se adaugă mozzarella, pepenele galben (dacă doriţi), iar peste ele se pune sosul. Se presară busuioc, oregano, sare şi piper după gust. Se serveşte cu pâine prăjită.

Ca la belgieni
Ingrediente: 2 ţeline mici, 2 andive, 2 pere potrivit de coapte şi sare. Pentru maioneză: 50 ml ulei, o lingură cu făină, 150-200 ml de apă caldă, 2 linguri cu muştar, zeamă de lămâie, 5 linguri cu ulei, sare, boia dulce şi piper alb.
Mod de preparare: cele două ţeline şi perele se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare. Andivele se taie în felii subţiri. Pe fundul plata al unui castron se aşază ingredientele în felul următor: un strat de ţelină rasă presărată cu sare, cinci linguri cu maioneză, apoi perele şi andivele. Pentru maioneză se pune uleiul la încălzit, se adaugă făina, apa caldă şi piperul alb. Când compoziţia s-a fiert, se lasă la răcit, apoi se adaugă muştarul, uleiul şi zeama de lămâie. Totul se bate cu mixerul. La final se înglobează şi boiaua dulce. Maioneza se pune deasupra salatei.

Ca la spanioli
Ingrediente: 700 g cartofi, 9 feliuţe de bacon, un măr, 100 g măsline negre, o ceapă mică, 3 linguri cu ulei de măsline, 1/2 ceaşcă de oţet, 2 căţei pisaţi de usturoi, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: cartofii se curăţă, se fierb şi se taie rondele după ce s-au răcit. Acestea se pun pe o tavă care se introduce în frigider. Pentru sos amestecaţi oţetul, uleiul, usturoiul, sarea şi piperul. O parte din sos se întinde peste rondelele de cartofi, care se păstrează în continuare la rece. În restul de sos se pune mărul dat pe răzătoarea fină, baconul tăiat mărunt, măslinele şi ceapa. Se scot cartofii de la rece şi se toarnă amestecul peste ei. Se serveşte ca atare sau ca garnitură.

Ca la portughezi
Ingrediente: o conservă de sardine în ulei, 4 ouă, 4 roşii mari, o lămâie, 100 g maioneză, câteva fire de pătrunjel verde, câteva frunze de salată verde, sare şi piper alb.
Mod de preparare: se fierb ouăle tari, se curăţă de coajă şi se taie în jumătate, pe lungime. Roşiile se taie în două şi se scot seminţele şi miezul. În fiecare bucată se pune câte o jumătate de ou, iar deasupra, câte o sardină. Maioneza se combină cu zeama de la lămâie şi se întinde deasupra „coşuleţelor” din roşii, ouă şi sardine. Peste ele se presară pătrunjel tocat, sare şi piper după gust. Se aşază pe un platou şi se ornează cu salată verde.

Ca la nemţi
Ingrediente: 200 g limbă de vacă, 200 g mazăre din conservă, 2-3 castraveţi, 5 linguri cu maioneză, 100 g măsline verzi, o linguriţă cu ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: limba se fierbe, se curăţă bine şi se taie în felii foarte subţiri. Castraveţii se spală, se taie pai, se combină cu carnea, cu măslinele şi cu mazărea, iar deasupra se pun sarea şi piperul, frecate cu ulei. Cu zece minunate înainte de a servi salata, adăugaţi maioneza.

Ca la bulgari
Ingrediente: o salată verde, 2 roşii, 2 castraveţi, 2 ouă fierte tari, brânză, 200 g şuncă presată, 2 ardei graşi (roşu şi galben), 2 linguri cu ulei, o linguriţă cu oţet sau zeamă de lămâie, sare şi piper.
Mod de preparare: salata şi ardeiul gras se taie fâşii, castraveţii şi roşiile rondele, ouăle fierte şi brânza cubuleţe, iar şunca feliuţe. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sarea, piperul, uleiul şi oţetul sau zeama de lămâie.