Main menu

header

de Elena Şerban

Cei suferinzi de boli de ficat nu au voie să consume, printre altele, fructe uleioase, aluaturi proaspete cu mult unt, foitaje grase, îngheţată pe bază de frişcă sau creme grase şi gălbenuş crud. Din cauza restricţiilor, acestor persoane le este foarte greu să îşi prepare dulciuri sănătoase. Dacă vă aflaţi în această situaţie vă venim în ajutor.

Cea mai mare parte a deserturilor ce sunt recomandate bolnavilor de ficat sunt compuse din fructe, legume şi zahăr. Prin bogăţia lor în vitamine, glucoză şi săruri minerale, fructele şi legumele au efecte binefăcătoare asupra acestui organ, iar zahărul îmbogăţeşte acest organ cu glycogen, substanţă foarte utilă bunei sale funcţionări. Alte reţete de dulciuri recomandate bolnavilor de ficat conţin brânză de vaci. Ar fi de preferat ca aceasta să fie preparată în casă.

Crochete de mere cu morcovi
Ingrediente: 800 g morcovi, 40 g mere, 40 g unt, 40 g zahăr, 40 g griş, 20 g făină, 200 ml lapte, 4 g sare, 2 ouă şi 20 g zahăr pudră.
Mod de preparare: descojiţi morcovii şi daţi-i prin răzătoarea fină. Înăbuşiţi-i în lapte, unt, sare şi zahăr. Când s-au înmuiat adăugaţi merele descojite şi date prin răzătoare, plus grişul. Lăsaţi să fiarbă înăbuşit timp de zece minute, apoi daţi deoparte pentru a se răci. Din această compoziţie faceţi crochete de dimensiunea unei mingi de ping-pong, pe care le aşezaţi pe o tavă presărată cu făină. Ungeţi-le cu ou bătut şi coaceţi-le la cuptor timp de 20 de minute. Se servesc cu zahăr pudră, opţional.

Cornuleţe cu rahat
Ingrediente pentru aluat: 400 g făină, 150 ml ulei, 100 g zahăr tos, 100 g iaurt, 3 ouă, un pachet de praf de copt (dacă suferiţi de retenţie de apă sau de afecţiuni cardiovasculare se înlocuieşte cu amoniac), sare şi o linguriţă cu oţet de fructe.
Pentru umplutură: 150 g rahat, 80 g zahăr pudră şi un pachet cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: frecaţi ouăle întregi, apoi adăugaţi uleiul şi zahărul, bătând bine cu telul până ce compoziţia devine spumoasă. Adăugaţi sarea şi praful de copt, dizolvat în prealabil (sau amoniacul) şi oţetul de fructe. La sfârşit se presară făina în ploaie. Puneţi iaurt până când aluatul devine suficient de legat. Acest aluat se ţine o jumătate de oră la rece şi apoi se întinde o foaie de circa 1/2 cm grosime. Tăiaţi pătrate cu latura de 10 cm, în mijlocul cărora puneţi câte un cub de rahat. Formaţi cornuleţe pe care le aşezaţi pe o tavă perfect uscată, presărată cu făină. Acestea trebuie introduse în cuptor la foc potrivit. După ce s-au făcut pudraţi-le cu zahăr vanilat cât sunt fierbinţi.

Mere cu orez
Ingrediente: 600 g mere, 150 g orez, 1/2 litru lapte, 80 g zahăr, 30 g unt şi coajă de lămâie pentru arome.
Mod de preparare: tăiaţi în sferturi merele bine coapte şi fierbeţi-le într-un vas în care apa depăşeşte foarte puţin fructele. După ce au fiert cinci minute, scurgeţi un pic de apă, adăugaţi zahărul şi mai lăsaţi zece minute la foc potrivit. În paralel, fierbeţi orezul în lapte până când boabele se pot strivi cu uşurinţă. Adăugaţi zahăr după gust şi puţină coajă de lămâie. După doar cinci minute, puneţi untul şi amestecaţi uşor. Aşezaţi orezul astfel pregătit pe un platou şi apoi puneţi în jur merele. Preparatul se mănâncă după ce a stat la frigider până s-a răcit.

Sufleu cu morcovi şi brânză de vaci
Ingrediente: 1,3 kg morcovi, 100 ml lapte, 20 g unt, sare, 400 g brânză de vaci, 4 albuşuri, 120 g zahăr şi zahăr vanilat.
Mod de preparare: morcovii, tăiaţi şi feliaţi, se fierb în apă clocotită cu sare. După ce s-au înmuiat, treceţi-i prin sită şi amestecaţi-i cu laptele şi untul. Amestecaţi brânza de vaci (bine mărunţită) cu albuşurile bătute spumă combinate cu zahăr. Aşezaţi compoziţia într-o formă unsă cu unt, un strat din piureul de morcovi, unul de brânză de vaci şi apoi încă un strat de piure de morcovi. Forma cu acest sufleu se aşază într-un alt vas în care aveţi apă care clocoteşte şi acoperiţi totul cu un capac. După ce s-a fiert sufleul la bain-marie, lăsaţi-l în aceeaşi formă zece minute, apoi răsturnaţi-l pe o farfurie. Serviţi imediat pudrând cu zahăr vanilat (opţional).

Savarină cu un fel de frişcă (falsă)
Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 75 g unt, 75 ml ulei, 150 ml lapte, 45 g zahăr, 30 g drojdie de bere, 5 ouă şi o linguriţă rasă cu sare.
Pentru umplutură: 3 albuşuri, 100 g zahăr pentru albuş, 250 g dulceaţă (de orice fel) şi un pachet de zahăr vanilat. Pentru sirop: 300 g zahăr şi 300 ml apă.
Mod de preparare: pentru aluat amestecaţi drojdia în puţin lapte şi apoi cu puţină făină, până se face un fel de cremă. Lăsaţi un sfert de oră într-un loc călduros ca să crească. Puneţi restul de făină într-un castron, adăugaţi ouăle, laptele rămas, crema care a crescut (plămădeala), zahărul şi sarea. Frământaţi temeinic, iar după circa un sfert de oră adăugaţi untul topit (dar nu fierbinte) şi omogenizaţi bine. Puneţi amestecul într-un loc mai cald pentru a creşte. După ce şi-a mărit volumul umpleţi, doar pe jumătate, forme mici de savarină, unse cu ulei şi tapetate cu făină. Aşezaţi-le la loc uscat şi călduros şi lăsaţi-le până când aluatul ajunge la nivelul maxim. Apoi puneţi-le într-o tavă şi după aceea în cuptor, timp de o jumătate de oră, la foc potrivit. După 30 de minute scoateţi tava din cuptor, lăsaţi formele să se răcească şi decupaţi capacul. Însiropaţi savarinele din belşug, aşezaţi-le pe un platou şi apoi puneţi pe fiecare o linguriţă cu dulceaţă.