Main menu

header

de Elena Şerban

Diabetul este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane. Boala este cauzată de funcţionarea defectuoasă a unor celule pancreatice, fapt ce determină prezenţa zahărului în urină. Din cauza restricţiilor alimentare, diabeticii se plâng de faptul că nu prea au ce mânca. De aceea, vă vom oferi câteva reţete care, fiind foarte gustoase, vor fi foarte apreciate de diabetici.

Restricţii la carne, grăsimi, dulciuri şi făinoase
Diabetul se caracterizează prin valori crescute ale glicemiei (glucoza în sânge), de peste 100 mg/l şi afectează toate categoriile de vârstă. În general, se tratează printr-o medicamentaţie adecvată şi printr-un regim alimentar deosebit. În plus, organismul trebuie adus la o greutate normală. Spre deosebire de persoanele care vor să slăbească, în cazul diabeticilor nu cântăreşte mâncarea, ci cele trei mese ale zilei se transformă în şase.
Este foarte important ca diabeticii să evite carnea, grăsimile, dulciurile, sarea, condimentele, mezelurile, conservele, făinoasele şi alcoolul. Sunt indicate: ficatul la grătar, lactatele, făina de soia, mălaiul, uleiul din sâmburi de struguri, legumele, varza, ţelina, ceapa crudă, sparanghelul, pâinea neagră prăjită (în cantităţi moderate).

Vinete umplute cu caşcaval
Ingrediente: 4 vinete de mărime potrivită, 100 g caşcaval slab (ras), 1/2 kg ciuperci feliate, un morcov, o ceapă roşie, o roşie, ulei de măsline, sare, piper şi mărar după gust.
Mod de preparare: tăiaţi vinetele pe lung, scoateţi-le miezul, daţi-le cu un praf de sare. Tăiaţi ceapa mărunt şi căliţi-o în puţin ulei de măsline. Adăugaţi morcovul tăiat cuburi mici, miezul scos din vinete, ciupercile tăiate feliuţe. După ce toate acestea s-au călit, puneţi şi roşia descojită şi tăiată, sarea, piperul şi mărarul. Umpleţi vinetele cu legumele astfel călite şi deasupra presăraţi caşcavalul, apoi introduceţi în cuptorul încălzit în prealabil. După circa 20 de minute puteţi servi.

Mâncărică de macrou
Ingrediente: 1 kg macrou (căruia îi scoateţi coloana vertebrală), 4 cepe verzi feliate, 3 căţei de usturoi pisaţi, 2 linguriţe cu ghimbir, 1/2 lingură de curry, 2 căni cu supă de pui, 2 cartofi cuburi, 3 morcovi feliaţi, 2 dovlecei cuburi, 1/2 linguriţă cu coajă de lămâie, zeamă de lămâie, scorţişoară, cuişoare după gust, 3 linguri cu pătrunjel tocat, o lingură cu sos de roşii şi ulei.
Mod de preparare: încingeţi uleiul într-un vas şi adăugaţi ceapa, usturoiul şi ghimbirul, lăsându-le două-trei minute. Puneţi apoi curry, supa de pui, cartofii, morcovii, dovleceii, coaja de lămâie, scorţişoara şi cuişoarele. Puneţi un capac doar pe o parte şi lăsaţi pe foc 20 de minute, până când se fierb legumele. Adăugaţi macroul tăiat în bucăţi de mărime potrivită, zeama de lămâie, sosul de roşii şi pătrunjelul. Mai lăsaţi pe foc încă zece minute, până când este gata peştele. Se serveşte fierbinte.

Supă de roşii cu porumb
Ingrediente: 1/2 kg roşii, o ceapă, 3 căpăţâni de usturoi, 200 g boabe de porumb (din conservă sau fierbeţi un porumb şi îi scoateţi boabele), un litru supă de pasăre (proaspăt preparată), sare, piper, busuioc şi ulei de măsline.
Mod de preparare: puneţi într-o tavă, în cuptor, puţin ulei de măsline, roşiile, ceapa şi usturoiul. După o jumătate de oră, scoateţi-le şi lăsaţi-le să se răcească, apoi descojiţi roşiile. Puneţi într-o oală supa de pasăre şi combinaţia de roşii preparată la cuptor şi apoi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu. La sfârşit adăugaţi porumbul.

Fiertura de ovăz este de mare ajutor

În afara acestor preparate, este bine ca diabeticii să consume infuzie de ovăz nedecorticat. Aceasta se prepară după următoarea reţetă: clătiţi 200 g de ovăz nedecorticat în apă rece, opăriţi cu un litru de apă clocotită şi apoi lăsaţi 12 ore într-un vas acoperit. După ce strecuraţi prin mai multe rânduri de tifon (trei-patru) beţi lichidul pe parcursul întregii zile. Acest tratament, care reglează funcţiile ficatului la diabetici, trebuie urmat vreme de trei luni, apoi se face o pauză de o lună. Un alt preparat, obţinut din ceapă, este foarte bun pentru reglarea funcţiilor hepatice. Acesta se realizează amestecând 500 ml suc de ceapă cu 500 ml alcool etilic. Se ia câte o lingură pe zi, timp de o lună şi jumătate.