Main menu

header

de Elena Diaconu

Deserturile sărace în calorii sunt la fel de gustoase ca acelea care conţin multe ingrediente hipercalorice. Secretul constă în a găsi înlocuitori ceva mai sănătoşi decât ingredientele folosite în mod normal la prepararea unei prăjituri. Spre exemplu, în locul uleiului vegetal puteţi folosi ulei de soia, care are un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi este o sursă bogată de acizi graşi Omega 3 şi vitamina E. Totodată, este recomandat să evitaţi gălbenuşurile, să înlocuiţi făina de grâu cu cea integrală şi să folosiţi lapte degresat, de soia sau de migdale. Dar cum rămâne cu zahărul, care este ingredientul de bază al diverselor prăjituri? Acesta trebuie folosit cu moderaţie, iar în cazurile în care este posibil, e bine să fie înlocuit cu mierea, bogată în minerale şi vitamine din complexul B.

Căpşuni cu rubarbă
Ingrediente: 1/4 cană cu zahăr, 1/4 cană cu suc de portocale, 2 ceşti cu rubarbă proaspătă sau congelată, tăiată cubuleţe, o lingură cu apă caldă, 2 linguriţe cu făină de porumb şi o cănuţă cu căpşuni tăiate felii.
Mod de preparare: zahărul şi sucul de portocale se pun la fiert. De îndată ce a dat în clocot, compoziţia se adaugă peste cubuleţele de rubarbă, apoi se pune din nou totul la fiert, la foc domol, timp de cinci minute, într-un vas cu capac. Strecuraţi rubarba şi adăugaţi aproximativ o cană cu apă peste sirop. În paralel puneţi lingura cu apă caldă la făina de porumb, după care turnaţi amestecul peste sirop. Compoziţia se pune din nou pe foc până când dă din nou în clocot, după care se mai lasă încă două minute. În final, amestecul se toarnă peste rubarbă şi căpşuni şi se lasă să se răcească la temperatura camerei timp de 30 de minute. Desertul se acoperă, putând fi consumat după două-patru ore.
Cantităţile folosite pentru prepararea desertului sunt suficiente pentru realizarea a patru porţii ce conţin, individual, 85 kcal.

Prăjitură cu afine
Ingrediente: 5 ceşti cu afine, 1/2 cană cu zahăr, 2 linguri cu făină, o linguriţă cu coajă de lămâie rasă fin, o lingură cu suc de lămâie, o linguriţă cu extract de vanilie, o cană cu făină, 1/2 linguriţă cu praf de copt, 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, 1/2 cană cu iaurt de vanilie fără grăsimi, 2 linguri cu suc de lămâie, 2 linguri cu margarină topită, o linguriţă cu extract de vanilie şi 2 albuşuri.
Mod de preparare: încălziţi cuptorul la 400 de grade. Ungeţi o tavă cu ulei de soia sau spray pentru gătit. Amestecaţi într-un castron mare afinele, zahărul, cele două linguri cu făină, coaja de lămâie rasă, sucul de lămâie şi vanilia, după care turnaţi compoziţia în tavă. Pentru topping combinaţi într-un alt vas o cană cu făină, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu. Separat amestecaţi iaurtul, sucul de lămâie, margarina, vanilia şi albuşurile, după care puneţi compoziţia peste toppingul realizat. Întreaga compoziţie se toarnă peste amestecul cu afine, după care se bagă la cuptor pentru circa 30 de minute.
Rezultă opt porţii delicioase, fiecare conţinând 225 kcal.

Tiramisu uşor
Ingrediente: 100 g brânză de vaci degresată, 50 g mascarpone, o lingură cu miere, 2 albuşuri, o foaie de gelatină, vanilie, un plic de nes, o lingură cu coniac şi o linguriţă cu cacao pudră.
Mod de preparare: mai întâi se pune gelatina în puţină apă. Apoi se bat albuşurile spumă cu mierea, după care se adaugă gelatina. Amestecaţi în continuare până când compoziţia se omogenizează, se toarnă coniacul şi se introduce în frigider. Brânza de vaci degresată se amestecă bine cu mascarpone, vanilie şi nes. Compoziţia se toarnă în porţii egale în patru pahare, pentru a se putea adăuga, după aceea, spuma de albuş şi cacaua pudră, după preferinţe. Amestecul se lasă la frigider timp de două-trei ore.
În zece minute puteţi pregăti un astfel de desert gustos care conţine doar 130 kcal.