Main menu

header

de Ana Trifan

Uşor de preparat, cu ingrediente după care nu trebuie să alergaţi prin magazine pentru că le găsiţi repede şi în dulapul din bucătărie - puţină cafea, nişte pişcoturi, vanilie ori fructe din dulceaţă - şarlotele sunt un desert delicios şi aspectuos. Majoritatea au la bază gelatină, şi de aceea sunt mai puţin bogate în calorii decât alte deserturi. Practic, 100 g de gelatină au 300 de calorii, însă acestea provin din proteine, aşa că sunt calorii „goale”, care nu se depun.

Cu portocale
Ingrediente: 2 pliculeţe de gelatină, 4 portocale, o cană cu lapte, 400 g zahăr, un păhărel cu lichior de portocale, 20-30 de pişcoturi (o pungă) şi 1/2 kg frişcă bătută.
Mod de preparare: fierbeţi laptele cu zahărul, adăugaţi sucul de la portocale şi, eventual, puţină coajă rasă. Lichidul obţinut se strecoară, iar peste el se pune gelatina care a fost lăsată zece minute la înmuiat în apă rece. Amestecaţi bine pentru omogenizare şi lăsaţi să se răcească. E timpul să adăugaţi lichiorul de portocale şi cea mai mare parte din frişca bătută (dar opriţi puţină şi pentru ornare). Aşezaţi pişcoturile pe fundul şi pe lateralele unei forme de tort sau ale unei oale obişnuite, cu fundul plat (nu trebuie să fie neapărat lipite), iar peste ele turnaţi compoziţia. Introduceţi la frigider şi lăsaţi până a doua zi. Răsturnaţi conţinutul vasului pe un platou şi ornaţi cu frişca rămasă şi, eventual, cu feliuţe rotunde de portocală.

De cafea
Ingrediente: 12 foi de gelatină, 4 cănuţe cu cafea preparată şi răcită, 1 kg de frişcă bătută, o cană cu lapte şi 6-7 linguri cu zahăr.
Mod de preparare: cafeaua şi laptele se pun pe foc într-un ibric. Peste acestea se adaugă gelatina, amestecând până se omogenizează. Lichidul obţinut se strecoară şi se lasă să se răcească. Apoi se toarnă peste frişca bătută, se adaugă zahărul şi se amestecă. Se pune compoziţia într-un vas mai mare sau în mai multe cupe mici şi se introduce în frigider. Se consumă după ce a stat o zi la rece. Se poate decora cu vişine din dulceaţă sau cu cireşe amare, care vor sublinia şi mai bine aroma de cafea din şarlotă.

Cu alune
Ingrediente: 10 g gelatină, 250 g alune nesărate (prăjite la cuptor şi măcinate mărunt), 400 ml lapte, 3 ouă, 300 g frişcă bătută şi 5-6 linguri cu zahăr pudră.
Mod de preparare: se separă gălbenuşurile de albuş. Gălbenuşurile se bat cu zahărul, apoi se adaugă alunele şi laptele, amestecând încontinuu. Când compoziţia e omogenă, se pune gelatina care a fost înmuiată în apă rece, timp de câteva minute. Se pune un vas mare cu apă pe foc, în care se aşază vasul cu compoziţia preparată (bain-marie). Se amestecă încontinuu, cu o lingură de lemn, până se îngroaşă. Se ia apoi de pe foc şi se strecoară fierbinte, printr-o sită. Continuaţi să amestecaţi până când compoziţia se răceşte. Este timpul să adăugaţi frişca, amestecând uşor. Turnaţi compoziţia într-o formă de tort sau în mai multe cupe mici şi ţineţi-o la frigider timp de cel puţin şase ore.

Cu vanilie şi rom
Ingrediente: un litru de lapte, 4 linguri cu făină, 7-8 linguri cu zahăr, esenţă de rom, esenţă de vanilie, stafide, dulceaţă şi una-două linguri cu cacao.
Mod de preparare: o jumătate din lapte şi zahărul se pun la fiert într-un vas. Separat, începeţi să turnaţi peste făină, puţin câte puţin, din jumătatea de litru de lapte rămas, amestecând continuu, astfel încât să nu se formeze cocoloaşe. Adăugaţi această combinaţie peste cea de lapte şi zahăr de pe foc, puneţi cacaua şi amestecaţi până obţineţi o cremă de consistenţa smântânei. Lăsaţi să se răcească şi apoi împărţiţi compoziţia în două: într-una veţi adăuga esenţa de vanilie, iar în cealaltă, esenţa de rom. Introduceţi în frigider şi lăsaţi cinci-şase ore. Ornaţi cu stafide în partea în care aţi pus rom şi cu fructe din dulceaţă în partea cu vanilie.

De ciocolată
Ingrediente: 40 g gelatină, 4 linguri cu cacao pudră, 10 linguri cu zahăr, o cană cu lapte, 5 ouă, 750 g frişcă bătută, un păhărel cu rom şi 150 g de stafide sau de fructe confiate.
Mod de preparare: se bat ouăle cu zahărul, se adaugă cacaua şi romul şi se omogenizează. Se pune pe foc şi se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. După ce a căpătat consistenţa unei creme se ia de pe foc, se lasă să se răcească puţin şi se adaugă gelatina, care a fost înmuiată în prealabil, timp de zece minute, în apă rece. Se amestecă bine, apoi se adaugă cea mai mare parte din frişcă (păstrând restul pentru ornat) şi se toană în cupe sau în forme de prăjituri. Se lasă o zi la rece şi se decorează cu frişca rămasă şi cu fructele confiate.

Pont! Dacă vreţi să vă preparaţi o şarlotă dietetică, puteţi folosi îndulcitori în loc de zahăr, iar dacă reţeta prevede frişcă alegeţi una „light“.