Main menu

header

de Ana Trifan

Puţini ştiu că fructele de mare - caracatiţa, sepia, creveţii, scoicile sau calamarii - sunt produse ce pot fi consumate în post, datorită faptului că sunt nevertebrate. Până şi denumirea sub care sunt cunoscute, cea de „fructe”, duce cu gândul la post. Reţete pe baza acestora au fost publicate de mai mulţi teologi români, dar cei care le folosesc în mod constant în această perioadă de post sunt călugării din inima ortodoxiei, Muntele Athos. Fructele de mare se găsesc mai greu în stare proaspătă, însă de la raioanele de produse congelate le puteţi achiziţiona în diferite forme şi combinaţii. Am ales pentru dumneavoastră câteva reţete în care se regăsesc fructele de mare, respectând în acelaşi timp regulile alimentare ale postului.

Aperitiv cu creveţi
Ingrediente: 350 g creveţi, 3 căţei de usturoi, 1/3 cană cu ulei de măsline, 1/4 cană cu pastă de tomate, 3 linguri cu suc de lămâie, 2 linguri cu busuioc (de preferinţă proaspăt, tocat mărunt), 1/2 linguriţă cu sare şi 1/4 linguriţă cu piper.
Mod de preparare: într-un bol mare amestecaţi usturoiul pisat, uleiul de măsline, pasta de tomate şi sucul de lămâie. Condimentaţi cu busuioc, sare şi piper. Încingeţi puţin ulei într-o tigaie de teflon şi coaceţi uşor creveţii, până devin rumeni. Adăugaţi-i apoi peste marinată şi introduceţi în frigider între o jumătate de oră şi o oră înainte de a-i servi ca aperitiv.

Calamari pané
Ingrediente: 600-800 g calamari tăiaţi inele, o cană cu făină, o linguriţă cu boia dulce, 1/2 linguriţă cu piper şi ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: într-un bol amestecaţi făina cu boiaua şi piperul. Încălziţi ulei din belşug într-o cratiţă încăpătoare. Luaţi câte o mână cu inele de calamari, tăvăliţi-le prin făină, apoi puneţi-le în uleiul încins. Prăjiţi timp de trei-patru minute, până devin aurii, apoi scoateţi-le pe un prosop de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces. Săraţi calamarii după ce i-aţi prăjit.

Calamari în stil mediteranean
Ingrediente: 350 g calamari congelaţi, 2 linguri cu căţei de usturoi copţi, 2 linguri cu capere, o linguriţă cu ardei roşu tocat mărunt, 2 roşii mici tocate mărunt, 4-5 linguri cu suc de lămâie, o lingură cu pătrunjel tocat fin, sare şi 3-4 linguri cu ulei de măsline.
Mod de preparare: într-o tigaie încălziţi uleiul, apoi puneţi usturoiul şi calamarii. Coaceţi timp de un minut apoi adăugaţi caperele, ardeiul roşu şi roşiile. Puneţi sucul de lămâie, acoperiţi şi lăsaţi la foc mic timp de patru minute. La final adăugaţi pătrunjelul şi sarea şi mai lăsaţi pe foc până când sosul scade şi se îngroaşă. Serviţi cu felii de pâine prăjită.

Caracatiţă picantă
Ingrediente: 1 kg caracatiţă, o lingură cu coajă rasă de lămâie, 3/4 cană cu suc de lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu pastă picantă de ardei şi 4 căţei de usturoi zdrobiţi.
Mod de preparare: tăiaţi caracatiţa în cuburi mici, puneţi peste ea coaja de lămâie, sucul de lămâie, uleiul, pasta de ardei şi usturoiul şi introduceţi în frigider timp de trei ore sau lăsaţi peste noapte. După ce s-a marinat, scoateţi caracatiţa din sos şi coaceţi-o în tigaie sau pe grătar.

Spaghete cu scoici
Ingrediente: 300 g scoici congelate, 500 g spaghete, o ceapă medie tăiată fin, o rădăcină mică de ţelină tocată fin, un morcov mic tocat mărunt, 3 linguri cu ulei de măsline, o frunză de dafin, 3-4 linguri cu suc de lămâie, 3 linguri cu pătrunjel tocat fin, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: într-o oală mare puneţi la fiert apă cu sare. Când dă în clocot adăugaţi spaghetele şi fierbeţi până sunt „al dente”. Scurgeţi-le şi lăsaţi-le deoparte. Într-o tigaie mai mare încălziţi ulei de măsline. Puneţi ceapa, ţelina, morcovul şi căliţi timp de trei-patru minute. Adăugaţi sare, piper, suc de lămâie, frunza de dafin şi scoicile. Acoperiţi tigaia cu un capac şi coaceţi la foc mic timp de zece minute. Sosul obţinut va fi turnat peste spaghete, iar decorarea se va face cu pătrunjelul tocat.