Main menu

header

de Dana Purgaru

Ghimbirul este un rizom originar din India şi China. Este folosit, din vremuri îndepărtate, atât în medicină - fiind una dintre plantele despre ale cărei puteri a scris chiar Confucius -, cât şi în gastronomie. În Europa Occidentală este utilizat drept condiment din secolul al IX-lea, în reţete de o diversitate uimitoare, în special în bucate dulci şi picante. Recent a apărut şi în magazinele noastre.

Supă-cremă cu năut şi ghimbir
Ingrediente: 450 g năut din conservă, 100 g ţelină, 3 rădăcini de pătrunjel, smântână dulce, ghimbir şi piper.
Mod de preparare: se pun la fiert rădăcinile de pătrunjel şi ţelina. După ce sunt gata se adaugă năutul, cu tot cu zeamă, şi se mai lasă la fiert timp de câteva clocote. Daţi oala deoparte, radeţi ghimbir după gust, puneţi smântâna dulce şi piper. Combinaţia rezultată se pune în blender şi într-un minut supa aromată e gata. Se serveşte cu frunze de cimbrişor şi crutoane.

Cod cu ghimbir
Ingrediente: o bucată de ghimbir curăţată de coajă şi rasă pe răzătoare, 4 fire de ceapă verde tăiate fâşii subţiri, 2 linguriţe cu pătrunjel verde tocat, o lingură cu zahăr, 4 fileuri groase de cod, sare, piper şi 25 g unt.
Mod de preparare: încingeţi cuptorul. Amestecaţi ceapa verde, ghimbirul, pătrunjelul, zahărul şi o lingură cu apă. Săraţi şi piperaţi fileurile de cod, aşezaţi-le pe fiecare pe câte o bucată de aluminiu, puneţi amestecul de ghimbir deasupra, cubuleţele de unt şi apoi închideţi foliile de aluminiu. Puneţi-le într-o tavă şi lăsaţi-le în cuptor 15 minute. Desfaceţi apoi foliile cu grijă şi mai lăsaţi-le la copt 5 minute. Se serveşte cu legume asortate.

Sos pentru salată
Ingrediente: 7 linguri cu ulei de măsline, 3 linguri cu suc de lămâie, 2 căţei de usturoi, 20 g ghimbir proaspăt, sare şi piper.
Mod de preparare: zdrobiţi căţeii de usturoi şi ghimbirul, adăugaţi sucul de lămâie, turnaţi uleiul de măsline şi condimentaţi cu sare şi piper după gust. Amestecaţi totul bine şi sosul este gata de folosit peste salatele de crudităţi.

Pui cu ghimbir, la cuptor
Ingrediente: un pui, o bucată de ghimbir, ulei de măsline, 1/2 lămâie, sare, piper, mărar, pătrunjel verde şi o linguriţă cu boia.
Mod de preparare: aprindeţi cuptorul ca să se încingă din timp. Se spală puiul, se taie, se presară sare şi piper şi se pun bucăţile într-o tavă. Puneţi ulei şi o cană cu apă, acoperiţi cu o folie de aluminiu şi introduceţi tava în cuptor. Separat se curăţă ghimbirul de coajă, se dă prin răzătoarea mică, se picură deasupra două linguri cu ulei de măsline, se presară boiaua, se stoarce lămâia, se pun verdeţurile tocate, după preferinţă, şi o cănuţă cu apă. Amestecaţi bine, iar după circa 30 de minute de când tava a fost introdusă în cuptor se ia folia şi se adaugă peste pui sosul de ghimbir. Se mai lasă tava în cuptor, neacoperită, până când carnea s-a rumenit. Se serveşte cu garnitură de cartofi.

Porc cu ghimbir
Ingrediente: 2 linguri cu ulei, 300 g carne de porc, 3 căţei usturoi, 1/2 cutie bere, o lingură sos de soia, ulei, un morcov, un ardei roşu şi unul verde, o ceapă mare şi 3 cm ghimbir ras.
Mod de preparare: carnea se taie în fâşii foarte subţiri, se prăjeşte puţin în ulei, se adaugă usturoiul mărunţit şi berea. Lăsaţi să fiarbă înăbuşit timp de 25-30 de minute. Când carnea este gata se pune sosul de soia. Legumele se taie felii subţiri şi se călesc în ulei, la foc rapid, timp de cinci minute. Se adaugă ghimbirul ras şi se mai lasă să fiarbă trei minute. Într-o cratiţă încinsă în prealabil se pun un rând de carne, unul de legume şi deasupra sos şi se introduce pentru cinci minute în cuptorul foarte încins.

Bere cu ghimbir
Ingrediente: 150 g ghimbir proaspăt, 4 linguri cu zahăr brun, 2-3 lămâi, un litru de apă minerală şi câteva frunze de mentă.
Mod de preparare: ghimbirul se dă pe răzătoarea mare, se pune într-un castron mare şi se presară zahărul brun. Spălaţi lămâile, descojiţi-le şi amestecaţi coaja, energic, în castron, până când îşi lasă aroma. Adăugaţi zeama lămâilor, apa minerală şi lăsaţi zece minute. Gustaţi şi potriviţi cu zahăr sau cu lămâie. Strecuraţi totul printr-o sită şi serviţi lichidul cu mentă proaspătă.

Tofu cu ghimbir
Ingrediente: o lingură cu ulei, doi căţei de usturoi pisaţi, ghimbir (o bucată cât o nucă), 300 g carne tocată de pui sau de curcan, o lingură cu sos de chilli şi usturoi (se găseşte în comerţ), 2 cepe tăiate inele şi 300 g tofu tăiat cubuleţe.
Mod de preparare: încălziţi uleiul într-o tigaie cu fundul gros. Puneţi usturoiul la călit, ghimbirul feliat foarte subţire, iar după ce acestea se rumenesc adăugaţi carnea până când aceasta devine albă. Puneţi sosul de chilli şi usturoi, ceapa şi cubuleţele de tofu. Amestecaţi cu delicateţe, puneţi un capac şi fierbeţi înăbuşit până când totul capătă o aromă legată. Se serveşte cu orez.

Biscuiţi cu ghimbir şi susan
Ingrediente: o linguriţă cu ghimbir ras, 300 g susan, 150 g făină, 300 g zahăr brun, zeama de la 2 lămâi şi 100 g unt topit.
Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă până când devin un aluat moale şi lipicios. Aşezaţi într-o tavă hârtie de copt. Luaţi cu lingura din compoziţie şi puneţi în tavă viitorii biscuiţi, la distanţă mai mare unul de altul, pentru că aceştia se vor dubla în cuptor. Încingeţi bine cuptorul şi introduceţi tava timp de şase minute, fix. Când sunt gata, biscuiţii se desprind cu grijă şi se aşază pe o farfurie.

Clătite cu ghimbir
Ingrediente: 2 ouă, o cană şi un sfert cu lapte, o cană cu smântână, 1/4 cană cu melasă, 4 linguri cu unt topit, 2 linguriţe cu esenţă vanilie, 2 căni cu făină, 2 linguri cu zahăr, 2 linguriţe cu praf de copt, 2 linguriţe cu ghimbir măcinat, 1/2 linguriţă cu scorţişoară măcinată şi 1/2 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă făina, zahărul, praful de copt, ghimbirul, scorţişoara şi sarea. În alt bol se combină ouăle, laptele, smântâna, melasa, untul şi vanilia şi apoi se adaugă celelalte ingrediente de mai sus. Se foloseşte mixerul pentru omogenizare. Din compoziţia obţinută se prepară clătitele. Acestea vor fi foarte aromate şi se servesc cu miere şi nuci măcinate.