Main menu

header

de Ana Trifan

Cârnaţii din comerţ conţin, de multe ori, ingrediente mai puţin sănătoase şi au cantităţi destul de mari de sare. Dacă vă plac aceste specialităţi la micul dejun sau ca aperitiv puteţi încerca următoarele reţete, bucurându-vă în acelaşi timp de specificul aromelor bucătăriei europene. De la sicilieni veţi afla cum se fac cârnaţii cu porc şi cu pui, de la irlandezi veţi afla ce gust bun are salvia cu carnea, iar de la spanioli şi portughezi cât de bine merge vinul în amestecul folosit la preparare.

Deliciu ca-n Sicilia
Ingrediente: 1,5 kg carne de porc mai grasă, 1 kg carne de pui, 4 linguri cu seminţe de fenicul, 2 linguriţe cu piper roşu măcinat, 2 linguriţe cu piper negru măcinat, 1 linguriţă cu praf de usturoi, 2 linguriţe cu sare şi maţe de porc sau de oaie pentru umplut.
Mod de preparare: tocaţi carnea la mixer sau la maşină. Adăugaţi ingredientele, amestecaţi bine cu mâna şi mai daţi o dată prin tocător. Apoi umpleţi maţele cu acest amestec. Înainte de a fi consumaţi, cârnaţii se ţin la frigider timp de două zile.

Ca la nemţi
Ingrediente: 1,5 kg de carne de vită, 1,5 kg de carne de porc mai grasă, 3 linguriţe de sare (grunjoasă, nu iodată), 2 linguriţe cu piper negru, 3 linguriţe cu usturoi pisat, maţe de porc
Mod de preparare: tocaţi foarte fin carnea la maşină sau la robotul de bucătărie, adăugaţi apoi celelalte ingrediente şi amestecaţi bine cu mâna. Adăugaţi jumătate de ceaşcă de apă rece şi amestecaţi din nou. Umpleţi maţele.

Irlandezi
Ingrediente: 750 g carne de porc slabă, 250 g carne de porc grasă, 1/2 linguriţă cu nucşoară, 1 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper proaspăt măcinat, 1/2 linguriţă cu salvie uscată, cuişoare - 1/4 linguriţă şi maţe pentru umplut.
Mod de preparare: daţi de două ori prin maşina de tocat carnea grasă şi pe cea slabă. Amestecaţi apoi foarte bine cu toate condimentele. Frigeţi de probă o lingură din acest amestec într-o tigaie, gustaţi şi mai adăugaţi condimente dacă e nevoie. Umpleţi maţele de porc sau de oaie cu amestecul preparat.

Ungureşti
Ingrediente: 1,5 kg carne de porc dezosată tăiată în bucăţi mari, 750 g carne de vită tăiată în bucăţi mari, 300 g slănină de porc tăiată în bucăţi mari, 2 linguriţe cu usuturoi pisat, 2 linguriţe cu sare, 1/2 linguriţă cu piper negru proaspăt măcinat, 3 linguriţe cu paprika, cuişoare - 1/4 linguriţă şi maţe de porc.
Mod de preparare: puneţi în maşina de tocat sau în robotul de bucătărie carnea şi celelalte ingrediente. Tocaţi fin, apoi lăsaţi amestecul să se „odihnească” o jumătate de oră. Umpleţi maţele cu amestecul preparat, având grijă să nu umpleţi prea strâns, pentru că au nevoie de loc atunci când vor fi prăjiţi. Aceşti cârnaţi pot fi şi afumaţi timp de o oră dacă deţineţi o afumătoare. Lăsaţi-i la frigider cel puţin două zile înainte de a-i consuma.

Chorizo (specifici Spaniei şi Portugaliei)
Ingrediente: 2 kg carne de porc proaspătă, 3 linguriţe cu sare, 3 linguriţe cu boia iute, 4 căţei de usturoi pisaţi, 5 linguri cu oţet, 2 linguriţe cu piper, 1 linguriţă cu oregano, 1/4 sfert de cană cu vin roşu sec şi maţe subţiri pentru umplut.
Mod de preparare: tocaţi fin carnea cu maşina de tocat sau cu robotul de bucătărie. Adăugaţi apoi celelalte ingrediente şi amestecaţi bine cu mâna. Umpleţi maţele, acoperiţi apoi cârnaţii cu hârtie de copt şi introduceţi-i în frigider până îi veţi prepara. Se coc în tigaia acoperită timp de 20 de minute, întorcându-i de pe o parte pe alta la fiecare cinci minute.

Specialitate de Pleşcoi
Ingrediente: 4 kg carne de oaie, 1 căpăţână de usturoi, 5 linguriţe cu piper măcinat, 3 linguriţe cu boia iute, 100 g sare şi maţe de oaie pentru umplut.
Mod de preparare: carnea de oaie, care trebuie să fie dezosată, se curăţă de pieliţe şi se toacă fin la maşină. Se curăţă şi se pisează usturoiul, care se va combina cu carnea tocată. Se adaugă condimentele şi se amestecă bine cu mâna. Se umplu maţele de oaie cu această compoziţie, iar cârnaţii rezultaţi se ţin la uscat timp de două-trei zile. În fiecare seară se presează pentru a căpăta o formă uşor aplatizată. După zilele în care au fost ţinuţi la uscat, se afumă timp de două ore şi se lasă să se zvânte.