Main menu

header

de Dana Purgaru

Quinoa, care poate fi cumpărată din magazinele cu produse naturiste, este supranumită „mama cerealelor” sau „cereala care întrece carnea”. Boabele sunt mici, de circa 2 mm, galbene, şi sunt considerate un aliment-minune de dieteticieni, deoarece au cel mai ridicat conţinut de proteine dintre toate seminţele, fibre, magneziu (ajută sistemul nervos), calciu (mai mult decât laptele), mangan, cupru, fier, crom, fluor, iod, potasiu, seleniu, zinc, vitaminele A, B, C, D, E, K şi aminoacizi. De asemenea, quinoa are un indice glicemic de numai 35, fiind un aliment recomandat pentru diabetici.

Taboulé
Ingrediente: 100 g quinoa, 3 legături de pătrunjel, 1 legătură de mentă proaspătă, 4 roşii, 3 cepe verzi cu tot cu cozi, zeama de la 3 lămâi verzi, 4 linguri cu ulei de măsline, sare şi piper.
Mod de preparare: fierbeţi quinoa şi tocaţi pătrunjelul şi menta. Puneţi roşiile în apă clocotită pentru a îndepărta uşor pieliţa şi apoi tocaţi-le. Mărunţiţi şi ceapa. Puneţi zeama de lămâie într-o salatieră, dizolvaţi puţină sare, adăugaţi ulei de măsline, apoi quinoa bine scursă. Amestecaţi totul, lăsaţi deoparte timp de 15 minute şi apoi încorporaţi restul ingredientelor, amestecând. Se serveşte după ce a stat la rece.

Mogâldeţe
Ingrediente: 1 pahar cu quinoa fiartă şi răcită, 2 ouă, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 1 conservă de năut fiert, 1 mână cu pătrunjel proaspăt, 1 ardei roşu, 1 lingură cu sos Worcestershire, sare şi piper.
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele în robotul de bucătărie până se obţine o pastă tare. Se pune o hârtie de copt într-o tavă şi se ia câte o lingură din compoziţie şi se aşază mogâldeţe, la distanţă mică una de alta. Se coc 25 de minute. Se consumă cu diverse salate.

Chiftele
Ingrediente: 200 g quinoa fiartă şi răcită, 2 morcovi, 1 praz, 2 ouă, smântână, 50 g brânză tare rasă, unt, sare, piper şi zahăr.
Mod de preparare: morcovul şi prazul se taie foarte mărunt sau se dau pe răzătoarea mică şi se înăbuşe într-o tigaie cu unt, sare, piper şi puţin zahăr timp de zece minute. Bateţi ouăle cu puţină smântână şi puneţi peste ele quinoa şi brânza. Formaţi chifteluţe, după plac, şi coaceţi-le într-o tigaie cu puţin ulei.

Cu vin alb
Ingrediente: 350 g quinoa fiartă, 1 ceapă mică roşie, 100 ml supă de legume, 200 ml vin alb demisec, 3 căţei de usturoi, 4 bucheţele de broccoli, 1 legătură de ceapă verde, sare, piper, ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
Mod de preparare: cele două feluri de ceapă se toacă mărunt şi se călesc în în ulei de măsline câteva minute. Se adaugă usturoiul, quinoa, supa de legume, vinul, sare şi piper şi se lasă să fiarbă înăbuşit zece minute. Broccoli se fierbe, se scurge şi se pune pe farfurie, iar deasupra se adaugă amestecul de quinoa şi zeama de lămâie.

Supă peruană
Ingrediente: 1 lingură cu ulei, 150 g quinoa, 1 morcov, 1 tulpină de ţelină,  1/2 ceapă, 1/2 ardei gras, 2 căţei de usturoi, 400 ml supă de pui sau de legume, 700 ml apă, 2 roşii mari, 1/4 varză, pătrunjel proaspăt şi sare.
Mod de preparare: se toacă morcovul, ţelina, ceapa, ardeiul şi usturoiul şi se pun într-o oală cu ulei, la foc mediu. Se adaugă boabele de quinoa şi se călesc timp de câteva minute, amestecând continuu. Se toarnă supa de pui, apa, roşiile cubuleţe şi varza mărunţită. Supa se fierbe până când quinoa şi legumele sunt gata. Se condimentează cu sare, după gust, iar la final se adaugă patrunjelul tocat.

Cu peşte
Ingrediente: file de peşte, quinoa fiartă, dovlecel, ceapă roşie, morcovi, rozmarin, spanac, ardei gras, usturoi, sare, piper şi ulei de măsline.
Mod de preparare: peştele se pune într-o tavă împreună cu rozmarinul şi se introduce în cuptorul încins timp de zece minute. Legumele, după cantitatea dorită, se sotează, se adaugă quinoa, sare, piper, se amestecă bine şi se servesc ca garnitură la peşte.

Ruladă
Ingrediente: 1 cutie de ciuperci sau 500 g carne tocată, după preferinţe, 1 cutie mazăre fiartă, 150 g seminţe de ovăz, 200 g quinoa, 1 legătură pătrunjel, câteva fire de cimbru proaspăt, ulei de măsline, 1 cutie cu roşii descojite, 1 ceapă medie roşie, sare şi piper.
Mod de preparare: ciupercile tocate sau carnea se pun la călit în puţin ulei, cu sare şi piper. Quinoa se fierbe cinci minute şi se scurge. Seminţele de ovăz se pun la fiert, dar nu se lasă până se înmoaie de tot. Se scurg şi se combină cu mazărea, roşiile descojite, scurse şi mărunţite, ceapa, verdeaţa tocată şi totul se amestecă cu ciupercile şi quinoa. Compoziţia se pune într-o formă de chec unsă cu ulei. Se ţine la cuptor o oră (până se rumeneşte bine şi se leagă) şi se serveşte rece.

Budincă Api
Ingrediente: 1 cană cu cremă de quinoa, 3 căni cu apă (sau lapte), 5 linguri cu zahăr (preferabil de trestie), 4 linguri cu alune zdrobite şi prăjite, 1 baton de scorţişoară, 1/2 linguriţă cu praf de cardamom şi 1 linguriţă cu coajă rasă de mandarină.
Mod de preparare: într-un vas se dizolvă crema de quinoa cu apă sau lapte rece, se adaugă zahărul, coajă de mandarină şi mirodeniile. Se pune la foc mic amestecând continuu. După ce începe să se lege se continuă fierberea încă cinci minute şi se pune batonul de scorţişoară. Se serveşte rece cu alune zdrobite deasupra.

Plăcintă
Ingrediente: 1 aluat de plăcintă, 5 linguri cu unt topit, 350 g seminţe de susan, 4 linguri cu quinoa, 6 linguri cu seminţe de cânepă, 250 g migdale măcinate, 1 linguriţă cu scorţişoară, ½ linguriţă cu praf de cuişoare, 300 ml miere şi coaja rasă de la o portocală.
Mod de preparare: seminţele de susan şi de quinoa se pun într-o tigaie împreună cu untul topit, la foc mic, până devin aurii, amestecând des. Se combină apoi cu seminţele de cânepă, coaja de portocală, mirodeniile, migdalele şi mierea. O jumătate din aluat se pune într-o tavă, pe hârtie de copt, iar deasupra se toarnă amestecul de seminţe. A doua foaie se aşază deasupra, iar tava se introduce în cuptorul încins timp de 50 de minute.

À la provençale
Ingrediente: 200 g quinoa, 1 conservă de fasole verde, 1 conservă roşii descojite în sos, 2 cepe, 3 căţei de usturoi, ulei de măsline, 2 linguriţe cu pastă de roşii, praf de coriandru, 1/2 mentă proaspătă, sare şi piper.
Mod de preparare: vărsaţi quinoa într-o strecurătoare fină, spălaţi şi clătiţi din abundenţă sub jet de apă rece. Puneţi-o într-o cratiţă şi adăugaţi de două ori mai multă apă. Săraţi şi fierbeţi acoperit timp de trei minute. Luaţi de pe foc, lăsaţi să se umfle zece minute. Daţi deoparte. Scurgeţi fasolea verde, mărunţiţi roşiile descojite în bucăţele, tăiaţi ceapa şi usturoiul. Căliţi ceapa cu puţin ulei de măsline, adăugaţi usturoiul, apoi fasolea şi pasta de roşii. Căliţi câteva minute la foc iute, amestecând tot timpul şi apoi adăugaţi roşiile. Lăsaţi să scadă zece minute. Încălziţi cuptorul la 180°C, ungeţi un vas cu ulei, amestecaţi quinoa şi legumele, potriviţi de sare şi piper şi adăugaţi coriandrul. Turnaţi amestecul în vas, acoperiţi cu o folie de aluminiu şi lăsaţi în cuptor 20 de minute. Se serveşte cu mentă.