Main menu

header

de Ana Trifan

Odată cu anotimpul cald, pateurile de porc sau de pui devin prea grele pentru organism, aşadar acestea e bine să fie înlocuite cu produse asemănătoare, din vegetale sau din peşte, gustoase şi sănătoase. Vă recomandăm câteva reţete de preparate care pot fi consumate la micul dejun, pe pâine prăjită, sau ca aperitiv ori ca şi garnitură la celelalte mese.

De linte
Ingrediente: 250 g linte, 2 cartofi medii, 1 morcov, 1 legătură de usturoi verde, 100 ml ulei de măsline, 1 roşie, cimbru, sare şi piper.
Mod de preparare: lintea se spală şi se pune la înmuiat peste noapte. A doua zi se schimbă în altă apă, se spală din nou şi se scot cozile care s-au desprins. Morcovul şi cartofii se curăţă şi se pun la fiert cu lintea timp de o jumătate de oră. Când sunt gata, se scot, se scurg şi se pasează sau se introduc în mixer. La pasta obţinută se adaugă uleiul şi roşia pasată, se freacă bine şi se pune usturoiul tăiat fin, cimbrul, sarea şi piperul după gust.

De cod
Ingrediente: 500 g fileu de cod, 1 cartof mediu, 3-4 linguri cu ulei de măsline, 1/2 lămâie, câteva fire de pătrunjel verde sau ceapă verde, sare şi piper.
Mod de preparare: codul şi cartoful se fierb bine. Se scurg de apă şi se introduc în mixer sau în maşina de tocat. În pasta obţinută se adaugă uleiul, sarea, piperul şi zeama de lămâie şi se amestecă bine. Se ornează cu frunze de pătrunjel sau de ceapă.

De soia
Ingrediente: 1/2 kg boabe de soia, 3-4 linguri cu ulei de măsline, 2-3 fire de usturoi verde, sare şi piper.
Mod de preparare: soia se spală şi se lasă la înmuiat cel puţin 12 ore. După această perioadă se schimbă apa, se clăteşte bine şi se pune la fiert (poate dura şi patru ore până când e fiartă suficient). Se scurge, se pasează sau se introduce în mixer, împreună cu uleiul, sarea, piperul şi usturoiul.

De seminţe de floarea-soarelui
Ingrediente: 2 căni cu miez de seminţe de floarea-soarelui crud, 2 roşii tăiate mărunt, 2-3 linguri cu ulei, 1 fir de ceapă verde şi câteva frunze de pătrunjel verde.
Mod de preparare: seminţele şi roşiile se introduc în blender şi se amestecă până se obţine o pastă foarte fină. Se freacă apoi cu ulei. Se ornează pasta obţinută cu ceapa verde tăiată fin şi frunzele de pătrunjel.

De ardei copţi
Ingrediente: 4 ardei graşi, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu oţet, 2-3 fire de usturoi verde, sare şi piper.
Mod de preparare: ardeii graşi se coc, se curăţă de coajă, se scot cotoarele şi seminţele şi se pun apoi în mixer sau se dau prin maşina de tocat împreună cu usturoiul, uleiul, sarea, piperul şi oţetul. Poate fi servit ca sos de friptură ori ca aperitiv sau pe sandvişuri.

De peşte afumat
Ingrediente: 2 peşti macrou sau hering afumaţi, 1 ceapă, 2-3 linguri cu ulei de măsline, 100 g măsline feliate şi 2-3 linguri cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se scot oasele de la peşte, se îndepărtează capul, apoi se pasează bine. Adăugaţi ceapa tăiată fin, uleiul, zeama de lămâie şi măslinele. Amestecaţi bine. Se serveşte pe frunze de salată verde, ornată cu felii fine de lămâie.

De năut (humus)
Ingrediente: 250 g boabe de năut sau o conservă de 400 g de năut fiert, 150 g tahini (pastă de susan), 2-3 linguri cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, 1 lămâie, sare şi piper alb.
Mod de preparare: dacă nu folosiţi năut deja fiert, de la conservă, puneţi boabele în apă şi lăsaţi-le la înmuiat cel puţin 12 ore. Năutul se pune apoi la fiert timp de una-două ore. Se scurge şi se păstrează o parte din apă. Boabele se introduc în mixer până se obţine o pastă care se combină cu cea de susan, cu zeama de lămâie, sarea, piperul şi usturoiul pisat. Se scoate din mixer şi se adaugă treptat uleiul şi câte puţin din apa în care a fiert năutul, amestecându-se continuu, până se obţine o pastă foarte fină. Se serveşte proaspăt, stropit cu zeamă de lămâie şi decorat cu muguri de pin copţi.

De mazăre
Ingrediente: 1 kg mazăre, 2 cepe, 100 ml ulei de măsline, 1 ardei gras, sare şi piper.
Mod de preparare: mazărea se fierbe bine şi se pasează sau se introduc în mixer ori în maşina de tocat. Ceapa şi ardeiul se taie fin şi se călesc uşor. Se adaugă apoi peste mazărea făcută pastă, uleiul, sarea şi piperul şi se amestecă bine.