Main menu

header

08-02-1de Ana Trifan

O cunoaşteţi mai ales din rolurile de adolescentă rebelă, care au propulsat-o la Hollywood, dar şi din videoclipul piesei „Crazy”, al formaţiei Aerosmith. Alicia Silverstone are acum 34 de ani şi a trecut de vremea năzbâtiilor copilăreşti. E preocupată nu numai de cariera sa, ci şi de un stil de viaţă sănătos. Şi ea, şi soţul său sunt vegani, adică nu consumă niciun fel de produs de origine animală şi nici nu poartă sau folosesc haine ori produse care au în compoziţie ingrediente de origine animală. Actriţa a scos şi o carte, numită „The Kind Diet” („Dieta blândă”), care conţine atât reţete, cât şi sfaturi şi idei pentru un stil de viaţă sănătos. De altfel, vedeta s-a remarcat la Hollywood şi prin faptul că e împotriva siluetelor filiforme şi nu a acceptat roluri în care i se cerea să slăbească. Vă prezentăm câteva reţete delicioase şi sănătoase din cartea sa, pe care le puteţi prepara cu încredere şi în perioadele în care ţineţi post.

Varză cu muguri de pin şi stafide
Ingrediente: 1 varză mai mică, 2 linguri cu seminţe de pin (se pot folosi şi seminţe de dovleac), 3 căţei de usturoi, 1 lingură cu ulei de măsline, 3 linguri cu stafide şi 2 linguri cu oţet balsamic.
Mod de preparare: rupeţi frunzele de varză, spălaţi-le, lăsaţi-le să se zvânte bine şi apoi tocaţi-le mărunt. Coaceţi timp de cinci minute pe foc mic, într-o cratiţă, seminţele de pin, scuturând mereu recipientul, pentru ca acestea să nu se ardă. Puneţi usturoiul şi uleiul într-o altă cratiţă, pe foc mic, timp de un minut, până când începe să miroasă. Adăugaţi varza, seminţele de pin şi stafidele, amestecaţi şi acoperiţi cratiţa. Lăsaţi pe foc timp de două minute. Adăugaţi oţetul, acoperiţi din nou şi mai lăsaţi pe foc încă două minute.

Macaroane cu boia
Ingrediente: 200 g macaroane, 1 cană cu lapte de soia, 1 cană cu arpacaş fiert, 1 lingură cu boia (dulce sau iute, după preferinţe), 1 căţel de usturoi, 1 lingură cu muştar dijon, 3/4 cană cu ulei de măsline, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: fierbeţi pastele al dente. Într-un blender amestecaţi usturoiul, arpacaşul, muştarul şi boiaua. Adăugaţi laptele de soia şi uleiul şi mai amestecaţi până când compoziţia devine cremoasă. Încălziţi uşor sosul, la foc mic, adăugaţi macaroanele fierte şi scurse bine şi puneţi sare şi piper după gust.

Pâine franţuzească
Ingrediente: 1,5 cană cu tofu, pâine la alegere (preferabil integrală), 1,5 linguriţă cu scorţişoară, 2 linguriţe cu sirop de arţar, 1/2 cană cu lapte de soia, 1/2 linguriţă cu sare, 1 lingură cu ulei de porumb, 1 linguriţă cu vanilie şi ulei la alegere (pentru prăjit).
Mod de preparare: amestecaţi tofu, scorţişoara, vanilia, laptele de soia, sarea şi uleiul de porumb până obţineţi o compoziţie cremoasă. Dacă e prea groasă, mai adăugaţi nişte lapte de soia. Tăiaţi pâinea, înmuiaţi fiecare felie, pe ambele părţi, în crema făcută şi prăjiţi în tigaie pe o parte şi pe alta, până când feliile devin aurii. Când sunt gata, turnaţi deasupra lor sirop de arţar.

Papară cu tofu
Ingrediente: 1/2 kg tofu tare, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu boia iute, 1/4 linguriţă cu oregano uscat şi mărunţit, 1 lingură cu pătrunjel proaspăt tocat, 1 dovlecel tăiat pe jumătate şi apoi în felii, 1/2 ceapă roşie, 1 cană cu porumb proaspăt sau congelat, piper şi sare.
Mod de preparare: fărâmiţaţi cu mâna tofu într-un bol mare, împreună cu boiaua şi oregano. Încălziţi o lingură cu ulei de măsline într-o cratiţă, adăugaţi tofu şi căliţi timp de cinci-opt minute, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de tigaie. În timp ce se prepară tofu, puneţi într-o altă tigaie cealaltă lingură cu ulei de măsline. Adăugaţi ceapa tăiată fin şi căliţi-o timp de trei-cinci minute, până devine translucidă. Adăugaţi dovlecelul şi porumbul şi mai coaceţi pentru patru-cinci minute. Turnaţi amestecul în tigaia cu tofu şi coaceţi împreună încă unul-două minute. Adăugaţi sare şi piper după gust. Decoraţi cu pătrunjel.

Brioşe cu unt de arahide şi ciocolată
Ingrediente: 150 g margarină vegetală, 3/4 cană cu unt de arahide (de preferat nesărat sau neîndulcit), 3/4 cană cu biscuiţi graham mici, 1/4 cană cu zahăr brun, 1 cană cu fulgi de ciocolată, 1/4 cană cu lapte de soia (sau de orez ori de nucă de cocos) şi 1/4 cană cu migdale mărunţite.
Mod de preparare: puneţi într-o cratiţă, la foc mic, margarina, biscuiţii graham mărunţiţi, untul de arahide şi zahărul brun. Amestecaţi bine şi lăsaţi două minute pe foc. După ce s-a răcit, puneţi câte două linguri cu compoziţie într-o formă de brioşă (de hârtie). Într-un alt vas combinaţi ciocolata cu laptele şi puneţi pe foc mic, până când ciocolata se topeşte. Lăsaţi să se răcească, apoi turnaţi peste brioşe. Presăraţi deasupra migdalele mărunţite. Introduceţi în frigider pentru cel puţin două ore înainte de a servi.