Main menu

header

16-02-1de Ana Trifan

Cântăreaţa şi actriţa americană Sheryl Crow, acum în vârstă de 49 de ani, a trecut prin momente dificile în urmă cu cinci ani. Medicii i-au descoperit un cancer de sân, peste care a trecut cu bine, însă de atunci vedeta şi-a schimbat stilul de a mânca. A devenit vegetariană şi are grijă să folosească ingrediente ecologice în meniurile pe care le consumă. Vedeta a ţinut să-şi facă publice pasiunile pentru gătit şi pentru o viaţă sănătoasă într-o carte de reţete. Pornind de la piesa care a făcut-o celebră, „If it makes you happy” („Dacă te face fericit”), Sheryl a realizat împreună cu bucătarul său personal cartea de bucate „If it makes you healthy” („Dacă te face sănătos”).

Cartofi copţi cu porumb şi oţet de cidru
Ingrediente: 400 g cartofi roşii tăiaţi bucăţi, 1 ceapă roşie de mărime medie tăiată fin, 2 linguri cu ulei vegetal (de orice tip), 1/2 cană cu ulei de măsline, 1/3 cană cu oţet de cidru, 1,5 cană cu boabe de porumb fiert (poate fi şi din cel congelat), 1 cană cu ţelină dată pe răzătoare, 2 linguriţe cu praf de usturoi, busuioc proaspăt, sare şi piper.
Mod de preparare: într-un bol mare amestecaţi cartofii cu ceapa şi uleiul vegetal. Adăugaţi sare şi piper după gust, apoi introduceţi în cuptor, pe o hârtie de copt, timp de 20–25 de minute, până când cartofii sunt crocanţi la exterior, dar moi în interior. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcească la temperatura camerei. Într-un bol mai mic amestecaţi uleiul de măsline cu oţetul. Puneţi din nou cartofii într-un bol şi adăugaţi porumbul, ţelina, busuiocul şi praful de usturoi. Turnaţi deasupra sosul făcut din ulei şi oţet, adăugaţi sare şi piper şi amestecaţi bine. Acoperiţi şi introduceţi salata în frigider pentru cel puţin trei ore înainte de a o servi. Dacă nu plănuiţi să o mâncaţi decât după şapte-opt ore de la preparare, adăugaţi busuiocul după ce aţi scos-o din frigider, ca să preveniţi înnegrirea lui.

Bruschete cu tofu şi legume de vară
Ingrediente: 250 g tofu tare, 2 linguri cu suc de lămâie proaspăt, 1 lingură cu pătrunjel tocat, 1,5 linguriţă cu muştar Dijon, 1/2 linguriţă cu praf de usturoi, 1/4 cană cu ulei de măsline, 8 felii de pâine integrală uşor prăjită, 4-5 roşii medii curăţate şi feliate, 16 felii de castravete, 1/2 cană cu ceapă roşie tocată fin, 1/4 cană cu ierburi amestecate (oregano, busuioc, pătrunjel), sare şi piper.
Mod de preparare: tăiaţi tofu în bucăţi şi puneţi-le în mixer împreună cu sucul de lămâie, muştarul şi praful de usturoi. Amestecaţi 15 minute şi, în timp ce mixerul funcţionează, adăugaţi uleiul, puţin câte puţin, continuând să amestecaţi până când compoziţia capătă consistenţa unei maioneze. La final puneţi sare şi piper după gust. Lăsaţi-o să se răcească şi introduceţi-o în frigider timp de una-două ore. Puneţi apoi compoziţia pe feliile de pâine prăjită şi decoraţi cu feliile de castravete, roşii şi ceapa tocată. Presăraţi din belşug peste ele busuioc, pătrunjel şi oregano.

Salată Caprese
Ingrediente: 2-3 roşii curăţate, 200 g mozzarella, 2-3 castraveţi, 6-8 frunze de busuioc proaspăt, 1 lingură cu ulei de măsline, 1,5 lingură cu oţet din vin, sare şi piper.
Mod de preparare: tăiaţi roşiile şi castraveţii felii, iar mozzarella în bucăţi. Aşezaţi totul pe un platou. Tocaţi fin busuiocul şi presăraţi deasupra. Adăugaţi sare şi piper. Înainte de a servi, turnaţi uleiul de măsline şi oţetul.

Piersici cu miere la grătar
Ingrediente: 2 piersici mari, descojite, 2 linguri cu miere, 100 g cremă de brânză nesărată, 2 linguriţe cu ulei de rapiţă, 1 linguriţă cu suc proaspăt de lămâie, 1 linguriţă cu levănţică uscată, 2 linguri cu mentă tocată sau 8 frunze întregi de mentă pentru decorare.
Mod de preparare: pregătiţi un grătar cu gaz sau cu cărbuni. Înainte de a porni focul ungeţi-l cu ulei de rapiţă pentru a preveni lipirea. Tăiaţi piersicile în două, scoateţi sâmburii, puneţi-le într-un bol, ungeţi-le cu o lingură cu miere şi cu ulei de rapiţă şi apoi aşezaţi-le pe grătar cu partea scobită de sâmbure în jos. Coaceţi-le timp de două minute. Într-un bol sau în blender amestecaţi bine crema de brânză cu mierea rămasă, sucul de la lămâie şi levănţica. Puneţi amestecul într-un vas pe care-l acoperiţi şi-l introduceţi în frigider timp de cel puţin o oră. Piersicile coapte pe grătar se ţin şi ele în frigider. Înainte de a le servi, scoateţi piersicile şi umpleţi cavităţile rămase de la sâmburi cu cremă de brânză. Decoraţi cu mentă.