Main menu

header

16-02-1de Adela Stăncescu

Prinţul Charles este cunoscut pentru pasiunile sale culinare şi pentru promovarea alimentaţiei sănătoase. Moştenitorul coroanei Marii Britanii a împărtăşit şi publicului meniurile sale favorite, precum şi numeroase secrete ale bucătăriei regale în prima sa carte de bucate tradiţionale englezeşti, „Duchy Originals Cookbook”, ce poartă numele fermei bio pe care a înfiinţat-o în 1990 şi care are acum peste 200 de produse, de la cârnaţi până la şampoane. Volumul cuprinde peste o sută de reţete, majoritatea cu ingrediente produse la ferma sa. Unele dintre mâncărurile preferate de Casa Regală erau deja cunoscute de britanici, însă ei nu ştiau cum să le prepare, iar acum au un ajutor... princiar. Recent, Prinţul Charles a mai publicat o carte de bucate, de data aceasta preferate de Regina Mamă, cu titlul „A taste of Mey”, după numele castelului din Scoţia pe care aceasta l-a îndrăgit. Volumul cuprinde povestiri, fotografii şi sfaturi pentru pregătirea mâncărurilor favorite ale bunicii sale.

Supă de morcovi şi sfeclă cu crutoane din ovăz
Ingrediente: supă de morcovi, 300 g roşii descojite şi tăiate cuburi, 1 linguriţă cu cimbru, 500 g sfeclă fiartă timp de 30 de minute şi curăţată de coajă, sare, piper şi 150 ml smântână. Pentru crutoane: 3-4 felii de pâine de ovăz tăiate cuburi mici (marca Duchy Originals), sare, piper, 2 linguriţe cu cimbru şi 1 linguriţă cu ulei de măsline.
Mod de preparare: pentru a face crutoanele, mai întâi puneţi cuburile de pâine într-un castron cu sarea, piperul, cimbrul şi uleiul de măsline. Puneţi pe foc mic şi amestecaţi mereu până ce se rumenesc. Ca să faceţi supa de morcovi căliţi în unt doi morcovi potriviţi, cu doi căţei de usturoi, o ceapă, două roşii. Adăugaţi puţin oţet şi zahăr şi mai lăsaţi pe foc un minut sau două. Turnaţi supă de vacă şi apoi puneţi roşiile şi cimbrul. Lăsaţi la foc mic 15-20 de minute, apoi adăugaţi sfecla şi mai lăsaţi cinci minute pe foc. Puneţi sare şi piper, apoi smântâna. Se serveşte garnisită cu crutoane.

Chiftele cu somon afumat
Ingrediente: 500 g roşii fierte timp de 30 de minute, 200 g somon afumat (marca Duchy), 3 cepe tăiate felii, 25 g unt, 1 ou, 1 legătură de pătrunjel şi ulei de măsline sau unt pentru prăjire. Pentru sos: 150 ml smântână, 1 legătură mică de ceapă verde tăiată subţire, suc de lămâie după gust, piper şi sare.
Mod de preparare: pentru a face chifteluţele puneţi ingredientele într-un castron şi pasaţi-le bine. Cu o lingură împărţiţi compoziţia în 16 părţi. Formaţi chiftelele pe care le daţi prin pesmet, încingeţi uleiul sau untul la foc mic şi prăjiţi-le puţin, până ce se rumenesc. Le puteţi servi cu sosul preparat din combinaţia ingredientelor.

Ruladă din muşchi de porc cu umplutură de coniac
Ingrediente: 1 muşchiuleţ de porc, sare, piper, rozmarin şi salvie. Pentru umplutură: 1 ceapă, 1/2 lingură cu unt, 100 g carne de porc tocată, 25 g curmale tăiate fin, 25 g fructe de merişor tocate, 100 g caise uscate tăiate, 40 ml coniac, 1 măr tăiat cuburi, 60 g pesmet şi coaja rasă de la o portocală.
Mod de preparare: desfaceţi muşchiuleţul şi îl puneţi pe un platou. Presăraţi puţină sare fină, frecaţi uşor până ce sarea pătrunde în carne, apoi se lasă două ore. Pentru a face umplutura, căliţi ceapa în unt timp de cinci minute, apoi amestecaţi-o cu celelalte ingrediente. Lăsaţi compoziţia în frigider două ore. Întindeţi deasupra muşchiuleţului umplutura şi rulaţi. Presaţi bine pe toată lungimea şi îl legaţi cu sfoară în cel puţin patru locuri, iar la capete faceţi noduri. Într-o farfurie amestecaţi puţin ulei de măsline cu o linguriţă cu salvie şi alta cu rozmarin uscat, puţină sare şi piper. Cu acest amestec presăraţi pe ruladă şi frecaţi uşor, apoi o prăjiţi timp de 20 de minute. Se pune într-o tavă şi se introduce în cuptorul încins, unde se lasă o oră şi 40 de minute. Puteţi să serviţi cu cartofi prăjiţi, varză roşie sau varză de Bruxelles.

Piept de pui cu sos de Drambuie
Ingrediente: 4 bucăţi de piept de pui dezosate şi fără piele, 50 ml de lichior Drambuie, 150 ml de zeamă de supă de pui, 250 g smântână, 100 g unt, 30 g migdale mărunţite, 4 mere, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: condimentaţi bucăţile de piept de pui, apoi prăjiţi-le bine, pe ambele părţi, într-o cratiţă în care aţi încălzit untul. Când sunt bine rumenite, stropiţi-le cu drambuie, turnaţi peste ele zeama de supă şi acoperiţi tigaia timp de zece minute, dând focul la minimum. Scoateţi carnea şi puneţi-o într-un vas acoperit ca să stea caldă. E timpul să curăţaţi merele şi să le tăiaţi în felii. Coaceţi-le în aceeaşi tigaie în care aţi făcut pieptul de pui, având grijă să nu se strivească. Ţineţi la foc mic cinci minute. Turnaţi sosul de mere peste bucăţile de piept de pui şi garnisiţi cu migdalele tăiate, după ce le-aţi prăjit puţin în cuptor.

Ouă Drumkilbo (6-8 porţii)
Ingrediente: 450 ml maioneză făcută în casă, 4 ouă fierte tari, 225 g creveţi decorticaţi rumeniţi la tigaie, 225 g crab rumenit la tigaie, 3 roşii ce au fost opărite şi curăţate de coajă, 1/2 linguriţă cu sos tabasco, 1 linguriţă cu piure de roşii, 4 foi de gelatină şi 150 ml zeamă în care a fiert peştele.
Mod de preparare: înmuiaţi foile de gelatină în apă rece şi apoi dizolvaţi-le în zeama caldă de peşte. Lăsaţi să se răcească. Puneţi maioneza într-un bol şi adăugaţi peste ea jumătate din gelatina preparată cu zeamă de peşte. Puneţi şi celelalte ingrediente şi amestecaţi cu grijă. Introduceţi în frigider ca să se închege. Turnaţi restul de gelatină şi apoi lăsaţi din nou la rece. Când s-a legat, se serveşte cu muştar şi pâine neagră prăjită.
Această reţetă era una dintre preferatele mamei Reginei Elisabeta a Marii Britanii. Felul acesta de mâncare s-a regăsit şi în meniul de la nunta prinţului William cu Kate Middleton. Numele reţetei vine de la regiunea scoţiană Drumkilbo.

Cafea cu Drambuie
Ingrediente: 250 ml cafea neagră gata preparată, 1 linguriţă cu lichior Drambuie, 1 lingură (sau după preferinţe) cu zahăr brun, 2 linguriţe cu frişcă şi fulgi de ciocolată.
Mod de preparare: se pune Drambuie peste cafeaua fierbinte, se îndulceşte cu zahărul brun, se ornează cu frişcă şi se presară deasupra fulgii de ciocolată.

Încurajează copiii şi tinerii să gătească

Prinţul Charles este unul dintre fondatorii Academiei de Arte Culinare din Marea Britanie. Printre altele, această academie încurajează copiii şi tinerii să gătească. Prinţul şi soţia sa, Camilla, merg personal în şcoli, frământă aluat, coc pâine şi gătesc alături de cei mici. Charles a declarat că este absolut crucial să se găsească o modalitate prin care cei tineri să fie „reconectaţi” cu gătitul, iar una dintre soluţiile găsite de Academia de Arte Culinare este programul „Un bucătar adoptă o şcoală”, în cadrul căruia bucătari celebri îi învaţă pe elevi să gătească.