Main menu

header

14-02-1de Gabriela Niculescu

Preparatele din dovlecei, vinete sau fasole verde sunt recomandate inclusiv persoanelor cu diabet, boli de inimă sau celor care ţin dietă. Fripturile, peştele şi fructele de mare pot fi consumate alături de o serie de legume preparate la aburi, la grătar sau soté. Cel mai sănătos este să folosiţi sare marină brună şi de măsline. Pentru că alăturarea dintre preparatele din carne (proteine) şi cartofii prăjiţi (carbohidraţi) este cea mai frecventă şi cea mai dăunătoare organismului nostru, am dorit să vă oferim alternativa corectă. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi (foto) vă recomandă câteva feluri de garnituri care pot fi consumate inclusiv de persoanele cu probleme de sănătate.

Legume soté pentru carne, peşte şi fructe de mare
Această garnitură se poate prepara din morcovi, conopidă, dovlecei, fasole verde, mazăre, praz, ciuperci, sparanghel, ţelină, varză de Bruxelles sau broccoli. Puneţi într-o tigaie uleiul de măsline, presăraţi sare şi piper peste legume şi amestecaţi continuu, până se înmoaie. Cel mai bine se sotează la foc rapid timp de câteva minute. Pentru o aromă exotică, puteţi folosi ulei de susan. „Legumele soté sunt o garnitură excelentă pentru felurile de mâncare din carne, peşte, fructe de mare”, spune Gheorghe Mencinicopschi în volumul „Revoluţie în bucătărie”.

Ciuperci şi dovlecei la grătar - acceptate în diabet şi boli gastrointestinale
Dacă doriţi să preparaţi legume la grătar procedaţi astfel: se curăţă şi se spală ceapa, roşiile, ciupercile, dovleceii şi vânăta. Se taie ciupercile în două, dovleceii şi vânăta în rondele groase, după care se lasă zece minute cu sare peste ele. Apoi se spală pentru a preveni gustul amar al vinetei. Pătrunjelul tocat fin se amestecă cu ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi piper. Se ung legumele cu această compoziţie şi se frig pe ambele părţi câteva minute. „Pentru un gust mai parfumat, sarea şi o parte din piper se adaugă la sfârşitul preparării. Roşiile şi ciupercile nu se vor descoji”, vă recomandă Mencinicopschi.
Legumele la grătar sunt o bună garnitură pentru carnea albă, roşie, vânat, peşte sau fructe de mare. Acest aperitiv este recomandat şi persoanelor care ţin post, mai ales dacă adăugaţi nuci, migdale, alune, arahide. Acestea le sporesc valoarea nutritivă şi încărcătura energetică. „Preparatul este de post, fiind acceptat în diabet, boli gastrointestinale, hepato-renale, cardiovasculare, gută, diete de slăbire sau cancer”, spune specialistul în nutriţie.

Cartofii ţărăneşti cu kaizer, de consumat ocazional
Dacă în general alimentaţia dumneavoastră este una corectă, echilibrată şi lipsită de excese, iar starea de sănătate şi greutatea corporală vă permit, puteţi încălca ocazional regula proteine plus carbohidraţi egal „bombă” chimică pentru stomac şi întregul organism.
Cartofii ţărăneşti cu kaizer sunt o abatere gustoasă de la regula sănătoasă şi se prepară astfel: cartofii se taie cubuleţe şi se pun la fiert cu puţină sare. Între timp, se taie ceapa rondele subţiri şi kaizerul fâşii. Se pune ceapa la călit în ulei şi se amestecă până se înmoaie, apoi se adaugă kaizerul. Puneţi boia, piper şi amestecaţi totul cu cartofii fierţi. Se mai lasă puţin la foc şi, dacă vreţi, adăugaţi sare. Asocierea cartofilor cu kaizerul plin de proteine de origine animală este mai puţin recomandată, aşa că ar fi bine să consumaţi această garnitură ocazional.

Broccoli, mazăre şi ardei la abur
Pentru legumele la abur aveţi nevoie de patru bucheţele de broccoli, 50 de grame de mazăre congelată, un ardei roşu, doi dovlecei mici, două cepe, trei căţei de usturoi tocaţi mărunt şi verdeaţă (mărar, pătrunjel sau leuştean). Fiecare legumă se curăţă, se spală şi se taie după preferinţe. Se aşază în sita de gătit la aburii de deasupra cratiţei cu apă care clocoteşte, apoi se adaugă verdeaţa, sarea şi piperul după gust. Lăsaţi legumele să fiarbă la aburi 20-30 de minute. Între timp pregătiţi sosul. Puneţi într-un bol usturoiul pisat, boiaua de ardei dulce şi, treptat, uleiul de măsline. Stropiţi legumele cu acest amestec şi consumaţi-le calde. „De preferat ca legumele să rămână consistente pentru păstrarea cât mai multor nutrienţi în stare activă. Legumele la abur sunt garnituri ideale pentru felurile de mâncare din carne albă, roşie, fructe de mare, stimulând digestia acestora şi aducând vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre alimentare”, explică Mencinicopschi. Acest fel de mâncare poate fi consumat de diabetici, de persoanele care suferă de boli gastrointestinale, cardiovasculare, hepato-renale, gută sau cancer.

Dresing aromat
Dacă legumele pregătite la grătar vi se par prea uscate, le puteţi face şi un sos (dresing), la care aveţi nevoie de: o legătură de pătrunjel, o legătură de busuioc, un căţel de usturoi, 4-5 linguri cu ulei de măsline, zeama de la jumătate de lămâie (opţional), sare, piper şi, opţional, ierburi aromatice după preferinţe: tarhon, mărar sau coriandru. Toate ingredientele se pun în vasul unui blender şi se mixează până devin o pastă. Dacă este prea groasă, o puteţi subţia cu zeamă de lămâie sau cu apă, în cazul în care nu vă place gustul acru.

„Pentru un gust mai parfumat al legumelor la grătar, sarea şi o parte din piper se adaugă la sfârşitul preparării. Roşiile şi ciupercile nu se vor descoji“ (Gheorghe Mencinicopschi)