Main menu

header

de Dana Purgaru

Roşcovul (Ceratonia Siliqud) sau carobul - aşa cum mai e numit - este un arbore din familia leguminoaselor, răspândit în zona mediteraneană, inclusiv sudul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia de Vest şi Insulele Canare. Fructele lui sunt nişte păstăi brun-roşcate, ce se coc toamna şi au un gust plăcut, aromat, dulceag, asemănător cu cel de cacao. De asemenea, au o mare importanţă terapeutică şi alimentară, deoarece conţin o cantitate însemnată de fibre, glucide, mucilagii, amidon, vitamine, pectine, zinc şi foarte mult calciu, fiind folosite în special ca detoxificant şi antidiareic, dar şi împotriva gastritei, a enterocolitei şi a colicilor bebeluşilor. La noi, praful de roşcove se găseşte în comerţ, în special la magazinele tip plafar.

Tartă
Ingrediente prima parte: 250 g curmale fără sâmburi, 200 g migdale crude, 100 g nuci, 1 lingură cu vârf cu praf de roşcove şi puţină sare. A doua parte: 120 g curmale fără sâmburi, 2 fructe de avocado mari şi bine coapte, 1/2 pahar cu apă plată, 3 linguri cu vârf cu praf de roşcove, 1 lingură cu lecitină de soia, 1/2 linguriţă cu praf de coajă de portocală şi puţină sare.
Mod de preparare prima parte: se pun curmalele într-un mixer, unde se mărunţesc, se adaugă restul de ingrediente din prima parte şi se amestecă. Compoziţia rezultată se pune într-o formă, se nivelează prin presare şi se introduce în frigider. Pentru a prepara a doua parte se mixează întâi curmalele, apoi restul de ingrediente. Se scoate tarta din frigider, se pune deasupra a doua compoziţie şi se lasă la rece până a doua zi.

Brioşe
Ingrediente: 4 ouă, 50 g caise uscate, 80 g de pudră de roşcove, 80 g de făină de migdale, 2 linguri cu apă şi 1/2 linguriţă cu praf de copt.
Mod de preparare: gălbenuşurile, caisele, pudra de roşcove, praful de copt, făina de migdale şi apa se amestecă bine. Separat, se bat albuşurile spumă şi apoi se combină cu prima compoziţie, după care se pune în forme de brioşe. Se ţin în cuptor 15 minute.

Bombonele
Ingrediente: 150 g fulgi de ovăz, 150 g smochine uscate, 150 g stafide, 125 g cânepă, 100 g migdale măcinate, 60 g fulgi de nucă de cocos, 70 g praf de roşcove şi o bucăţică de păstaie de vanilie.
Mod de preparare: stafidele, smochinele şi cânepa se pun la înmuiat de seara. Dimineaţa, acestea se mixează împreună cu vanilia. Adăugaţi în compoziţia rezultată nuca de cocos, praful de roşcove, migdalele râşnite şi fulgii de ovăz, amestecaţi bine şi ţineţi în frigider două ore. Formaţi apoi bombonele şi le treceţi prin fulgi de cocos.

Caramele
Ingrediente: 1 cană cu caise uscate, 1 cană cu nuci, 1/2 cană cu pudră de roşcove, 2 linguriţe rase de scorţişoară şi un praf de sare.
Mod de preparare: toate ingredientele se mixează, se aşază apoi într-o formă lungă de sticlă într-un strat 1-2 cm, presaţi bine şi ţineţi în congelator trei ore. La final se pot tăia în forme.

Clătite
Ingrediente: 250 ml lapte, 80 g făină, 20 g zahăr, 20 g roşcove, 3 linguri cu apă minerală, 30 g margarină, 2 ouă, ulei şi gem la alegere.
Mod de preparare: ingredientele se amestecă bine cu mixerul şi se lasă câteva ore în frigider. Ungeţi o tigaie cu puţin ulei şi puneţi din compoziţie cu un polonic mic, întorcând pe ambele părţi. Clătitele se umplu cu gem, după gust.

Îngheţată
Ingrediente: 2 ouă, 150 g zahăr brun, 300 ml frişcă, 50 g stafide, 1/2 fiolă de esenţă de rom şi 3 linguriţe pudră de roşcove.
Mod de preparare: ouăle se fierb împreună cu zahărul până se fac spumă. După ce s-au răcit se combină cu pudra de roşcove. Bateţi frişca şi turnaţi peste ea compoziţia din ouă, puneţi esenţa de rom şi stafidele şi turnaţi în caserole. Se introduce în frigider şi, până la servire, se amestecă din când în când ca să nu se formeze ace de gheaţă.

Biscuiţi
Ingrediente: 200 g unt, 40 g miere, 2 linguri cu zahăr brun, 1 ou, 150 prune uscate tocate mărunt, 40 praf de roşcove, 300 g făină, 1/2 linguriţă cu sare şi 1 linguriţă cu praf de copt.
Mod de preparare: amestecând continuu cu mixerul combinaţi untul, mierea, oul, zahărul, sarea şi prunele. Adăugaţi treptat făina, praful de copt şi cel de roşcove şi frământaţi cu mâna. Coca obţinută se pune într-o folie şi se ţine în frigider o jumătate de oră. Se formează biscuiţi, se pun într-o tavă, pe hârtie de copt, şi se introduc în cuptor zece minute.

Băutură energizantă
Ingrediente: 2 banane coapte, 700 ml lapte de soia, 3 linguri cu stafide, 2 linguri cu fulgi de ovăz, 1 lingură cu praf de roşcove, 1 lingură cu drojdie de bere şi 1 lingură cu susan.
Mod de preparare: ingredientele se pun în blender şi se mixează până se obţine o băutură concentrată. Se serveşte imediat.

Chec
Ingrediente: 5-6 albuşuri, 4 linguri cu zahăr tos, 15 linguri cu vârf cu fulgi de nucă de cocos, 5 linguri cu vârf cu făină, 3 linguri cu mac, 1 esenţă de vanilie, 1 plic cu zahăr vanilat, 1/2 plic de praf de copt, 1 praf de sare şi 3 linguri cu pudră de roşcove.
Mod de preparare: mixaţi albuşurile cu sarea, adăugând treptat zahăr tos şi apoi zahăr vanilat. Încorporaţi treptat făina, praful de copt şi cu nuca de cocos. Puneţi câteva picături de esenţă de vanilie, adăugaţi macul şi amestecaţi. Turnaţi compoziţia într-o formă de chec tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra puneţi pudra de roşcove. Cu o scobitoare amestecaţi uşor compoziţia maro cu cea albă, creând astfel un model. Introduceţi forma în cuptor circa 30 de minute.

- În comparaţie cu cacaua, carobul are de trei ori mai mult calciu, de 17 ori mai puţine grăsimi şi are cu o treime mai puţine calorii.
- În Portugalia, Spania şi Sicilia, din roşcove se prepară compoturi şi prăjituri, iar egiptenii obişnuiesc să bea o gustoasă băutură energizantă din roşcove.